bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Všestranný, vyrovnaný a zdravý. Marleau v NHL odehrál už 1500 zápasů

21. října 2017, 11:00

Martin Schwarz

Přestože nikdy neskončil mezi nejlepšími desítkou střelců soutěže a nedosáhl na žádné individuální ocenění, zařadil se k hrajícím legendám National Hockey League. Osmatřicetiletý útočník Toronta Patrick Marleau nedávno odehrál utkání s pořadovým číslem 1500, na stejnou metu před ním dosáhlo pouze 17 dalších hokejistů. Příběh muže, který drtivou většinu hokejového života strávil v dresu San Jose Sharks, nabízí řadu zajímavostí, jež stojí za zmínku.

Toronto Maple Leafs a Detroit Red Wings spolu tento čtvrtek nad ránem svedli tradiční souboj, jenž do hlediště i k televizním obrazovkám přilákal velké množství fanoušků a diváků. Ostatně jako vždy. Avšak tentokrát měl duel (Leafs zvítězili 6:3) ještě jeden rozměr navíc: forvard Patrick Marleau, který do kanadského klubu v létě zavítal jako jedna z hlavních posil, zaokrouhlil počet odehraných zápasů v NHL na rovných 1500. Povedlo se mu to jako teprve osmnáctému v historii.

Téměř nechyběl

V rámci bohaté kariéry většinou nešlapal na paty nejlepším snajprům, ne vždy jste jej mohli najít ve vrchních patrech ligového bodování. Což ale kanadskému forvardovi nebránilo stát se pro vlastní mužstvo - dlouhá léta San Jose Sharks - klíčovou osobností. Stačí zmínit, že Patrick Marleau od sezóny 2008-09 nechyběl ani v jednom střetnutí základní části, aby vám začala docházet jeho výjimečnost.

Je to vůbec možné? Ve sportu, kde každý náraz o mantinel znamená riziko pochroumání nějaké části těla. Dvojka draftu z roku 1997 dokazuje, že ano. Marleau sehrál bez přerušení už 625 klání. Nikdy neabsentoval více než na dobu osmi zápasů. Vynecháme-li nováčkovský ročník 1997-98, nenastoupil v 18 po sobě jdoucích sezónách k pouhým 23 mačům. Kromě pevného zdraví a výdrže reprezentanta země javorových listů charakterizuje ještě jeden podstatný aspekt: vyrovnanost. Pokud nezapočítáme výlukou zkrácený ročník 2012-13, sbíral Kanaďan průměrně 58.4 bodů ročně.

Za pro Marleaua nejlepší období můžeme považovat nejspíše sezónu 2009-10, kdy nakupil 83 kanadských bodů (44+39), o tři méně něž jeho o tři roky starší osobní maximu. Ale co hlavně, skončil osmý v hlasování o Selke Trophy (cena pro nejlépe bránícího útočníka) a devátý při udělování Hartovy trofeje (cena pro nejužitečnějšího hráče NHL). K tomu na domácí olympiádě ve Vancouveru vybojoval s Kanadou zlaté medaile. Z dlouhodobějšího hlediska se zkušenému útočníkovi povedly roky 2008-2011, za vymezený časový úsek Marleau zvládl 227 bodů (z toho 119 branek) ve 240 utkáních. Vskutku impozantní, nemyslíte?

Kde až se zastaví?

Možná i kvůli (ale vlastně díky) vyrovnaným statistikám často nejsou doceňovány hokejistovy obranné schopnosti. Kolikrát dokáže zachránit týmu kůži, když se zrovna bekové zapomenout vepředu. Marleau zkrátka umí vyniknout v útočném, středním i obranném pásmu. Abychom neměli čísel málo, pojďme zmínit další pozoruhodný údaj. Od ročníku 1997-98 rodák z Aneroidu strávil na ledě při hře pět na pět – a teď se nelekněte onoho velkého čísla – 20 749 minut. Což je druhá nejvyšší hodnota z aktivních borců stále bojujících v NHL. V přesilovce hráč Toronta sehrál přes 5000 minut, na oslabení jich odkroutil 1 410.

Ještě pochybujete, že osmatřicetiletý snaživec náleží k živoucím legendám hokeje? Dodáme, že od sezóny 2016-17 Marleau vyhrál 51.4 % svých vhazování, při samostatných nájezdech se prosadil patnáctkrát ze 46 pokusů. Vždycky zkrátka nosil nálepku „dívky pro všechno“, která dokáže vypomoci v jakékoli herní situaci.

Letos v Torontu tomu nebude jinak. Patrick Marleau má s Maple Leafs tříletou smlouvu, pokud zůstane zdravý, může atakovat historický rekord v počtu odehraných zápasů, ten nyní s metou 1 767 utkání drží legendární Gordie Howe. Nejdůležitější poznámka na závěr – aktuálně má hrdina těchto řádků na kontě 511 gólů a 1 087 kanadských bodů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.