bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vítězem Conn Smythe Trophy Crosby. Být to tak ale nemuselo

14. června 2016, 10:00

Radoslav Vavřina

Snad nikdy se nestrhla po posledním utkání finále Stanley Cupu taková debata o tom, zda si vítěz Conn Smythe Trophy, v letošním případě kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, toto ocenění zasloužil nebo ne. Dnes už zkušený kanadský forvard toho docílil poprvé v kariéře, při minulém titulu jej totiž získal Jevgenij Malkin. Je to ale správně?

Těžko říct. Conn Smythe Trophy sama o sobě je tak trochu nesmysl. Jistě, je neskutečné ji vyhrát a nese jméno po vskutku prominentní osobě kanadského hokeje. Jenže předpokladem pro výhru samotného Stanley Cupu je to, že jsou všechny komponenty vaší hry nesmírně blízko k dokonalosti.

Kings možná hráli defenzivní hokej, ale bez Justina Williamse by možná pohár nad hlavu nezvedali. Boston své soupeře přejížděl fyzickou hrou, ale Tim Thomas byl možná tím nejdůležitějším členem týmu, jelikož je podržel ve chvílích, kdy hity a zákeřnost nestačily. Penguins letos hráli hru na vyšším rychlostním stupni, než ostatní mužstva. Sidney Crosby do jejich hry přivedl přehled, šikovnost a vůdčí charakter. Proto byl možná tím nejplatnějším hráčem.

Jedná se vlastně o celkem subjektivní záležitost. Pro mnohé bude tím, kdo by si letos jednapadesát let staré ocenění zasloužil nejvíce, mladý gólman Matt Murray. Rodák z Thunder Bay předváděl úžasné výkony, po nepovedeném zápase se vždy vrátil jako nepřekonatelná překážka a někdy to vypadalo, jako kdyby se v jeho mladém těle skrýval velezkušený veterán.

Jenže ten stejný brankář v několika duelech chytal mizerně a párkrát dokonce patřil mezi hlavní důvody, proč Tučňáci dané utkání prohráli. Třeba pátý zápas finálové série byl takový.

Dalším velkým jménem v kádru Pittsburghu je samozřejmě zadák Kris Letang. Jedná se o pravděpodobně nejlepšího obránce světa, jenže i on si v play-off vybral několik slabších chvilek. Možná spolehlivější byl jeho kolega Ben Lovejoy, ale ten zas nemá takovou výbušnost směrem dopředu, aby se o něm dalo v souvislosti s takovou trofejí uvažovat. Bohužel.

Co se beků týče, mimochodem, tak těmi nejlepšími v play-off byli jednoznačně Victor Hedman z Tampy Bay a Marc-Édouard Vlasic ze San Jose. Jen zřídkakdy udělali chybu a přitom pomáhali výrazně i v útočné zóně.

V útoku vedle Crosbyho figuruje již zmíněný Jevgenij Malkin, který dost možná hrál nejhorší hokej své kariéry. Nebyla to ani jeho chyba, spíše to vypadalo, že se mu ze záhadného důvodu nedaří a cokoli dělá, je to trochu špatně. Jistě, měl málem bod na zápas, ale efektivita jeho hry byla příšerná. Ten správný Geno by bodů udělal dvakrát tolik.

Pomalu se dostáváme k tomu pravděpodobně nejžhavějšímu kandidátovi. Tím není Matt Cullen ani Chris Kunitz, ačkoli oba odvedli obří kus práce jak dopředu, tak především dozadu. Například defenzivní práce druhého jmenovaného při šanci Joela Warda v šestém duelu finále je něco, na co jen tak fanoušci Pens nezapomenou.

Svou zásluhu měl samozřejmě i Patric Hörnqvist, jehož důraz na brankovišti přiváděl soupeře k šílenství. Nováčci Bryan Rust a Conor Sheary si zaslouží zmínku za to, že vždy uděřili v tu správnou chvíli. Co by ale mistři dělali bez nyní slavné "HBK line?"

Nick Bonino v létě přišel z Vancouveru a dost dlouho se zdálo, že ztráta Brandona Suttera za tohoto tuctového forvarda byla příliš velkou. Jenže později se z něj vyklubal perfektní centr lajny, která přišla o zraněného Malkina.

Carl Hagelin pak přišel z Anaheimu,  v polovině ledna letošního roku. Davidu Perronovi se v Burghu nedařilo podle očekávání, a tak si musel balit věci. Superrychlý bojovník rychle zapomněl na zpackané kalifornské angažmá a navázal na svou formu z Manhattanu. A nejen to, dokonce ještě přidal.

Ale tím hlavním článkem všeho byl Phil Kessel. Pro některé se jednalo o trejd roku, když zdánlivý milovník hamburgerů opustil Maple Leafs a vydal se na jih. Penguins za něj obětovali mimo jiné finského talenta Kasperiho Kapanena a specialistu na oslabení Nicka Spalinga.

Pro rodáka z Wisconsinu se jednalo o perfektní příležitost uniknout příliš zářivým reflektorům Toronta, příliš agresivním diktafonům tamních novinářů a příliš náročným fanouškům, které dlouhé čekání na vysněný pohár přivádí k šílenství.

Zpočátku se vše jevilo tak, jak napovídali kritici. Pittsburgh bude mít moc hvězd, nebude jim to klapat. Dokud nepřišel trenér Mike Sullivan, vypadalo to, že Penguins zažijí svou nejhorší sezonu v posledním desetiletí. S příchodem nového kouče se ale změnil přístup a z největšího zklamání se stal nejvíce odhodlaný celek celé ligy. Jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí.

Zmar na začátku sezony Tučňáci přežili a v play-off jím vypadali hodně posílení. Kdo je ale vlastně tím oprávněným vlastníkem Conn Smythe Trophy? NHL si vybrala Crosbyho. Sid the Kid vyrostl a je z něj Captain Crosby. Místo pláče a nadávek letos nastavoval soupeřům opačnou, ledově chladnou tvář. Nebál se ušpinit si ruce daleko více, než kdy jindy.

Je to přeci jen subjektivní záležitost. Rok co rok je jmen, která se zasloužila o výhru Stanley Cupu, mnoho. Všechna si najdou cestu na pohár, pro který dlouhá léta dřela. A to dělá z hokeje ten nejlepší sport. Není to o jedné hvězdě ani o penězích. Vítězem je skupina bojovníků. Vždy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.