bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vrátí se Oilers zpět do play-off? Klíčem k úspěchu bude kvalitní defenziva, míní Gulutzan

16. srpna 2018, 13:00

Jiří Sameš

Minulý rok byli Edmonton Oilers pro Glena Gulutzana, coby ještě hlavního kouče Calgary Flames, největším rivalem. V nadcházející sezoně se ale karta obrátí. Ve druhé polovině dubna totiž Flames odvolali Gulutzana z funkce. O měsíc později pak sedmačtyřicetiletý Kanaďan kývl na nabídku Edmontonu a stal se novým asistentem trenéra Todda McLellana.

V sezoně 2016/2017 skončili Oilers se 103 body na druhém místě Pacifické divize, čtvrtém místě Západní konference. V play-off se poté dostali přes San Jose Sharks do druhého kola – výhra 4:2 na zápasy. V něm ovšem následně nestačili na Anaheim Ducks – prohra 3:4 na zápasy.

Minimálně podobný scénář se měl opakovat i minulý rok. Olejáři však sezonu zakončili se ziskem pouhých 78 bodů až na šestém místě Pacifické divize, dvanáctém místě Západní konference. Jejich největším problémem byla přitom defenziva.

Problémy Oilers s defenzivou ostatně potvrdil také Gulutzan, který bude v příští sezoně, jak už bylo výše uvedeno, novým asistentem trenéra McLellana.

„Pokud budeme méně inkasovat, pak by mělo být vše v pořádku. Útok má totiž velkou sílu,“ zmínil Gulutzan na úvod.

„Dobře si pamatuji na první zápas loňské sezony, který jsme odehráli s Flames právě tady v Edmontonu. K ničemu nás tehdy nepustili. Zmiňuji to proto, že především kvalitní defenziva bude klíčem k úspěchu.“

Úvodní zápas loňského ročníku, který Gulutzan zmiňoval, byl pro Oilers vlastně tím nejlepším zápasem za celou sezonu. Kapitán Connor McDavid se postaral o všechny tři branky svého týmu a brankář Cam Talbot se mezi třemi tyčemi ani příliš nezapotil.

Nevydařenou sezonu jistě nebudou chtít v Edmontonu znovu opakovat. I proto se trenérský štáb sešel o něco dříve, než bývá zvykem.

„Udělali jsme pár změn, zejména co se tempa hry týče. Budeme chtít trochu zrychlit,“ vysvětloval Gulutzan zámořským médiím.

„NHL je v současnosti hodně o rychlosti. Je potřeba využívat rychlých protiútoků, různých druhů forčekinku, kratších přihrávek a naopak omezit časté přihrávky mezi obránci.“

Když už je řeč o rychlosti, Oilers během letní přestávky posílili o křídelního útočníka Tobiase Riedera. Pětadvacetiletý Němec byl kanadským mužstvem draftován v roce 2011 ve čtvrtém kole. Ve své krátké, čtyřleté kariéře ovšem zatím doposud nastupoval pouze za Arizonu Coyotes a Los Angeles Kings.

V uplynulé sezoně si mimochodem tento hokejista připsal v 78 zápasech za 12 branek a 13 asistencí celkem 25 kanadských bodů.

„Jak jsem už říkal, budeme chtít hrát rychlý hokej. Tím jsme se také na schůzce zabývali,“ pokračoval dále Gulutzan.

„Máme několik kvalitních hráčů … I oni ale zase na druhou stranu občas potřebují trochu toho štěstí v předbrankovém prostoru. Každopádně se ale budeme snažit vytvořit si více gólových příležitostí. Snad si i lidé v ochozech našeho zlepšení všimnou.“

Bývalý trenér Flames se také rozpovídal o Milanu Lucicovi, kterého zatím doposud vídával jako soupeře.

„Myslím, že je jedním z nejobávanějších hráčů v lize. Pokud budu konkrétní, tak jsou v NHL pouze dva hokejisté, kteří budí velký respekt. Jedním je Ryan Reaves a druhým je právě Looch. Vím, že ostatní týmy proti němu neradi nastupují. Toho my musíme využít.“

Právě Lucic ale bude v nadcházející sezoně jedním z hokejistů Oilers, od nichž se bude očekávat oproti loňsku velké zlepšení. V uplynulé sezoně totiž zkušený útočník zaznamenal v 82 zápasech za 10 branek a 24 asistencí pouze 34 kanadských bodů. Nepočítáme-li zkrácenou sezonu 2012/2013, jednalo se o jeho nejhorší ročník v kariéře.

Co napravovat mají letos v dresu Edmontonu také Talbot nebo švédský obránce Oscar Klefbom.

Talbot si připsal v sezoně 2017/2018 bilanci 31-31-3, průměr obdržených branek 3,02, procentuální úspěšnost zákroků 90,8 a pouze jedno vychytané čisté konto, které zaznamenal v již zmiňovaném úvodním zápase sezony proti Flames. Oproti předchozí sezoně šlo v jeho podání o doslova mizerná čísla.

Ani Klefbom ale nedokázal navázat na dobré statistiky z předchozí sezony. V 66 zápasech si totiž připsal pouze pět branek, celkem 21 kanadských bodů a 12 mínusových bodů do tabulky pravdy.

„Méně videa a více komunikace. Na takhle vysoké úrovni je důležitá i psychika. Kluky nesmíme moc zatěžovat. Jako trenéři bychom se měli zaměřit vždy jen na určité oblasti,“ podotkl ještě Gulutzan.

Vrátí se Oilers v příští sezoně zpět do vyřazovacích bojů? Na tuto otázku budeme znát odpověď za osm měsíců.

Čtěte také: Rána pro Oilers: Sekera si při tréninku přetrhnul achilovku

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.