bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velký Wheelerův večer. Posbíral pět bodů, dosáhl na 400 asistencí

11. listopadu 2018, 13:00

Martin Schwarz

Že má nejlepší léta za sebou? S tímhle na něj nechoďte. Je to přesně naopak. Zdá se, že s přibývajícím věkem je kapitán Winnipegu Blake Wheeler lepší a lepší. Další důkaz svým fanouškům i odpůrcům předložil v sobotním utkání proti Colorado Avalanche. Měl totiž prsty ve všech pěti gólech svého týmu. Připsal si jednu branku, čtyři asistence a v kanadském bodování se přehoupl přes dvacetibodovou hranici. „Mr. Blake“ je k nezastavení.

Aktuálně tak vede týmové statistiky s pětibodovým náskokem před druhým Markem Scheifelem. S 18 asistencemi patří k nejlepším nahrávačům National Hockey League. A to není všechno. Bodoval již v devíti duelech po sobě, za uplynulá tři utkání dal do kupy 10 bodů, drtivou většinu z nich za příhry svým spoluhráčům. Wheelerův velký večer proti Coloradu však předčil všechno, co zatím v této sezoně dvaatřicetiletý forvard předvedl. Pět bodů za jedno střetnutí zvládl vůbec poprvé v kariéře.

„Velký podíl na těch úspěších mají naši výborní střelci,“ zůstával Blake Wheeler skromný při zodpovídání dotazů zvídavých novinářů. „Jsem ten typ hráče, který jim puky připravuje do ideální pozice. Ale jsou to oni, kdo z nahrávek udělá dobře vypadající akci. Pokud máte na ledě spoluhráče jako Marka Scheifeleho a Patrika Laineho, kteří oba výborně zakončují, je velmi těžké jim zabránit ve skórování, především během přesilovek.“

Jestli vám stále připadá, že toho šikovný Američan za jeden večer zvládl málo, pak nabízíme ještě jeden zajímavý údaj. V kariérním zápase s pořadovým číslem 793 se dostal už na 401 asistencí od vstup na kluziště nejlepší ligy světa. Po sobotní porci duelů v celé soutěži přihrával na góly častěji už jen finský uragán Mikko Rantanen. Shodou okolností hráč Avalanche, takže pod střechou Bell MTS Place poměřil síly dva nejlepší „asistenti“ NHL. Nikdo nepochybuje, kdo ze souboje vyšel jako vítěz. Aspoň protentokrát.

Může pomýšlet na stovku?

„Výtečně dokáže číst hru a má přehled o situaci na ledě,“ chválil Wheelera spoluhráč z prvního útoku Mark Scheifele, společně s Kylem Connorem druhý nejlepší střelec Jets. „Umí skvěle odhadnout, co zrovna udělá soupeř s hokejkou a umí dostat obránce přesně do takové pozice, do jaké potřebuje. V tomhle je opravdu výjimečný,“ pokračoval Scheifele.

Je to opravdu pozoruhodný jev. Zatímco většina hokejistů s postupným stárnutím stagnuje a dostává na ledě méně prostoru, Wheeler jako by potřeboval nabrat léta zkušeností, aby ukázal svá maxima. Minulou sezonu uzavřel s osobním rekordem 91 kanadských bodů (23+68) a start ročníku 2018-19 dává rodákovi z Minnesoty naději, že může pomýšlet dokonce na stobodovou metu. 

Tedy na čísla, o kterých uvažují jen ti nejlepší z nejlepších. Ačkoli produktivita kapitána Stíhaček v budoucnu pravděpodobně poklesne (nyní s bilancí 3+18 sbírá přes bod na zápas), další překonání osobního rekordu pro něj není nereálné.

Blake Wheeler zkusí natáhnout bodovou sérii už na 10 zápasů v pondělí nad ránem středoevropského času. Jeho mančaft doma vyzve New Jersey Devils, kteří do Manitoby míří se dvěma debakly (3:7 od Ottawy a 1:6 od Toronta) v zádech.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.