bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

U Habs chci hrát i příští sezónu, přeje si Jeřábek. Třikrát po sobě zůstal mimo sestavu

9. února 2018, 12:00

Martin Schwarz

Český hokej nemá v NHL na obranném postu příliš početné zastoupení. O to více fanouškovo srdce plesá, když se nějaký další bek do nejlepší ligy světa prodere. Během právě probíhajícího ročníku to dokázal odchovanec plzeňského hokeje Jakub Jeřábek. Za Montreal Canadiens vyjel k pětadvaceti duelům, naposledy 2. února proti Carolině. Od té doby na další šanci čeká, trenéři jej nechávají mezi zdravými náhradníky.

Jakub Jeřábek spoluhráče sledoval z tribuny i při pátečním utkání ve Philadelphii, mimo základní sestavu zůstal potřetí za sebou. Je ale více než jisté, že šestadvacetiletý zadák brzy dostane další příležitost. Sezónu začínal v AHL u Laval Rocket, kde posbíral v sedmnácti duelech 11 kanadských bodů. Nebylo divu, že jej povolali do prvního týmu Canadiens. Klub o Čechových ofenzivních choutkách tušil, už když sledoval jeho počínání v Kontinentální hokejové lize. Bývalý hráč Plzně či Chomutova dal v lednu dokonce svůj první gól v NHL. Avšak musí makat dál.

„Nikdy předtím v kariéře jsem nevysedával na tribuně,“ přiznal Jeřábek novinářům ze Sportsnet. „Vždycky jsem patřil mezi hlavní lídry a opory týmu.“ Ostatně i proto na něj Montreal začal sázet. Ne nadarmo náležel mezi nejlepší beky české extraligy. Plzeňský rodák teď musí dokázat, že se vyrovná i se situací, kdy nebude nastupovat pravidelně a prostor dostanou jiní.

„Nelze přehlédnout, jak skvělé ofenzivní instinkty má,“ chválí Jeřábka kolega Victor Mete, jenž s Čechem strávil v jednom obranném páru spoustu času. Od Jakubova povýšení z AHL spolu tihle dva vyjížděli na led často. „Postupně se do toho dokázal ponořit a je stále lepší. Přechod z nižší ligy do NHL zvládl slušně,“ pokračoval Mete. Ročník narození 1991 si vyzkoušel i zodpovědnější roli. Koučové ho na nějaký čas zařadili do první obranné dvojce po bok Jordieho Benna. Mimo jiné kvůli tomu, že absentoval klíčový Shea Weber.

Chci zůstat v Montrealu

„Bylo strašně super hrát proti nejlepším formacím soupeřů,“ pochvaloval si Jeřábek. „Znamenalo to pro mě velkou výzvu, kterou jsem si neskutečně užil. Navíc ve spolupráci s Jordiem Bennem, je výborný. Tajně doufám, že spolu ještě někdy nastoupíme. Nemohu si přát víc než vyjíždět proti nejkvalitnějším hokejistům ostatních týmů.“ Z toho, že poslední dobou nehraje v každém klání Montrealu, si český reprezentant těžkou hlavu nedělá. „I jako zdravý náhradník jsem součástí týmu. Mohu se učit i tehdy, když zápasy jen sleduji. Sledovat chyby ostatních, stejně jako jejich skvělé akce.“

Jakmile opět dostane možnost se ukázat, musí chytit šanci za pačesy. Neusiluje totiž pouze o místo v sestavě, nýbrž také o případný nový kontrakt. Před letošní sezónou u Canadiens podepsal dvoucestnou smlouvu v hodnotě 925 tisíc dolarů. Budoucnost ovšem zůstává nejistá. „Myslím, že jsem se zlepšil, a proto jsem také tady – abych byl lepší hokejista i člověk,“ nechal se slyšet Jeřábek. „Doufám, že se zlepšuji každým dnem a každým tréninkem.“

Dle českého beka v tuto chvíli žádná vyjednávání o smlouvě neprobíhají. On sám by ale v dresu organizace Canadiens rád pokračoval. „Já i má přítelkyně máme Montreal moc rádi, stěžovat si nemohu ani po hokejové stránce. Někdy je tu sice opravdu zima, ale to moc nevadí. Doufám, že budu součástí Habs i příští sezónu,“ zakončil Jeřábek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.