bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vyměněno, podepsáno. Drouin spojil budoucnost s Montrealem, Tampa má Sergačjova

16. června 2017, 11:00

David Jahoda

Tampa Bay Lightning a Montreal Canadiens možná odšpuntovaly vlnu výměn. A pokud ne přímo to, jedná se alespoň o velmi chutný předkrm toho, co vše NHL v následujících dnech nabídne. Jonathana Drouina, který by se počátkem července stal chráněným volným hráčem, poslal GM Bolts Steve Yzerman do Montrealu za nadějného ruského beka Michaila Sergačjova. Drouin vzápětí podepsal s Habs smlouvu na šest let. Zdá se, že oba týmy získaly, co chtěly. Víc ale ukáže budoucnost.

Součástí dohody mezi Canadiens a Lightning je i výměna voleb v draftu (do Tampy zamíří 2. volba v draftu 2018, do Montrealu 6. volba v draftu téhož roku). K této výměně však dojde jen v případě, že brzy devatenáctiletý Michail Sergačjov neodehraje v příštím roce za Bolts více než 39 utkání. Pokud se objeví v alespoň 40 zápasech, tento obchod volby v draftu obsahovat nebude. 

Oba tábory vypadají po výměně víc než spokojeně. Generální manažeři získali to, co potřebovali a chtěli. Tampa dostala velice nadějného a urostlého obránce, Montreal zase mladého útočníka, který vloni v 73 duelech nastřádal 53 bodů (21+32) a má potenciál se ještě zlepšovat. 

„Vyměnit Sergačjova nebylo lehké rozhodnutí, ale nemohli jsme si nechat ujít šanci získat Jonathana,“ uvedl generální manažer Habs Marc Bergevin na adresu Drouina. „Museli jsme obětovat hodně, ale jsem přesvědčený o tom, že jako protihodnotu jsme dostali opravdu parádní kus,“ doplnil Bergevin, který ani ne hodinu po ohlášení výměny podepsal s Drouinem smlouvu na šest let s průměrným ročním platem 5,5 mil. dolarů. Drouin by se totiž jinak stal chráněným volným hráčem.

Bergevin: „Museli jsme obětovat hodně, ale jsem přesvědčený o tom, že jako protihodnotu jsme dostali opravdu parádní kus.“

Mírně skeptičtější jsou po této výměně fanoušci Tampy. Získali velmi nadějného, avšak ještě ne úplně prověřeného hráče (vloni nastoupil za Montreal ve čtyřech duelech, následně byl poslán do OHL), jenže na úkor někoho, kdo už ukázal, že v této lize dokáže hrát víc než důstojnou roli. Ale (nejen) podle GM Tampy Stevea Yzermana nemusí mít strach.

„Je velký, silný a výborně bruslí. Má taky excelentní střelu a vedení puku. Myslíme si, že má šanci hrát ve všech herních situacích v této lize. Je těžké najít hráče takového kalibru,“ řekl o rodákovi z Nižněkamsku Yzerman. A shodné názory má i bývalý GM z NHL a současný ředitel skautingu pro televizní stanici TSN Craig Button. „Vím, že fanoušci Tampy mohou být poněkud znepokojení. Ale dost možná proto, že nově příchozího tolik neznají. Můžu říct, že se jedná o dobrého, velmi dobrého hráče.“ 

Od začátku bylo dost pravděpodobné, že Lightning některou ze svých útočných hvězd budou muset obětovat. Po odchodu Drouina má Yzerman pod platovým stropem prostor 17,5 mil. dolarů. Jenže ještě ho čekají jednání s Tylerem Johnsonem, Ondřejem Palátem a Andrejem Šustrem, kterým končí smlouva a budou chráněným volnými hráči. Navíc nemá pod smlouvou náhradního gólmana. Podepsat i Drouina s tím, že by hráč dostal to, co chce, by bylo dost složité. 

Yzerman o Sergačjovovi: „Je těžké najít hráče takového kalibru.“

GM Bolts se také nechal slyšet, že o prodloužení Drouina s jeho agentem prakticky vůbec nehovořil a už minulý týden dělal na výměně s Habs. Jeho odchodem se Yzermanovi naskýtá rovněž možnost ochránit některého z dalších hráčů, nejspíše útočníků. Web tampabay.com si myslí, že by to mohl být jeden z dvojice Alex Killorn nebo Vladislav Namestnikov. 

To pro Canadiens Drouinova smlouva zase takový problém nebyla a není. I s jeho kontraktem zbývá pod platovým stropem stále 17 mil. dolarů. Podepsat by ale ještě měl Alexandr Radulov, který v minulé sezoně pobíral 5,75 mil., ovšem podle všeho nyní prahne až po sedmi milionech. Pak je tu ještě nepodepsaný Brian Flynn, obránci Andrej Markov s Nathanem Beaulieuem, ale především útočník Alex Galchenyuk (ale právě jeho jméno se často skloňuje ve spekulacích, které hovoří o tom, že by jej Habs mohli použít ve snaze získat kvalitního prvního centra).

Určité trable by pro Canadiens mohly nastat příští sezonu, kdy končí smlouva obránci Alexeji Jemelinovi a především brankáři Carey Priceovi, který asi bude žádat 8 možná i víc milionů dolarů. Na druhou stranu následující sezona je poslední, kdy bude platový strop kanadského celku zatěžovat 6 milionů Tomáše Plekance. 

Malá indície, která by ale možná mohla naznačovat Galchenyukovo setrvání, byla zveřejněna na tiskové konferenci, na níž GM Marc Bergevin představil Drouina jako posilu Habs. Mimo jiné mu na ni totiž předal dres s číslem 72. Číslo 27, které nosil v Tampě, má totiž právě Galchenyuk.

V souvislosti s Drouinem je také třeba připomenout, že v týmu ze státu Florida neměl úplně nejrůžovější vztahy. Proslýchá se, že nebyl zrovna oblíbencem trenéra Jona Coopera. No a pak je tu ještě eskapáda z počátku roku 2016, kdy si chtěl Drouin vydupat výměnu, kterou mu však Yzerman zatrhl, a tak tento mladík na dva měsíce zcela opustil tým a trénoval sám právě v Montrealu. Následně se vztahy uklidnily, jenže trochu pošramocené možná zůstaly.

Drouin zrušil golf. Hrát za Habs je pro něj splněný sen

Drouin, který byl mimo jiné součástí Týmu Severní Ameriky na Světovém poháru, ale už může kapitolu jménem Tampa Bay hodit za hlavu a soustředit se na novou výzvu ve svém rodném regionu. Sám totiž ze státu Quebéc pochází. „Jsem stále trochu šokovaný. Ale opravdu se to stalo. Je to pro mě velká čest. Když jsem se tu zprávu dozvěděl, bylo to pro mě, jako mladého kluka z Quebécu, neskutečné. Od té doby jsem se po další tři hodiny jenom usmíval,“ nechal se slyšet na tiskové konferenci Drouin. 

Dvaadvacetiletý frankofonní Kanaďan se o změně působiště dozvěděl v momentu, kdy mířil se svými kamarády na golf. V tomto případě byl moc rád, že partičku golfu mohl zrušit. „Jaká byla jeho slova, když jsem mu výměnu oznámil? ‚Splnil se mi sen. Když jsem byl malý kluk, o tomhle jsem snil‘,“ řekl Drouinův agent Allan Walsch pro FanRag Sports. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.