bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V Islanders září další kometa. Barzal si podmanil hlavní tým, stačily mu k tomu tři týdny

9. listopadu 2017, 14:26

David Motloch

Když si manažeři vybírají na draftu hráče do svých týmů, očekávají, že se co nejdříve prosadí v NHL. Ne vždy jde všechno probíhá takhle hladce. Mathew Barzal zkusil NHL loni, neuspěl. Stejnou šanci dostal i letos, to už však v Islanders zpívá úplně jinou píseň. Trpělivost a důvěru vedení splácí všemi deseti a aktuálně patří mezi nejžhavější nováčky NHL. Kde až se tato nová kometa Ostrovanů zastaví?

Stejně jako v životě je každý člověk něčím odlišný, platí i v hokeji pravidlo, že každý hráč je originál a potřebuje ke svému růstu něco jiného. Jeden zazáří rovnou po draftu, jiný potřebuje k prosazení se mezi elitou svůj čas. To je i případ kanadského mladíka Mathewa Barzala. I když mu je teprve 20 let, šanci v NHL již jednou dostal. Nepovedlo se. Vzal to však jako cennou lekci do budoucna a letos se vrátil silnější, než kdykoliv předtím. 

Jeho jméno se v souvislosti s NHL poprvé objevilo v roce 2015, kdy onen mladík skončil, coby 16. hráč v pořadí, v rukách Ostrovanů. Volba v prvním kole draftu sama o sobě znamenala úspěch v podobě zařazení se mezi elitu zelenáčů, navíc Barzal úřadoval ve stejném draftovém ročníku, ze kterého si týmy vybíraly hvězdy typu McDavida či Eichela. Očekávání tak byla přirozeně vysoká. 

Isles ale s Barzalem nespěchali. Rodák z kanadského Coquitlamu zrál po draftu v Seattlu, kde s přehledem sbíral více než bod na zápas, navíc jej neminula ani nominace na mistrovství světa juniorů. Tyto skutečnosti poprvé otevřely Barzalovi bránu do NHL. Před startem loňského ročníku dvacetiletý hokejista zářil na kempu v New Yorku a vysloužil si místo v hlavním týmu i pro začátek sezóny. Velká příležitost prosadit se v dospělém hokeji se však smrskla na pouhé dva zápasy, poté se Barzal bez jediného bodu stěhoval zpět do Seattlu.

To, co by jiní brali jako krok zpět, však uměl nynější vlastník 14 bodů v NHL maximálně zužitkovat. U Thunderbirds zářil ještě více než předtím, psychicky se zocelil a čekal na další příležitost. A ta přišla právě letos. Barzal opět začal ročník v nominaci hlavního týmu, s tím rozdílem, že letos v ní už natrvalo zůstal. Rozjezd byl slabší, prvních pět utkání kanadský útočník nebodoval, Isles ale s ním prokázali trpělivost, která přinesla kýžené růže. 

Rozjezd Barzala byl dramatický. V posledních zápasech prakticky neexistuje, že by účastník mistrovství světa juniorů nebodoval. Díky svým současným výkonům má na kontě 14 bodů, což je mezi nováčky druhý nejlepší výkon v NHL. Lépe je na tom pouze Clayton Keller z Arizony. V bodovacích tabulkách Barzala výrazně posunul zápas s Vancouverem, jelikož v něm kanadský hráč posbíral pět asistencí, i tak mu ale ve výkonech nechybí konzistence. 

Za výrazným kariérním posunem Barzala hledejme především jeho sebedůvěru, kterou získal díky podpoře trenérů Ostrovanů. Hráč, jenž na startu sezóny nevěděl, zda v týmu zůstane, najednou nastupuje ve druhé formaci vedle Jordana Eberleho a Andrewa Ladda. Své místo má Barzal i v přesilovkách. Islanders mu poskytli dávku trpělivosti a důvěry, Barzal vše nyní týmu splácí svými výkony na ledě. 

Dokonalá harmonie Barzalovi s jistotou nevydrží věčně, zvláště u mladších hráčů jsou typické výkonnostní výkyvy. Nyní si však útočník Islanders užívá náklonnosti hvězd. A o tom, že si věří, není pochyb. Pro ukázku nabízíme třeba tento výstavní gól proti New Jersey. Předvede něco podobného i v příštích zápasech?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.