bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Univerziťák Hakstol otevírá dveře do NHL dalším neznámým koučům

6. května 2018, 12:00

Martin Schwarz

Že může v NHL prorazit jen kouč s velkými zkušenostmi z nejkvalitnějších soutěží? Nesmysl. Jen se podívejte na Davea Hakstola. Hlavní dirigent střídačky Philadelphia Flyers dotáhl mužstvo dvakrát za poslední tři roky do play-off. A to před svým nástupem k Letcům kočíroval pouze hokejisty v univerzitních ligách NCAA a USHL.

Trošku to připomíná první krůčky Evropanů za mořem. Také oni potřebovali své průkopníky, kteří ukázali, že nehrají o nic horší hokej než Američané a Kanaďané. Hle, po letech se na kluzištích NHL prohánějí desítky a desítky hráčů ze Švédska, Finska, Ruska, Česka nebo Slovenska. Ale i z dalších států, které neřadíme k hokejovým velmocem (co třeba takový rodák z francouzského města Roubaix Antoine Roussel, hm?)

V trenérské branži se podobným průkopníkem stává trenér Philadelphie Dave Hakstol. Pensylvánský klub jej roku 2015 vylovil z univerzitního celku v Severní Dakotě a uložil mu na bedra nesnadný úkol: dostat Flyers do play-off a postupně z nich vypiplat kandidáta na Stanley Cup. Devětačtyřicetiletý muž zatím nezklamal. I přesto, že letos i předloni oranžovo-bílí pádili na dovoleno hned po prvním kole vyřazovacích bojů. Co by za účast mezi nejlepší konferenční osmičkou dala třeba taková Carolina.

„Na úrovni univerzitního hokeje působí spousta kvalitních trenérů a lidí,“ měl jasno Hakstol ve vyjádření na webu nhl.com. „O některých jménech teď začínáme slyšet. V nižších ligách jsou koučové, kteří dokážou pracovat na jakékoli úrovni a s jakýmkoli týmem.“ Jen tak mimochodem, Dave Hakstol nikdy jako hráč nenaskočil do duelu NHL. Řemeslo hlavního trenéra pod hlavičkou NCAA vykonával dlouhých jedenáct sezon. Ještě předtím určoval strategii mančaftu Sioux City Musketeers v USHL.

Průkopník moderní doby

Příběh albertského rodáka nezmiňujeme náhodou. Jak jsme psali zde, Dallas Stars jmenovali pro příští ročník nového lodivoda. Stal se jím osmačtyřicetiletý Jim Montgomery, ten má podobnou úroveň zkušeností, jakou disponoval Hakstol před příchodem k týmu NHL. Nová tvář Hvězd uplynulých pět let přešlapovala na lavičce University of Denver. Nyní dostane do náruče dítě, které ještě před pár týdny houpal v náruči ostřílený mazák Ken Hitchcock. Bláznivý nápad? To se teprve uvidí.

Montgomery přitom nemusí být posledním z univerzitních lig, komu Dave Hakstol svými uspokojivými výsledky u Flyers otevřel dveře do NHL. „Určitě tam je nějaké paralela mezi jeho úspěchy ve Philadelphii a šancemi pro další trenéry z NCAA,“ zamýšlel se kouč kádru University od Minnesota Bob Motzko. „Dave je průkopníkem moderní doby. Využil příležitost a šel si za tím.

Hakstol nadále zůstává v kontaktu s univerzitním trenéry, předává jim cenné rady a poznatky. „Hodněkrát jsem s ním mluvil nejen o NHL,“ přiznal stratég University of Michigan Mel Pearson. „Vždycky si na mě najde čas. Když třeba koukám na zápasy Flyers a něco mě zajímá, pokaždé ochotně odpoví, nebo zavolá zpátky. V tomhle je výborný.“

Dočkáme se v NHL brzy dalších neznámých tváří na trenérském postu, které by mohly překvapit a psát historii některé z organizací? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.