bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Utahování opasků. Platový strop je špatnou zprávou pro utráceče a volné agenty

13. července 2020, 19:00

Jiří Lacina

Nová kolektivní smlouva je odsouhlasena. Vedle jiného zmrazí pro příští sezónu platový strop na 81,5 miliónech a nikde není napsáno, že záhy poroste. Spíš naopak. Dokud liga nedosáhne tržeb 4,8 miliardy, kolik bylo predikováno pro tento rok, bude se šetřit.

Taková je realita. Ať už se to někomu líbí nebo ne. Peníze na výplaty nepadají z nebe. Je třeba je vydělat. A NHL letos vydělala o dost méně, než se předpokládalo. Velmi pravděpodobně to tak bude i v příští sezóně, protože očekávat, že ročník vypukne s plnými ochozy, je hodně odvážné.

Nová situace dopadne na různé kluby a jednotlivce různě. Odvody do zásobního účtu escrow příští rok vyskočí, což se bude týkat všech. Jinak ale hráči svoje dostanou. Problém budou mít hlavně borci bez smlouvy. Zatímco dřív se elitní hokejisté ve stavu nechráněných volných agentů na 1. červenec těšili a velmi často ohrnovali nos nad nabídkou původního klubu, aby si počkali na lepší, letos může být hodně věcí jinak.

A nejde jen o datum. Původně oznámený termín otevření burzy žoldáků byl 1. listopad, nyní to vypadá, že trh odstartuje už v polovině října. Týden po předání Stanley Cupu, nejpravděpodobněji 9. - 11. října. Podle Chrise Johnsona z Hockey Night in Canada to znamená, že draft a trh s volnými hráči začnou možná souběžně.

Z čeho budou vybírat?

Na tučné kontrakty se jako každý rok třáslo hodně hráčů. Největší rybou přestupového rybníka bude Taylor Hall z Arizony (na snímku). Pak jsou tu Alex Pietrangelo ze St. Louis, Braden Holtby z Washingtonu, Torey Krug z Bostonu, Tyson Barrie z Toronta, Jacob Markström a Tyler Toffoli z Vancouveru, Mike Hoffman a Jevgenij Dadonov z Floridy, Robin Lehner z Las Vegas a řada dalších.

Tihle chlapíci si práci jistě nejdou, i když asi ne za takové peníze, jako by dostali loni. Někde na konci řady ale budou jména, která možná zůstanou zcela bez práce. Najmout platově omezeného mladíka z juniorky bude levnější.

Leckde půjde o nutnost. Toronto přetéká platový strop nejvýrazněji, přičemž smlouva jen v obraně skončí několika hráčům. Potíže budou mít i jinde. Víc než polovina klubů NHL utrácí na hranici platového stropu. Nejšetrnější jsou letos se 72,7 mil. v New Jersey, určitý prostor má Ottawa, Los Angeles, Colorado, Columbus, plus pár dalších. Jinak to bude boj.

A to pozor, platový strop může dokonce klesnout! Pokud by ligové tržby (HRR) spadly pod 3,3 miliardy dolarů, přestává být 81,5 mil. garantovanou sumou. To asi není reálné, i když s dlouhodobě uzavřenými stadióny se to stát může. Pokud se HRR udrží mezi 3,3 – 4,8 miliardami, platí strop 81,5 mil. Spodní limit 60,2 mil. Pakliže ligový obrat překročí 4,8 mld., strop se zvýší.

Vrcholový hokej je zábava. Nic víc, nic méně. Zábava patří mezi statky s vysokou elasticitou poptávky, říkají ekonomové. Nutně je nepotřebujete, snadno se jich vzdáte. Ještě v šedesátých letech si hráči NHL běžně sháněli přes léto civilní zaměstnání, aby si přivydělali. Třeba Gordie Howe hrál po skončení hokejové sezóny baseball, jeho kamarádi z mančaftu pracovali v autodílně. Dnes jsou hvězdy NHL doživotně zajištěnými milionáři, i tenhle stav ale má své mantinely.

NHL čeká chudé léto, vlastně podzim. A dost možná i pár dalších let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.