bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vancouverská přesilovka válcovala soupeře. Je ale skutečně tak dobrá?

8. července 2018, 17:00

Šimon Rogner

Vancouver si v uplynulé sezóně oproti předchozímu ročníku o čtyři body polepšil, ale tým i tak skončil na předposledním místě Pacifické divize i Západní konference daleko od pozic zaručujících play off. A tak, ačkoliv si to management klubu stále nechce přiznat, se Canucks konečně musí vrhnout na úplnou přestavbu. Můžou se však fanoušci aspoň z něčeho těšit? Při pohledu na základní statistiky týmu v minulém ročníku zarazí velmi produktivní 21,4% přesilová hra. Lze pro ni najít vysvětlení?

Na začátek pár základních statistik. Canucks byli s 21,4% využitím početních výhod devátí nejlepší v celé lize a skončili o trochu výše než vítězové Pacifické a Centrální divize Vegas Golden Knights (21,4 %) a Nashville Predators (21,2 %). Celkově dostali k dispozici 247 příležitostí a 53 z nich proměnili.

Na druhý nejhorší tým celé Západní konference jde o poměrně slušná čísla. Existuje pro ně nějaké statistické vysvětlení? Odpověď nebude jednoduché najít, nejdříve je potřeba si vysvětlit několik pojmů spojených se statistikami v přesilovce. Jako první jsou na řadě tzv. expected goals (očekávané góly). Jedná se o speciální statistiku vytvořenou na základě počtu střel s různou mírou možného ohrožení pro soupeře – jinými slovy, čím více šancí z předbrankového prostoru bude tým mít, tím více bude mít očekávaných branek.

Očekávané góly

Očekávané góly (xGF) jsou zapotřebí při naší první statistice. Na grafu je vidět celkový počet očekávaných gólů v přesilovce – 47,39 – který Canucks skoro o šest gólů překonali (dali jich 53). Ligový průměr byl přitom lehce nad 50 brankami. Na druhou stranu, v počtu očekávaných gólů za 60 minut přesilovky se Vancouver pohybuje jen mírně pod ligovým průměrem.

I tak lze ale říci, že Vancouver vstřelil více gólů než podle počtu svých střel, šancí ke skórování a vysoce nebezpečných šancí ke skórování (dostaneme se k nim níže) měl.

V celkovém počtu očekávaných gólů mezi všemi týmy je Vancouver na 22. místě, v počtu očekávaných gólů za 60 minut přesilovky na 18. místě. Nic tak nenasvědčuje tomu, že by se Nucks měli pohybovat v elitní desítce přesilovkové úspěšnosti.

Úspěšnost střelby

Ne vše je samozřejmě ale podle tabulkových hodnot, například takový Pittsburgh má skoro o 11 branek více, než jaký je jeho očekávaný počet, Toronto, druhé nejlepší mužstvo v početních výhodách, má pro změnu o sedm branek méně, než mělo dát. Penguins i Leafs jsou přitom na prvním a druhém místě v procentuálním využití přesilových her.

Klíčový podíl na tom, zda se týmu daří, nebo ne, ať už při hře 5 na 5 nebo v přesilovce, má úspěšnost střelby. Canucks průměrně skórovali z 15,5 % svých střel při početních výhodách. Jak je vidět na grafu níže, jde o čtvrtou nejlepší hodnotu. První je nepřekvapivě s 16,96 % Pittsburgh.

Corsi For/60

Corsi statistiku už většina fanoušků zná. Obecně jde o poměr všech vystřelených a inkasovaných střeleckých pokusů a dá se obecně říci, že čím vyšší tento poměr tým má, tím má větší šanci na úspěch. Nemusí to vždy samozřejmě platit, pocítili to například lídři posledních let Los Angeles (za kouče Darryla Suttera) a Carolina v negativním slova smyslu, ale pozitivně i Washington Capitals, kteří vyhráli Stanley Cup s 48,83 % v Corsi během letošního play off.

Na grafu je opět vidět, že Vancouver nebyl v počtu všech vystřelených střeleckých pokusů za 60 minut přesilovky (CF/60) nijak excelentní. S číslem lehce nad 100 pokusy za 60 minut se svěřenci Travise Greena pohybovali pod ligovým průměrem a celkově skončili mezi ostatními týmy na 20. místě. Ani zde tak kanadský klub neprokázal, že by se měl řadit mezi ligovou smetánku.

Fenwick For/60:

V podstatě totožný popis sedí i k Fenwicku. Jedná se jednoduše řešeno o Corsi statistiku ochuzenou o zblokované střelecké pokusy (střely mimo branku se však počítají). Tato statistika tak zvýhodňuje dobře blokující týmy a naopak ukazuje, které týmy mají problém dostat puk přes bránící hráče.

Výsledky jsou ale opět velmi podobné. Rozdíl mezi 71,95 vystřelených pokusy Vancouveru za 60 minut přesilovky a ligovým průměrem je ještě větší než u Corsi a celkově se Canucks umístili na 27. místě. Další z důkazů, že Vancouver měl v početních výhodách trochu více štěstí než zbytek ligy.

Střely for/60

U střel není potřeba žádného složitého vysvětlování, Canucks jsou opět pod ligovým průměrem, byť si oproti Fenwicku mírně polepšili na 25. místo.

Šance ke skórování For/60

Šance ke skórování se definují jako takové střely vyslané zhruba z oblasti mezikruží a předbrankového prostoru, z úniků či obecně střely s vysokou mírou ohrožení branky. Jsou přesnější než střely, protože rozlišují míru nebezpečí pro gólmana soupeře.

Další statistika, víceméně stejný závěr. Rozdíl mezi výkonem Vancouveru a ligovým průměrem je tentokrát jen lehce nad dvě šance ke skórování za 60 minut přesilovky a i 20. pozice nevypadá tak mizerně, avšak stále nic neukazuje na to, že by Kosatky měly obsazovat čelní místa přesilovkové úspěšnosti.

Vysoce nebezpečné šance ke skórování For/60

Vysoce nebezpečné šance ke skórování (HDCF) lze popsat jako ty šance ke skórování, které hráč vyšle na branku z bezprostředního brankového prostoru. Jedná se o nejbezpečnější typ střely pro brankáře a často také klíčový prvek v přesilovkách. To o Vancouveru platí dvojnásob. Jen se podívejte.

Zatímco v Corsi, Fenwicku, střelách na branku a šancích ke skórování byli Canucks vždy pod ligovým průměrem, ve vysoce nebezpečných šancích ke skórování se Boeser a spol. umístili o téměř dvě vysoce nebezpečné šance ke skórování za 60 minut přesilovky nad ligovým průměrem a celkově na skvělém 11. místě.

Závěr

Jaký z toho všeho vyvodit závěr? Data ukazují, že Vancouver nebyl ve většině přesilovkových statistik ani průměrným týmem, natož dobrým. Canucks v minulé sezóně rozhodně nepatřili k dobrým přesilovkovým týmům, ale měli efektivní a produktivní přesilovku. Děkovat za to mohou především vysoké úspěšnosti střelby a vysokému počtu vysoce nebezpečných šancí.

Tyto dva nadprůměrné faktory však nejsou automatickými garanty dobré přesilovky a lze tak předpokládat, že v Britské Kolumbii se úspěšnost v příští sezóně sníží. Pokud tedy Boeser společně s nastupujícími nováčky v čele s Eliasem Petterssonem nepředvedou opět podobnou anomálii.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.