bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vaněček o cestě do NHL: Musím být trpělivý, brankáři to mají těžké

13. července 2017, 8:00

Václav Jáchim

Do NHL prorazí jen ti nejvytrvalejší, kdo chce uspět, nesmí pospíchat. Vítek Vaněček tohle dobře ví. Bývalý brankář Liberce se pere o naději v organizaci Washingtonu, kde letos kralovali Braden Holtby a Philipp Grubauer. "Příští rok to nebude jiné, oba zůstávají. Musím být trpělivý a dál na sobě pracovat. Gólmani to mají složité, chytat může jen jeden," povídá lídr vicemistrů světa do 18 let 2014.

Od velkého úspěchu ročníku 1996 utekly už tři roky, z nadaného gólmana Vítka Vaněčka je nyní čekatel na pozici v týmu Capitals. Jde postupnými krůčky, předchozí sezonu strávil převážně v East Coast Hockey League, tu minulou už na hlavní farmě. "První polovina byla vynikající, dařilo se a já chytal pravidelně. Pak jsme měli asi šest utkání, kdy to nešlo celému týmu. Klub angažoval Pheonixe Copleyho, který měl pak důvěru. I když v play off jsem se do brány dostal," dívá se proti proudu času.

Holtby a Grubauer? Konkurence je velká, ale na to se nesmí myslet

American Hockey League byla v jeho kariéře další stupínkem k tomu, aby mohl jednou vzít za dveře od elitní NHL: "Je to kvalitní soutěž, hráči tam jsou šikovnější než v ECHL. Měl jsem radost, že jsem se dostával často do brány, byť později už to úplně neplatilo. Pro mě ale důležitá zkušenost. Vím, že na sobě musím pořád pracovat, aby šel výkonnostně nahoru," hlásí.

V týmu Hershey Bears vyrostla spousta kvalitních hokejistů, Vítek Vaněček má pořád všechno před sebou. Po řekněme stabilizační sezoně strávil další ročník v jednom týmu. Pod dohledem trenérů a lidí z Capitals. "Snažil jsem se, co to šlo. Nic zásadního jsem měnit nemusel, něco už proběhlo předtím v ECHL. Jezdil tam za mnou kouč gólmanů, dělali jsme na odstraňování detailů. A v Hershey jsem pak pokračoval," popisuje.

Vítek podstupuje dřinu s jasným plánem. Chtěl by proniknout do NHL, což zní zrovna ve Washingtonu jako hodně troufalá výzva. "V prvním týmu je Holtby, novou smlouvu podepsal Grubauer. Konkurence je velká, ale na to se nesmí myslet. Udělám maximum, abych se jim přiblížil. Abych příští rok chytal pravidelně aspoň v Hershey," slibuje. U někdejších vítězů Calder Cupu už všechny a všechno dobře zná. "Mám za sebou první rok, určitě byl přínosný. Pomohlo mi, že jsem tam byl většinu času s Kubou Vránou. Když máte vedle sebe kamaráda, je to snazší," povídá.

Do Ameriky letos poletím dřív, ještě mě čeká jedna operace

Tihle dva se znají dlouho, už z juniorských výběrů. Když Vaněček poprvé zamířil na kemp nováčků Capitals, což bylo záhy po úspěšném draftu 2014, Vrána mu všechno překládal. "Teď už Kuba nemusí, angličtinu jsem hodně zlepšil. Myslím, že tohle je v pohodě," usměje se. AHL klade nároky na kvalitu i odolnost. "Program bývá dost těžký. Jedeme třeba na zápas šest hodin, večer se hraje. Pak do čtyř hodin ráno zase sedíme v autobuse, načež odpoledne čeká další utkání. Ty štreky bývají dlouhé, v podstatě všechno absolvujeme po silnici. Letadlem vůbec," popisuje.

Na farmě všichni hráči touží po jediném: vybojovat NHL! Jako Vaněček na tom byl většinu sezony také Vrána, před nímž se po letních změnách v kádru Washingtonu otevírá větší šance. "Kuba musí pracovat, to je jasné. Ale už ukázal, že na to má," chválí parťáka. Vítek by jednou rád naplnil totéž, dobře si však uvědomuje, že si šanci musí zasloužit. Také proto už jede naplno letní přípravu. "Dva týdny teď budu chodit na led v Liberci, chtěl bych poděkovat panu Pešánovi a lidem z klubu za to, že mi vyšli vstříc. Bílí Tygři jsou skvělou organizací, kde hokej dělají parádně. Klub v sezoně sleduju, klukům moc fandím."

V červenci dá Vaněček také krátkou dovolenou. "S přítelkyní chceme odjet do Tuniska. Na Djerbu," hlásí. Pak bude zase pokračovat v tréninku, před startem kempu Capitals odletí do zámoří. "Nejprve budu v Havlíčkově Brodě, pak bych měl vyrazit do Ameriky. Chtěl bych trochu dřív než jindy, ještě mě totiž čeká jedna operace," dodává. Pak už půjde do tuhého. Vaněček patří do skupiny mladých českých gólmanů, co se derou o místo na slunci. Není sám. V nedávném draftu NHL uspěli Kváča, Patera a Vomáčka, každý rok se týmy NHL zajímají o někoho z produktů tuzemské brankářské školy.

"Je to moc dobře, všem klukům to přeju. A moc jim fandím," povídá upřímně. Krajané v zámoří drží při sobě, byť jsou třeba soupeři. "Když jsme hráli play off proti Providence, zašli jsme na večeři s Danem Vladařem, byl tam i Vránič, tedy Kuba Vrána. Pokud je možnost, rádi se potkáme. My Češi si vždycky máme co říci," uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.