bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Uspět proti Tampě? Vyvarovat se hry v oslabení

16. května 2018, 14:36

Lukáš Podleśny

Po dvou venkovních utkáních byl Washington ve fantastické pozici. Finále Východní konference se přesunulo do hlavního města a tak Caps stačilo doma neprohrát. Jenže hned první zápas ukázal, že ani za vedení 2:0 nebude série s Tampou jednoduchá. Tím spíše, když se svěřenci Barryho Trotze nechají vylučovat.

První dva zápasy vyšly Washingtonu na výbornou. Z floridské Tampy si přivezl dvě vítězství, přičemž svého soupeře pokonal s celkovým skóre 10:4. Vypadalo to na jednoduchou záležitost, nicméně první domácí zápas Washington vrátil zpátky na zem. A zapříčinily to především přesilové hry Tampy, která je v početní výhodě neskutečně sehraná.

Parta kolem Stevena Stamkose se v dosavadním průběhu finále Východní konference prosadila osmkrát. Jen tři góly ale vsítila ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Pětkrát pak v přesilových hrách. To je pro Caps jasný signál k tomu, aby nefaulovali, což dokonale plnili především v prvním utkání. Pouhá tři vyloučení Washingtonu totiž výrazně snížily šance Tampy na vítězství.

Již vstup do druhého zápasu byl ale odlišný. Tampa v první třetině využila dvě nabídnuté přesilovky a šla do vedení 2:1. Pak se sice vlastními chybami připravila o šanci na vyrovnání série, nicméně Washington si z první třetiny druhého zápasu nevzal takové ponaučení, jak by se zdálo. V úvodní dvacetiminutovce třetího zápasu byl sice vyloučen jen Holtby, ale i to Stamkosovi stačilo na první gól. Navíc se pak na začátku druhé třetiny provinil Eller a Kučerov navýšil na 2:0. 

Otáčet nepříznivý stav proti tak kvalitnímu týmu rozhodně není jednoduché a zapříčinily to vyloučení Washingtonu. Pro další zápasy má tedy Washington jasný cíl. Buď se nechat vylučovat, a nebo zlepšit hru v oslabení. Tampa je na tom sice v oslabení hůře než Capitals, nicméně jejich úspěšnost necelých 75 % není zrovna úžasná. Ze šestnácti týmů, které nastoupily do play-off, je tak Washington až devátý.

Když se na to podíváme z opačné strany, Tampa má fantastické přesilové hry. Hráči jako Kučerov či Stamkos jsou jako stvoření pro hru v početní převaze, což potvrdili už v základní části. V té totiž Tampa skončila na třetím místě v procentuální úspěšnosti využití přesilovek a stejně je na tom také v play-off. Právě ve vyřazovací části mají totiž Bolts parádní úspěšnost 30 %.

A k přesilovým hrám se vyjádřil také Jevgenij Kuzněcov, který právě v této herní činnosti viděl největší rozdíl třetího vzájemného zápasu. „Využili šance, které měli. My bohužel ne. Měli jsme několik solidních příležitostí, ale nevyužili jsme je. Přesilové hry rozhodly,“ řekl hrdina rozhodujícího zápasu v sérii s Pittsburghem.

Uvidíme tedy, zda se Capitals poučí a předvedou ve čtvrtém zápase zlepšenou hru v oslabení. Především si pak Washington musí pohlídat Stevena Stamkose, který je fantastickým nahrávačem a navíc je u levého kruhu téměř nebránitelný. Dáte mu trochu prostoru a z jakéhokoliv úhlu je schopen trefit se přesně pod břevno brány. Přesně tomu musí Capitals zabránit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.