bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vomáčka si užívá život v Texasu a chce na MS: Udělám pro to všechno

13. února 2017, 9:00

Jan Havlovic

(SUNDSVALL, od našeho zpravodaje) Talentovaný gólman Tomáš Vomáčka se před letošním ročníkem rozhodl vydat za velkou louži, konkrétně do Corpus Christi v Texasu. Svého kroku, dle svých slov, určitě nelituje a život v USA si užívá. Sedmnáctiletého brankáře čekají perné příští měsíce – náročný program v NAHL, případné MS osmnáctek a také červnový draft NHL. „Ten je ještě poměrně za dlouho, a tak se snažím užívat přítomnost,” přiznává brankář české osmnáctky.

V létě jste odešel z Hradce Králové do zámoří. Jak se váš přestup urodil?
Uvažoval jsem o tomto kroku už celou minulou sezonu. Po MS osmnáctiletých, kde jsem byl v pozici trojky, se mi ozvali z Ameriky, že by byla možnost odejít do zámoří. Konzultoval jsem to s rodiči a shodli jsme se, že to bude pro mě nejlepší volba.

V Americe jste už zhruba půl roku. Nelitujete toho kroku?
Vůbec ne. Myslím si, že hokejově jsem se poměrně posunul. Hlavně je to tam velká škola života. Vše jsem si musel zařizovat sám. Tento krok hodnotím určitě pozitivně a rozhodně toho nelituju.

Jak rychle jste si dokázal v USA zvyknout na jinou kulturu a také jazyk?
Chvilku to trvalo, neboť v týmu není žádný Evropan. V tom to bylo těžší. Úvodní měsíc byl poměrně složitý, ale kluci v týmu mě vzali mezi sebe a všechno mi výrazně usnadnili.

"Na NHL s Palátem a Šustrem? Jeden z největších zážitků v mém životě."

Hrajete v Corpus Christi, které leží na jihu USA ve slunném Texasu. Jak se vám tam líbí?
Je tam hodně horko, no. (smích) Je to tam de facto jako na dovolené. Teploty se pod dvacet stupňů nedostanou. Každé ráno nemusím řešit, co si vezmu na sebe. Vezmu si tričko, kraťasy a jdu na trénink. Město je krásné, leží přímo u moře, takže pokud chce člověk vypnout, zajde si na pláž a relaxuje. V tomhle je to skvělé.

Panuje v Corpus Christi ta pravá hokejová atmosféra? Dá se říct, že město žije hokejem?
To bych úplně neřekl. Na jihu USA je ta situace jiná, hokej je tam na třetím až čtvrtém místě. Ve městě je hlavně basketbal, fotbal, baseball a až pak je hokej. Ale průměrná návštěva na naše zápasy je 2500 diváků, což bych řekl, že je velmi dobré.

Mezi svátky za vámi dorazili do Ameriky rodiče. To byla určitě příjemná psychická podpora, že?
Určitě, bylo to super. Zvažoval jsem, jestli jet domů. Nakonec jsem tuhle variantu vyloučil, neboť bych byl doma zhruba pět dní. Udělali jsem si s rodiči takovou dovolenou a bylo to skvělé.

Na přelomu roku jste se byl podívat na NHL, na zápase Tampy Bay, kde jste se potkal s Ondřejem Palátem a Andrejem Šustrem. To byl určitě velký zážitek, že?
Jeden z největších zážitků v mém životě. Byl to vždy můj sen. Už jsem předtím na jednom zápase NHL byl, nicméně tohle bylo o hodně lepší.

Jaká je podle Vás úroveň North American Hockey League, ve které nastupujete?
V naší divizi, ve které hrajeme, se hraje hodně do těla. Pro kluky jsou zápasy velmi fyzicky náročné. Tempo utkání je také vysoké, takže si myslím, že ta úroveň není až tak špatná.

V dosavadním průběhu sezony jste odchytal celkem 27 zápasů. Jak jste spokojený se svým vytížením v zápasech?
Spokojený určitě jsem. Měl jsem tam jedno špatné období, ale doufám, že už to je za mnou. Teď se daří mně osobně, daří se týmu, takže je to aktuálně velmi dobré.

Na konci roku jste sehráli bláznivý zápas s Shreveportem, ve kterém jste čelil 64 střelám a pustil za záda pouze tři puky. Jaké bylo čelit takové kanonádě?
Zápas jsme nakonec vyhráli, takže to bylo super. Když jsem víc v zápřahu, tak potom podávám lepší výkony. V první třetině jsem měl dvacet zákroků, takže jsem se do toho dostal. Výkon kluků se poté zlepšil a utkání jsme dovedli do vítězného konce.

S osmnáctkou jste už v letošní sezoně absolvoval Memoriál Ivana Hlinky a turnaj v americkém Plymouthu. Jak vidíte své šance na případnou nominaci pro dubnové MS?
Určitě v to věřím. Máme zde skvělou partu kluků, a tak je mým snem se na mistrovství dostat. Udělám pro to všechno. Doufám, že to vyjde a že se s touhle skvělou partou kluků znovu potkám.

"Draft? Bylo by nádherné, kdyby se to povedlo. Ale pokud ne, tak se svět nezboří."

Na Memoriálu Ivana Hlinky jste předváděli výborné výkony. Nyní se očekává, že uděláte podobný výsledek i na šampionátu.
Myslím, že se zatím s tím tlakem vypořádáváme dobře. Všichni makáme a nesoustředíme se na to, kde co o nás píšou. Snažíme se zkrátka hrát ve všech zápasech naplno.

V letošním roce vás čeká draft NHL. Jak vidíte své šance?
Člověk se snaží na to nemyslet. Určitě by bylo nádherné, kdyby se to povedlo. Pokud se to ale nepovede, tak se svět nezboří. Je to ještě poměrně za dlouho, a tak se snažím užívat si přítomnost.

Kdyby se NHL draft z vašeho pohledu povedl, do jakého týmu byste rád šel?
Pokud bych si mohl vybírat, tak bych rád šel někam do tepla – Dallas, Florida, Arizona – to by bylo fajn.

Na internetu jsem našel informaci, že pokud byste nehrál hokej, chtěl byste být lékařem. Je to pravda?
Když jsem byl na gymplu, tak jsem o tom uvažoval. Teď už bych do toho asi nešel, když jsem odešel do Ameriky. Brácha medicínu studuje, a tak vím, jaká je to dřina. 

Jak je vlastně těžké skloubit školu s hokejem?
Myslím, že se škola s hokejem skloubit dá. Za tím si stojím. Dělám on-line střední školu v Americe. Pokud člověk chce hrát jednou univerzitní ligu, tak mu ani nic jiného nezbývá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.