bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ve Washingtonu ožívají duchové minulosti. Série je znovu na začátku

19. května 2018, 12:00

Jiří Lacina

Byl to parádní týden, ale nic netrvá věčně, tím méně v play off. Capitals přejeli v pátém a šestém utkání Pittsburgh a stejně sebevědomě vkročili do série s Tampou Bay. Bohužel nezvládli ani jeden domácí zápas a jsou opět na začátku. Duchové minulosti ožívají, fanoušci se klepou, přesto stále není nic ztraceno. Oba týmy čeká za stavu 2:2 pátý zápas.

„Kdyby nám někdo před sérií řekl, že to bude po čtyřech zápasech 2:2, asi oba týmy by to braly,“ uklidňuje situaci Jevgenij Kuzněcov.

Nejspíš je to pravda, jenomže Washington sérii rozjel příliš dobře na to, aby jeho hráči promarněného náskoku aspoň trochu nelitovali. Caps navíc v obou posledních duelech svého soupeře vysoko přestříleli (38:20 a 38:23), herní převaha však k vítězství nevedla.

Oba týmy mají skvělou bilanci venku. Capitals vyhráli letos v play off sedm z osmi utkání na hřištích soupeřů, Tampa pět z šesti. Doma tak úspěšní nejsou. Bude pátý zápas v Amalie Areně pro hosty znovu výhodou? V historii NHL jednadvacet týmů, které vyhrály první dva duely finále konference, postoupilo do boje o Stanley Cup. Pokud Washington neuspěje, bude první, kdo takto slibně rozehrané konferenční finále ztratí.

Klíč k úspěchu je dobrá nálada

Důležité bude udržet si psychickou odolnost, nepoddat se frustraci. Alexandr Ovečkin to ve svém věku dobře ví, proto šířil i po minulé porážce s červeným ručníkem kolem krku v šatně dobrou náladu. „Budeme se bavit, užijeme si to,“ slibuje hráč s číslem osm. „Pojedeme do Tampy hrát svou hru, pokusíme se urvat vítězství a pak se vrátíme domů.“

Nervozitu ale úplně skrýt nelze. Byla vidět na generálním manažerovi Brianu MacLellanovi, který po třetím klání zostra rázoval do hráčské kabiny. Byla vidět i na trenéru Barrym Trotzovi, jenž odbyl minulou předzápasovou tiskovou konferenci ve stylu člověka, co si „dal příliš mnoho šálků kávy“, abychom citovali zámořské novináře. Jeho slova: „Vypadám vystresovaně? Ne, nejsem,“ působila spíš legračně než přesvědčivě.

Před začátkem série nebyl snad Washington považován vyloženě za outsidera, dokonce měl a nepochybně stále má velkou náklonnost řady fanoušků, jež by už Ovečkinovi pohár konečně přáli, odborníci se ale klonili spíš na stranu Tampy Bay. Obránce Brian Orpik připomíná, že se na tomto faktu nic nezměnilo.

„Každý si nejspíš vsadil proti nám. Potom co jsme vyhráli první dva zápasy venku, ano, procenta říkají, že byste měli aspoň jeden uhrát taky doma, bohužel se to nestalo. Takhle to prostě je a my se musíme zase pohnout vpřed,“ reflektuje situaci bek Capitals.

„Spal jsem dobře, všude kolem jsou úsměvy, je tu pořád dobrá atmosféra,“ ujišťuje Lars Eller.

Dva poslední případy, kdy začal Washington sérii play off dvěma triumfy na hřišti soupeře, skončily pro tento celek nezdarem. V roce 1996 prohrál v prvním kole za stavu 2:0 následující čtyři duely s Pittsburghem, v roce 2003 dopadl úplně stejně s Tampou Bay. Osudoví soupeři? První mindrák si Caps vyléčili v předešlém kole, teď musí vyřešit druhý. Sobotní duel bude zkouškou, zda se Capitals vypořádali s duchy minulosti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.