bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Volba srdcem. Spezza se pro Stanley Cup vrací domů

8. července 2019, 13:30

David Zlomek

Když byl Jason Spezza mladší, říkával, že by v NHL klidně hrával zadarmo. Po tom, co v Torontu podepsal roční kontrakt s minimální gáží 700 tisíc ročně, k tomu nebude daleko. Peníze u něj však nehrály roli. V jeho 36 letech ho trápí jedna věc. Nemá Stanley Cup.

A i proto se rozhodl pro Toronto. To je jedním z nejnašlapanějších týmů v lize, loňský ročník byl zklamáním. Cíle byly mnohem větší. Nicméně to, že si Spezza vybral Maple Leafs, mělo i jeden hlubší důvod. Spezza je miloval už jako dítě. A jak by také ne? Kluk, co miloval hokej a vyrůstal v Torontu. Jak to asi mohlo dopadnout.

„Mluvil jsem s několika týmy. Chtěl jsem si dobře vybrat,” popisoval své rozhodnutí samotný Spezza. „Už když jsem mluvil s trenérem Babcockem a manažerem Dubasem, měl jsem víceméně jasno. Doufám, že budu pro tým dobrou posilou a společně ten Stanley Cup dokážeme vyhrát.”

Všem je jasné, že do Toronta nejde sbírat body a vyhrávat zápasy. Přichází spíše jako kvalitní doplněk. Dobře zvládne roli ve třetí nebo čtvrté lajně a dokáže zahrát v přesilovce. Navíc spoustě mladým hráčům pomůže svými zkušenostmi, vždyť v NHL odehrál šestnáct sezon.

„Já sám mezi těmi mladými? Budu je doplňovat,” potvrdil sám. „Asi půjdu do druhé přesilovky. Jdou mi vhazování, tam bych měl pomoct. Přesilovky hraju celý život, cítím se tam sebevědomě. Aby tým uspěl, potřebuje všechny čtyři útoky kvalitní.”

Nejvíc by si Spezza asi mohl sednout s Johnem Tavaresem. Je to jeho parťák, se kterým v létě trénuje. Kromě toho Spezzovi Mike Babcock přislíbil, že se mu pokusí ušít jeho roli na míru.

„Ten tým je velmi talentovaný. Jsou tu kluci, se kterými si v mé lajně určitě budu rozumět,” pochvaloval si. „Pro mě je prioritou, abych měl šanci vyhrát. Cítím, že před sebou mám ještě pár dobrých let.”

Jak bylo zmíněno, Spezza za sebou má skvělou kariéru. V roce 2001 se stal druhým mužem v pořadí na draftu, když ho přeskočil jenom Ilja Kovalčuk. V Ottawě, která si ho vybrala, strávil dvanáct let, posledních pět pak v Dallasu. Má za sebou sezonu, ve které dal třicet branek, ale i takovou, kdy nepřekonal ani hranici třiceti bodů. I tak byl ale pořád důležitou součástí týmu.

„Perfektně se k nám hodí,” řekl Dubas. „Když byl na začátku své kariéry v Ottawě, prožil si to, co teď prožíváme my. Ottawa byla mladý tým, před kterým stála velká očekávání a který byl tvořen mladými hráči. Tuto zkušenost teď může předat našim hráčům.”

„Je to chlap, co ještě nevyhrál Stanley Cup,” dodal Dubas. „Je skvělé, že se rozhodl kývnout i na minimální nabídku. Svou šikovností, myšlením, schopností na vhazování a zkušenostmi nám rozhodně pomůže.”

Spezza má za sebou přes tisíc zápasů v NHL a přes 900 bodů v nich. Nikomu nemusí nic dokazovat, měl úžasnou kariéru. Taky je tatínkem čtyř holčiček. Nejen jeho rodina, ale i spousta kamarádů, ho bude od nové sezony povzbuzovat v novém klubu. V klubu, který ho v dětství tak očaroval. 

„Je to neuvěřitelné. Moje rodina je z toho nadšená, vždyť jsem vyrůstal jako fanda Leafs. Dougie Gilmor, Wendel Clark, to byli moji hrdinové. A já teď budu nosit stejný dres, jaký nosili oni. Znamená to pro mě něco víc,” zakončil Spezza.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.