bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Úpadek Kings přichází. V Los Angeles by měli řešit budoucnost

5. července 2018, 11:00

David Zlomek

V NHL najdete pouze jeden tým, který má tučnější výplatní pásku než Los Angeles Kings. Jsou to Chicago Blackhawks, jenže ti mají podepsaných o osm hráčských smluv víc než Kings. A pro klub sídlící v Staples Center to bude ještě horší. Nová obří smlouva Drewa Doughtyho totiž vejde v platnost až v sezoně 2019/20.

V červnu navíc Kings vyhráli závod o Ilju Kovalčuka, který si také neřekl o malé peníze. Konkrétně jde o 6,25 milionů dolarů ročně. Pod platovým stropem tak Kings mají kvůli těmto krokům jenom málo místa na (možná) potřebné rošády v týmu. 

Jména jsou to pěkná, o tom žádná. Ale jak vlastně pomohou?

Kovalčuk by samozřejmě měl. I když je mu 35, tak v sobě pořád má dostatek kvality a talentu na to, aby se dostal přes šedesát bodů. Pomoci by měla i jeho role v přesilovce. Faktem zůstává, že směrem dozadu týmu asi dvakrát nepomůže. 

I když je Kovalčuk pořád velké jméno a má své kvality, tak si uvědomme: Chyběl letos Kings takovýhle hráč – a nyní to není myšleno konkrétně na Kovalčuka – k tomu, aby bojovali ve finálových zápasech? Byl to opravdu ten problém?

Do play off se borci z Los Angeles dostali přes divokou kartu, ve své divizi skončili čtvrtí s 98 body. V samotných vyřazovacích bojích pak nevyhráli ani zápas a uvolnili Las Vegas cestu dál. 

Tři jména, která LA držela celý rok, jsou Anže Kopitar, Dustin Brown a Jonathan Quick. Quick má za sebou obzvláště dobrou sezonu, chytal s procentuální úspěšností 92,1, což je druhé nejlepší číslo jeho kariéry. Dustin Brown zase v základní části dokázal zaznamenat výtečných 61 bodů. 

Můžou ale Kings čekat, že se takovéto výkony budou opakovat? Asi ne. Quickovi je 32 let, Brownovi o rok víc. Je možné, že budou zrát jako víno, takže čím starší, tím lepší, jenže s tím počítá málokdo.  

Navíc spousta fanoušků i hokejových znalců se shoduje, že Quick mírnou šanci na totožné statistiky má, Brown moc ne. Mnozí se usmívají, když slyší slova, že by mohl získat třeba padesát bodů. Loňskou sezonu prostě označují jako výkřik do tmy, protože přes padesát bodů dokázal naposledy získat v sezoně 2011/12.

Kovalčuka do LA ale možná zavála logická myšlenka. Přece to nebude tak marné, jak se píše, mohl si říkat. Kings totiž nemají špatný tým, pořád jsou v něm skvělá jména, kterým fandí skvělí fanoušci, navíc Anaheim se zdá být slabší a slabší. A Vegas se bude loňský ročník také opakovat těžce. Ale i když dáme všechny tyto faktory dohromady, musí se Kings sebekriticky podívat a říct, že na velký úspěch to asi nebude.

Někdo by možná namítl, že Kings mají přece pořád to stejné jádro hráčů, kteří v roce 2014 slavili zisk Stanley Cupu. To je sice pravda, ale všem přičtěte šest let, navíc do týmu tehdy patřili Slava Vojnov nebo Justin Williams.

Přenesme se nyní do roku 2021. Kings mají pod smlouvou devět hráčů za dohromady 57,9 milionů dolarů. Nejmladšímu Tanneru Pearsonovi bude tou dobou 28, nejstaršímu Kovalčukovi 38. V plánu mají navíc podepsat Jake Muzzina a Tylera Toffoliho.

Samozřejmě, třeba se splní sny o odpuštění vykoupení ze smlouvy, takže se nebude počítat do platového stropu, třeba přijdou výměny, čímž by se Kings mohli zbavit nepohodlných kontraktů. Ale koneckonců, i letošek šel udělat jinak. Kings mohli být soudní a uznat, že delší dobu to na titul stačit nebude, takže například Kovalčuk byl poměrně zbytečný podpis.

Nikdo nemůže vinit generálního manažera a spol. z toho, že se snaží udržet úspěšný tým pohromadě. Kings se ale nacházejí v ošemetné situaci, mají velké smlouvy pro staré hráče. Uvidíme, jak se s tím poperou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.