bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Univerzál s jágrovskou esencí. Jak si Frolík osladil historický milník

17. října 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když coby teenager kmital po ledě, rychle mu přišili přezdívku Baby Jágr. Vytříbené útočné instinkty, úsměv hollywoodské hvězdy, kladenský rodokmen. Michael Frolík měl být dalším špílmachrem v NHL, jen o stupínek horším než jeho idol s iniciálami JJ. Symbolicky na to ukazovalo i číslo dresu - 67.

Čas je nemilosrdný

Frolík už dávno neobléká dres Rimouski Oceanic v juniorské QMJHL, ani nebaví fanoušky Floridy přímočarými akcemi. V únoru oslaví dvaatřicáté narozeniny, jeho profesionální kariéra se pravděpodobně přehoupla do druhé poloviny.

Jaká byla ta první?

Příkří kritikové by možná začali tím, že Frolík zůstal ve stínu Jaromíra Jágra. Pravda, věhlasu osmašedesátky nedosáhl, což však není hanba. Na prstech ruky byste spočítali podobně úspěšné borce, historie NHL jich zná jen pár. 

Frolíkova hokejová pouť je obdivuhodná. Vyhrál Stanley Cup, vydělal 33 milionů dolarů a v noci na středu odehrál jako 29. Čech své 800. utkání v zámořské profilize. Taková porce byla na síly Martina Havláta, Jiřího Hudlera či Dominika Haška.

"Osm set? To už je pořádné číslo," culil se Frolík po vítězství Calgary Flames nad philadelphskými Flyers. "Jsem nadšený, že jsem na takovou metu dosáhl. Nemohl jsem ji oslavit lépe, už ve druhém střídání jsem skóroval," radoval se.

Do jubilejního mače přitom vstoupil spíše smolně, hned při úvodním pobytu na ledě přišel o přilbu. Hned při tom dalším ale dal vzpomenout, proč mu kdysi dali tak lichotivou přezdívku.

Zpracoval si kotouč, sjel mezi kruhy, navedl si puk na střed a prudkou střelou zápěstím nedal brankáři šanci. Přesně tak, jako to činívá Jágr.

;

Frolík zprvu šel v jeho šlépějích. Po výměně z Floridy se ale jeho profesní dráha vychýlila jiným směrem, z jiskřivého ofenzivního talentu se před lety v Chicagu rozhodli udělat defenzivního specialistu.

V útoku Blackhawks byl přetlak, uznávanému kouči Joelu Quennevillovi se však tuze hodil "pes obranář". Frolík k této roli předpoklady měl, díky dynamitu v nohách ho bylo celé hřiště, vynikal výtečným čtením hry i pracovitostí.

Když později zamířil do Kanady, ve Winnipegu zase dostal více volnosti, nicméně vizitka schopného univerzála mu zůstala. V kabině Tryskáčů dobře věděli, že ten usměvavý a skromný Čech klidně naskočí do přesilovky a dá gól, nebo naopak perfektně odbrání oslabení.

Frolík mezitím opakovaně ukazoval svůj um i českým fanouškům, v národním dresu se podílel na dvou bronzech.

Teď je mu už pátou sezonu domovem Calgary, kde si - byť krátce - zahrál i s Jágrem. Pro Flames ovšem byla důležitější jeho spolupráce s Matthewem Tkachukem a Mikaelem Backlundem.

Když měli den, dokázali přehrát kohokoliv.

I teď se občas sejdou na ledě, byť Frolíkova pozice v minulé sezoně zeslábla příchody Jamese Neala (už je zase pryč) a Eliase Lindholma.

Kladenský poctivec v minulé sezoně dokonce opakovaně zůstal zdravým náhradníkem. Takový mají Plameny natřískaný kádr. V létě pak byl z Calgary téměř na odchodu, kvůli platovým požadavkům svého oblíbeného parťáka Tkachuka.

Bylo každopádně symbolické, že právě syn americké legendy patřil mezi první gratulanty k trefě, kterou Frolík vyšperkoval svůj osmistý zápas v NHL. Trefil se poprvé v sezoně. Tak jen houšť! 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.