bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Výměna Smithe? Teprve začátek, říká Chayka. Post gólmana aktivně řeší

21. června 2017, 8:00

Martin Schwarz

Mladý a přesto odvážný, chtělo by se říct. Generální manažer Arizony John Chayka už před rokem zamíchal sestavou svého týmu, jak vidno, letošní léto se ponese v hodně podobném duchu. Osmadvacetiletý muž nejdříve odeslal do Calgary gólmanskou oporu Mikea Smithe, aby o pár hodin později vyšlo najevo, že neprodlouží smlouvu s klubovou legendou Shanem Doanem. A to je prý teprve začátek.

„Tenhle trejd nebyl ničím mimořádným, jedná se o základ pro další výměny,“ prohlásil stratég arizonské organizace chvíli poté, co do světa pronikla zpráva, že zkušený Kanaďan Mike Smith v příští sezóně neobleče dres se šelmou na hrudi. „Dostali jsme za něj další dobrou volbu na draftu, přesně tohle potřebujeme, abychom se posunuli dál. Mimo jiné máme k dispozici i Brandona Hickeyho, který je skvěle silově vybaven a na Boston University předváděl dobrý hokej.“

Výše uvedená slova přesně vystihují Chaykovy plány. Omladit sestavu a získat co nejlepší draftové volby (což spolu mimochodem velmi úzce souvisí), zamíchat škatulaty, jak to jen jde. Navíc přivést do brankoviště stabilního gólmana. Všechno přinejlepším hodně rychle, aby Coyotes brzy hráli play-off.

Kterak vážné úmysly v Arizoně s přestavbou kádru mají, potvrdila nedávná informace týkajíce klubové ikony Shanea Doana. Čtyřicetiletý útočník možná ještě přemýšlel o dalším ročníku za svůj milovaný celek, jenže vedení Kojotů prohlásilo, že novou nabídku na stůl nepoloží. Doan buď ukončí kariéru, nebo si musí hledat místo jinde.

Kdo tu hlídá brankoviště?

Vypadá to, že v případě Arizony musíme být připraveni úplně na vše. Největší napětí pociťují brankáři Coyotes, jelikož po odchodu Smithe vznikla na postu prvního gólmana díra, kterou někdo musí zaplnit. Hokejový fanoušek by na první pohled řekl, že onu zodpovědnou funkci přeci bude vykonávat Chad Johnson, jehož Arizonští za Smithe od Plamenů obdrželi. To sice může být pravda, ale také nemusí. „Je spousta možností, jak gólmanský post řešit. Abych pravdu řekl, aktivně se tím zabýváme.“

Louis Domingue, Adin Hill, Marek Langhamer, Hunter Miska či Merrick Madsen. Všechna tahle jména mohou Coyotes postavit mezi tři tyče (nepočítáme-li Johnsona). Problém je, že pouze první jmenovaný pravidelněji startoval v NHL a zbytek na větší šanci teprve čeká.

„Doufáme, že ještě můžeme získat brankáře, který nám příští rok pomůže k dobrým výsledkům,“ pokračoval arizonský manažer. „Může to být Chad Johnson, ale zabýváme se i jinými možnostmi. Vegas na rozšiřovacím draftu nevezme všechny brankáře, hodně jich zůstane volných. V tu chvíli nastane šance pro nás, abychom pomocí výměny získali sílu do klece.“

Tahle slova pozorně poslouchají a čtou v Dallasu, kde jim, jestliže Golden Knights nesáhnou po jednom z dvojice Finů Kari Lehtonen - Antti Niemi, zůstane přebytečný maskovaný muž. Ale Chayka jistě koukne i na jinou než dallaskou soupisku.

Draftové žně

„Zkoušíme stavět tým pro světlou budoucnost, aby byl zároveň tak konkurenceschopný, jak je to jen možné,“ konkretizoval Chayka. Další mladou krev může „naverbovat“ již za pár dní, na draftu v Chicagu totiž Arizona vlastní v prvním kole dvě volby (7. svou a 23. získanou od Minnesoty za Martina Hanzala a Ryana Whitea). Dohromady bude vybírat sedmkrát, z toho pětkrát během prvních 78 voleb. To už je hodně slibná příležitost ulovit kvalitní mladíky.

„Myslím, že každý chce mít tolik draftových voleb, kolik je možných,“ nepochybuje nejmladší generální manažer National Hockey League. „Podle mě můžeme najít dobré hráče na posty, které potřebujeme vyplnit, tohle přesně bude naše strategie.“

Na druhou stranu, nikoho by nemělo překvapit, jestliže Arizona některý ze svých výběrů vytrejduje, například za již zmiňovanou oporu do branky. John Chayka se každopádně druhý rok po sobě nebojí dělat odvážně kousky s týmovou sestavou, dle jeho činů i slov lze očekávat, že nás během letních dnů čeká z arizonského tábora řada zajímavých novinek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.