bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Úzký kádr Vegas vyhnal Šipačova na farmu. Co bude dál?

11. října 2017, 11:00

David Motloch

Do Vegas odcházel jako jedna z hvězd. Měla mu patřit pozice prvního centra a veškeré předsezónní prognózy skloňovaly jeho jméno. Před startem nové sezóny ale pro Šipačova zbylo místo pouze na farmě. Ruský útočník si však vzal celou situaci osobně a nyní se čeká, jak se s ní vypořádá. Stále totiž platí, že má Šipačov osud ve svých rukou, třebaže to na venek vypadá trochu jinak.

Když před startem letošního ročníku prohlásil generální manažer Vegas George McPhee, že jeho tým začne sezónu bez Vadima Šipačova, mnozí si klepali na čelo. Vždyť Golden Knights přivedli ruského hokejistu do města neonů jako jednu z největších hvězd a potenciálního prvního centra útoku. Z ničeho nic patří mezi nechtěné. Tedy alespoň to tak na první pohled vypadá.

Situace ve Vegas je totiž poněkud komplikovanější, než se zdá, a degradace Šipačova tak paradoxně McPheemu zůstala jako jedno z mála možných řešení. Vegas podle mnohých expertů letos rozhodně nemají atakovat horní příčky tabulek, třebaže to úvodní dvě výhry v sezóně mohou napovídat. Tím hlavním problémem je ale příliš úzký kádr Zlatých rytířů. Klub prošel rozšiřovacím draftem, hlavní tým má vtlačenou jasnou podobu, z dlouhodobého hlediska je však třeba hledět především do budoucnosti.

Žádaným zbožím jsou draftové volby

Právě v této oblasti čeká GM George McPheeho ještě hodně práce. Mezi hlavním týmem a farmou Chicago Wolves musí vybudovat dostatečně kvalitní spolupráci, aby ze záložního celku mohl v budoucnu čerpat talenty do NHL. Zároveň musí Vegas disponovat dostatečným počtem draftových voleb. To vše ve městě hříchů vědí a také již začali podle toto jednat.

Nedávno jsme mohli číst zprávy o odchodu brankáře Calvina Pickarda, jenž se z Vegas stěhoval do Toronta. Proč si jej Golden Knights v rozšiřovacím draftu zvolili, když o něj nemají zájem? Podobnou otázku si dost možná položil nejeden fanoušek NHL, jenže McPhee dostal výměnou přesně to, co potřeboval - nadějného Tobiase Lindberga a šestý výběr draftu. V podobném duchu by rád pokračoval i nadále.

„Jsme nový tým, který musí uvažovat dlouhodobě. Všichni tři hráči, které jsme poslali dolů, si své místo v hlavním týmu zaslouží, ale povoláme je zpět ve vhodnou chvíli, nebo-li, co nejdříve to půjde,” hovoří jasně McPhee. O jaké další dva hráče se jedná? Kromě Šipačova se Vegas krátkodobě zbavilo i Alexe Tucha a Shea Theodorea. Důvod je prostý - Vegas hodlá s výměnou hráčů pokračovat, a tak si na hlavní soupisce muselo vytvořit prostor k manévrování. Posláním všech třech zmíněných hráčů na farmu nic neriskuje, protože díky podobě jejich smluv nemusí při přechodu do AHL projít listinou volných hráčů. Čili, laicky řečeno, Vegas o ně nemůže přijít bez náhrady.

V přípravě se Šipačov neukázal

Rodák z Čerepovce si pochopitelně start letošní sezóny představoval úplně jinak. Třicetiletý útočník upřednostnil nabídku Vegas před jinými právě díky tomu, že měl hrát důležitou roli v týmu. Po odeslání na farmu do Chicaga pak z úst Šipačova vyšlo, že se začne poohlížet po angažmá v KHL. Kdy si tedy odbude svou premiéru v NHL, není tak úplně jasné, už jen vzhledem k tomu, že podobná prohlášení celé situaci rozhodně neprospějí.

Pravdou je, že v přípravě Šipačov ve čtyřech zápasech zaznamenal jedinou asistenci, do toho měl na kontě dva minusové body. Vegas přitom více branek dávalo, než dostávalo. Na farmu pak Golden Knights poslali i hráče, kteří v přípravě zářili (například Tomáš Hyka).

Stále platí, že Šipačov patří mezi hlavní ikony klubu a manažer Vegas by jej měl v blízké době povolat do hlavního týmu. Mnohem více však bude záležet na samotném postoji třicetiletého forvarda. Bude Šipačov postupovat jako týmový útočník a prokáže trochu trpělivosti? Pokud ano, spokojeny budou obě strany. McPhee v tento scénář bezesporu věří. Bude věřit i Šipačov?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.