bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trpělivá Kanada zlomila sbornou, na SP si poosmé zahraje o zlato

25. září 2016, 4:13

Martin Voltr

Zatím nikdy v historii Kanadského a nástupnického Světového poháru nescházel výběr javorových listů ve finále. Nic na tom nezmění ani rok 2016, neboť Kanada ovládla semifinálovou bitvu gigantů s Ruskem a po výhře 5:3 si zahraje o zlaté medaile! Domácí tým i přes svou převahu poprvé na turnaji prohrával, ale především díky formaci kapitána Crosbyho a uragánu na startu třetí třetiny si zasloužil postup. Vyzyvatelem hlavního favorita bude v sérii na dva vítězné zápasy úspěšnější z dvojice Švédsko – Tým Evropy, druhé semifinále startuje v nedělních 19:00 českého času.

Oba soupeři se v kompletních sestavách naposledy utkali na olympiádě 2010 ve Vancouveru, ale v rámci přípravy taky minulou středu v Pittsburghu. Výhru 3:2 po prodloužení slavila Kanada, naproti tomu semifinále začali o trochu lépe Rusové. To platilo do chvíle, kdy začaly první třetinu významně kouskovat přesilovky.

První dvě si zahrála sborná. Jenže účinek měly zcela opačný. Kanada výborně četla rozehrávku soupeře a krátce po skončení úvodního oslabení šla do vedení, když jí rozhodčí neodpískali icing a Sidney Crosby zezadu obral o puk chybujícího Kulikova. Kapitán domácích pak už neměl problém krásně vymíchat Bobrovského – 1:0. Jinak skálopevný ruský gólman čelil v první části 17 střelám, javorové listy hrozily v dalším oslabení a pak i ve trojici slepených přesilovek.

Největší šanci neproměnil Stamkos, snad vrchní smolař turnaje, jenž svoje trápení potvrdil i po přestávce. Sám před Bobrovským přetáhl kličku až za brankovou čáru. Gólman tak ponechal Rusům naději a jeho spoluhráči ji ve druhé třetině chytli za pačesy skvělým způsobem! Nikita Kučerov v přečíslení dlouho naznačoval přihrávku, aby následně o tyčku sám zavěsil a srovnal – 1:1.

Tím se fanouškům v Air Canada Centre otevřela parádní podívaná. Getzlafovu střelu zastavila tyč, a tak ve 37. minutě sborná otočila skóre, když po krátké rotaci kolem brány našel Dadonov Tělegina a puk ještě ze vzduchu dorazil do brány Jevgenij Kuzněcov – 1:2.  Kanada tak poprvé na turnaji prohrávala, ovšem jen minutu a 12 sekund. Ve skrumáži totiž znovu prokázal přehled Crosby, přiťuknul Bradu Marchandovi a na něj už byl kouzelník Bobrovskij krátký – 2:2. I Kanadě pak pomohla tyčka proti ráně Orlova.

Sborná za dané situace stále držela víc než nadějný stav, jenže do 50. minuty se její naděje totálně rozpadly. Crosbyho útok pokračoval ve svém vynikajícím představení, když Brad Marchand z dálky mířil k tyči a Bobrovskij se lapačkou natahoval marně – 3:2. Asi hlavní psychický zlom znamenala čtvrtá trefa nehlídaného Coreyho Perryho, jenž měl po nahození od modré dost času, aby dorazil puk za bezmocného gólmana – 4:2.

Pojistku pak zařídil John Tavares. Ruští útočníci dojížděli proitútok hodně lehkovážně, Getzlaf na sebe natáhl obránce a Tavares parádně zamířil do růžku – 5:2. Sborná závěr nevypustila, předváděla snahu, ale ta už byla zbytečná. Snížit dokázala až šestice útočníků v power play, když puk dorazil do prázdné klece Artěmij Panarin – 5:3. Javorové listy jsou ve finále domácího turnaje hvězd zcela po zásluze, cesta sborné po těsném postupu ze skupiny končí v semifinále.

KANADA – RUSKO 5:3 (1:0, 1:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 8. Crosby, 38. Marchand (Crosby, Bergeron), 42. Marchand (Crosby, Bergeron), 46. Perry (Couture, Vlasic), 50. Tavares (Getzlaf, Vlasic) – 29. Kučerov (Zajcev, Malkin), 37. Kuzněcov (Tělegin, Dadonov), 60. Panarin (Kuljomin, Kučerov)
Rozhodčí: Sutherland, O'Rourke – Amell, Heyer. 
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 47:34.
Diváci: 19 021.
Hráno: 24. září v hale Air Canada Center v Torontu.
Kanada: Price – Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo – Bergeron, Crosby, Marchand – Perry, Toews, Couture – Stamkos, Getzlaf, Tavares – Duchene, O'Reilly, Thornton. Trenér: Mike Babcock.
Rusko: Bobrovskij – Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov, Nestěrov – Tarasenko, Kuzněcov, Ovečkin – Kuljomin, Malkin, Panarin – Kučerov, Anisimov, Naměstnikov – Dadonov, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Další program play off Světového poháru 2016:

Neděle 25. září:
19:00 semifinále Švédsko – Tým Evropy

Středa 28. září:
02:00 první finále

Pátek 30. září:
02:00 druhé finále

Neděle 2. října:
01:00 případné rozhodující třetí finále 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.