bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vasilevskij, nebo Bishop? Yzerman ví, že se bude muset rozhodnout

29. května 2016, 15:00

Tomáš Zatloukal

Opět naskočil do hry v psychicky tuze náročné chvíli a znovu si vedl skvěle. Tentokrát dokonce znamenitě, to on natáhl sérii s Pittsburghem na sedm mačů. Nejde o náš výmysl, ale o slova Jona Coopera. Andrej Vasilevskij zkrátka ukázal, že je novým brankářským esem a že hravě zvládá roli jedničky Bolts. Penguins svého soupeře často přehrávali, místy dominovali, přesto nakonec postoupili až po dlouhé bitvě a díky nejtěsnějšímu rozdílu. "Vasi" dozrál v hotového gólmana. Vytlačí Bena Bishopa?

Abychom pochopili, jak skvělý ruský čahoun v letošním play-off byl, můžeme se podívat na jednotlivé zápasy proti Tučňákům a z každého vybrat čtyři, pět fantastických zákroků. Nebo se stačí obrátit na řeč čísel, zatímco Pittsburgh postoupil i přes to, že Matt Murray s Marcem-Andrém Fleurym dohromady nekryli ani 90 % střel Lightning, Vasilevskij sice inkasoval 20 gólů, ale zároveň vyšrouboval úspěšnost zákroků na 92,2 %.

"V každém utkání, do kterého nastoupil, byl nejlepším gólmanem na ledě," píše zámořský novinář Adam Gretz a svůj chvalozpěv podtrhuje konstatováním: "Málem tu sérii ukradl pro Tampu Bay sám o sobě." Ano, rodák z Ťumeňu jednoduše zářil a držel přeci jen slabší tým nad vodou. Pittsburgh nakonec zaslouženě postoupil, byť k tomu potřeboval poněkud šťastný odraz od brankové konstrukce a pohotovost Bryana Rusta.

Vasilevskij již nepatří na střídačku a GM Steve Yzerman to ví. Jenže co s tím, když mezi třemi tyčemi normálně stojí Ben Bishop, finalista Vezinovy trofeje a podle pokročilých statistik nejlepší brankář základní části? "Jsme ve fantastické pozici. Máme dva vynikající gólmany. Máme jednoho brilantního mladého a druhého prověřeného. Nechci říct veterána, protože zase tolik Bishopovi není a zatím toho odchytal relativně málo."

Tampa Bay má Vasilevského s Bishopem pod smlouvou do konce příští sezóny, jednadvacetileté kometě neplatí ani milion dolarů, "Big Ben" bere necelých šest milionů dolarů. Nepřišla chvíle odlehčit platovému stropu a poslat zkušenějšího z "fantastického" tandemu o dům dál?  Vždyť ušetřené peníze by se tolik hodily při podepisování Stevena Stamkose, Nikity Kučerova či Jonathana Drouina. Navíc Bishopova cena bude klesat...

Přeci jen se jinak vyměňuje hráč s končícím kontraktem, který může odejít bez náhrady, a jinak hráč podepsaný alespoň na rok. Variantou je také odchod Vasilevského, nicméně ten v konferenčním finále chytal tak skvěle, že se zdá, že brzy bude brankářským králem NHL. "Vím, že přijde chvíle, kdy se budeme muset pro jednoho rozhodnout. Ať už kvůli případné expanzi (rozšíření o další klub) či platovému stropu," říká bez okolků "Stevie Y".

 V zámoří se spekuluje, že progresivní "architekt" Bolts do toho "šlápne" a situaci rozsekne již toto léto. A tím, kdo odejde, bude Bishop. Vasilevskij je mladší, výkonností srovnatelný, má obrovský potenciál a navíc vyjde velice levně. Coby hráče se statusem RFA nebude problém "Vasiho" během ročníku 2016-17, případně v navazující okurkové sezóně, podepsat. Nejen nám se zdá, že Vasilevskij sice prohrál konferenční finále, ale vyhrál jinou bitvu.

Tu o brankoviště Tampy Bay Lightning.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.