bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V New Jersey chtěli kouče ze Švédska, Curych ale Grönborga neuvolní

25. května 2020, 17:30

Václav Jáchim

Byl blízko vysněné práci v NHL, ale musí na ni zapomenout. Alespoň prozatím. Švédský trenér Rikard Grönborg se stal předmětem zájmu New Jersey Devils, ovšem švédský kouč je vázán v Curychu a vedení švýcarského klubu dalo najevo, že svého trenéra neuvolní.

Rikard Grönborg tím pádem musí počkat. Někdejší trenér švédské reprezentace, s níž v letech 2017 a 2018 získal dva tituly mistra světa, má v Curychu smlouvu ještě na sezonu 2020-21. Pak bude volný a jeho přesun do NHL dost možná klapne.

Zájem o Grönborga byl už loni, když žezlo u Tre Kronor předával Johanu Garpenlövovi. V minulosti se mluvilo o tom, zda nezamíří do Caroliny, případně do Buffala. Charismatický kouč dal přednost Švýcarsku, v uplynulých týdnech se ale pro změnu ozvali představitelé Devils.

V New Jersey během letošního ročníku skončil hlavní John Hynes a vedením týmu byl pověřen asistent Alain Nasreddine. Ovšem jen dočasně. Volba Ďáblů padla na Grönborga, klub kontaktoval představitelé Curychu. „Zachovali se korektně, zavolali nám a požádali, aby mohli oslovit našeho trenéra. Umožnili jsme to, ale uvolnit ho nemíníme," uvedl pro stránky watson.ch sportovní šéf klubu Sven Leuenberger.

Jak uvádí uznávaný žurnalista Klaus Zaugg, v Curychu došlo k podobné situaci jako před osmi lety. Účastníka NLA vedl na jaře 2012 Bob Hartley, funkci následně opustil a zamířil do Omsku. V Curychu se musejí připravit na podobný scénář. Teď Grönborga udrželi díky původně dvouletému kontraktu, v němž není klauzule o případném uvolnění do NHL, za rok bude švédský kouč volný.

Grönborg už dřív potvrdil, že trenérská práce v NHL je pro něj snem a maximální výzvou. Dlouho působil ve Spojených státech, za manželku má Američanku a vlastní pas USA. Je skvěle jazykově a odborně vybaven, na kontě má úspěchy se švédským národním týmem i na klubové úrovni.

NHL a švýcarský svaz nedávno prodloužily smlouvu o odchodech hráčů za Atlantik. Na trenéry se ale nevztahuje. Jelikož je Grönborg vázán v Curychu, Devils musejí skutečnost respektovat – letos vyhlédnutého trenéra nezískají. Grönborg musí věřit, že zájem ze zámoří přijde později.

Pro evropské trenéry stále platí, že získat pozici hlavního kouče v NHL je mimořádně obtížné. Jako první se před lety prosadili Ivan Hlinka s Finem Alpo Suhonen, později se přidal Ralph Krueger, ovšem to je rodilý Kanaďan. Několik dalších trenérů z našeho kontinentu včetně Slavomíra Lenera se uplatnilo v roli asistentů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.