bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vesey inspiroval Butchera. Avalanche se o univerzitní hvězdu připravili sami

29. července 2017, 18:30

Matěj Mayer

Colorado Avalanche má za sebou sezonu, jež by se mohla dávat do hokejových učebnic jako odstrašující příklad. Následky nepovedeného ročníku přetrvávají i do letních měsíců – Matt Duchene stále nebyl vyměněn a odchodem do KHL hrozí Nikita Zadorov. Ke všemu se nyní potvrdilo, čeho se fanoušci Avs obávali. Čerstvý držitel Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče NCAA a prospekt Colorada Will Butcher se vyslovil, že se 15. srpna stane volným hráčem.

Organizace Avalanche sklízela za své drafty v posledních letech kritiku, v roce 2013 se však povedl skautům tohoto klubu skvělý kousek. V pátém kole jako celkově 123. vybralo Colorado obránce Willa Butchera, který měl za sebou dva roky amerického výchovného systému, a namířeno měl na Denverskou univerzitu. „Byl jsem nervózní z toho, který tým si mě vybere. Věděl jsem, že budu hrát na univerzitě v Denveru a tajně jsem doufal, že mě draftuje Colorado,“ zářil nadšením před čtyřmi roky.

Jenže eufórie postupně upadala. Tehdejší kouč a viceprezident hokejových operací Patrick Roy, pro něhož byl draft 2013 první velkou akcí v nové funkci, byl podle informací Eurolanche.com od začátku proti angažování mladého Američana. „Přes rodinného poradce mu poslal vzkaz, že s ním Colorado nepodepíše smlouvu,“ prozradil největší evropský fanklub týmu NHL. Will Butcher se však postupně v NCAA neuvěřitelně vypracoval. Ve své třetí univerzitní sezoně téměř zdvojnásobil svůj bodový zisk z předchozího ročníku (z 18 bodů na 32) a jeho hodnota vzrostla na hráče z 1. kola draftu.

» NCAA ovládli studenti Denveru. Hobey Baker Award pro Butchera

Vedení Laviny, kde měl v létě 2016 velké slovo „bohužel“ stále Roy, to však nestačilo. Přestože Butcher sám projevil zájem zabojovat o svou šanci na nováčkovském kempu Colorada, bylo mu řečeno, že od klubu nedostane nabídku kontraktu a v létě 2017 se stane volným hráčem. Už od té chvíle začali být Avalanche v očích Butchera pravděpodobně ze hry. V uplynulé sezoně, kdy bývalý vynikající brankář rezignoval na svou funkci ve vedení klubu, se však mnoho věcí změnilo.

Změnil se jednak postoj klubu k talentovanému mladíkovi, jednak se 22letý zadák etabloval ve hvězdu univerzitní NCAA. Kromě toho, že si připsal na obránce skvělých 37 bodů (7+30) ve 43 zápasech a jako kapitán dovedl University of Denver k zisku univerzitního titulu, obdržel také prestižní Hobey Baker Award, tedy ocenění udělované nejlepšímu hokejistovi NCAA. Rázem se postoj Colorada změnil a generální manažer Joe Sakic začal připravovat pro talentovaného prospekta své organizace smlouvu.

Kapitán vítězů NCAA Denver Pioneers Will Butcher.

Autor: John Leyba, The Denver Post

Chvíli se zdálo, že celá situace bude mít přece jen šťastný konec a Adrian Dater, novinář BSN Denver, dokonce zveřejnil článek, v němž píše: „Colorado Avalanche podepíše smlouvu s Willem Butcherem“. Odvolával se na Sakica, který se vyjádřil, že mu nabídne smlouvu, jakmile Denverská univerzita ukončí sezonu. Jenomže Butcher si byl vědom své hodnoty, toho, že si za pár měsíců bude moci vybírat z nabídek většiny týmů NHL. Logicky tak ze zájmu od aktuálně nejhoršího celku NHL – který o něj začal stát, až když se stal hvězdou – neskákal radostí.

» Univerzitní NCAA dobývají české ženy. Je to nejlepší liga, jakou můžeme hrát, říká Vanišová

„Řekl jsem Sakicovi, že zatím nechci žádnou nabídku,“ prozradil Butcher. „Říkal mi o změně v jejich programu, že se budou soustředit na mladé hráče. Chci si vzít čas a zvážit všechny možnosti, nemám kam spěchat,“ sdělil deníku Denver Post. Zhruba od poloviny dubna tedy na základě tohoto vyjádření začalo být pomalu jasné, že Butcher organizaci, jež ho draftovala, neposílí.

Naděje definitivně zhasla tento čtvrtek, kdy hráč prostřednictvím svého agenta vzkázal, že se 15. srpna stane volným hráčem. Butcher tak napodobil případ Jimmyho Veseye, jenž loni ve stejné pozici odmítl podepsat smlouvu s Nashvillem, který ho draftoval. Posléze nepodepsal ani s Buffalem, které na něj získalo práva, a později se dohodl jako volný hráč s New York Rangers.

„Nevylučujeme Avalanche z potenciálních kandidátů, ale máme pocit, že budeme mít i jiné nabídky, které bychom si měli vyslechnout,“ řekl hráčův zástupce Brian Bartlett. Ve svém prohlášení sice Colorado z možných destinací nevyloučil, je však téměř jisté, že se jednalo o pouhou zdvořilost. Že bude mít Butcher z čeho vybírat se ukázalo téměř okamžitě. Hovoří se o zájmu Detroitu, Chicaga, Toronta, Montrealu, a především Pittsburghu. Okruh zájemců se zřejmě ještě rozšířil poté, co 178 centimetrů vysoký obránce deklaroval, že nevyžaduje okamžité místo v NHL.

Tučňákům by se talentovaný obránce hodil a jejich zájmu také nahrává úspěšné zabudování produktů NCAA do svého týmu. Pro Pittsburgh navíc hovoří i jedna zajímavá okolnost: Bartlett je agentem dalších bývalých univerzitních hokejistů a současných hráčů Penguins – Bryana Rusta, Scotta Wilsona a Joshe Archibalda. Času na rozmyšlenou bude mít Butcher a jeho agent ještě více než dost. I kdyby se rozhodl už nyní, smlouvu může podepsat až 15. srpna, kdy Colorado pozbyde hráčových práv.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.