bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vyřeší Mason Achillovu patu Jets? Hellebuyck zapšklý není, chce se od něj učit

26. července 2017, 13:00

David Jahoda

Před minulou sezonou vsadili Winnipeg Jets na brankářskou dvojici Michael Hutchinson – Connor Hellebuyck, na druhou kolej kvůli tomu byl odstaven Ondřej Pavelec. Jenže tato dvojice neobstála, patřila mezi nejhorší v lize. Vedení Jets trpělivost nevydržela dlouho, a když se naskytla možnost přivést nového brankáře, nepohrdlo jí. Winnipeg by měl nově spoléhat zejména na Stevea Masona. Neznamená to však, že dny Hutchinsona s Hellebuyckem jsou v Jets sečteny.

Michaelu Hutchinsonovi běží ještě v nadcházející sezoně smlouva, kterou podepsal v minulém létě, druhý muž z modrého půlkruhu Connor Hellebuyck sice smlouvu ještě před pár dny neměl a jako omezeně volný hráč byl přihlášený k arbitráži. Jenže k té nakonec nedošlo, Hellebuyck se se svým zaměstnavatelem dohodl na jednoletém kontrakt v hodnotě 2,25 milionu dolarů. 

I když se ani jednomu z nich uplynulá sezona nepovedla – Hutchinson odchytal 26 duelů, průměrně inkasoval 2,92 branek na zápas a pochytal jen 90,3 % všech střel, Hellebuyck měl po 56 zápasech průměr 2,89 a úspěšnost zákroků 90,7 % – v organizaci Jets s nimi (ještě) nezametli. Generální manažer Kevin Cheveldayoff však usoudil, že nemůže nechat věci tak, jak byly, a proto přivedl zkušeného Stevea Masona, který předchozích pět let působil ve Philadelphii.

Lepší výchozí pozici pro nadcházející sezonu z loňské brankářské dvojice bude rozhodně mít Connor Hellebuyck. Je mu 24 let (tedy o tři roky mladší než Hutchinson), minulý rok na něj bylo přece jen o něco větší spolehnutí a zejména má za sebou teprve druhý rok v NHL. Zatímco Hutchinson poslední dvě sezony výkonnostně klesal. V ročníku 2014/15 fungoval jako kvalitní záskok za Ondřeje Pavelce, dále však své výkony potvrdit nedokázal.

Post gólmana je u mužstva Winnipegu dlouhodobě Achillovou patou. Už v době, kdy byl v Jets jedničkou Ondřej Pavelec, se hovořilo o tom, že by tým potřeboval lepšího brankáře. Vše se potvrdilo před loňskou sezonou, kdy na českého gólmana zbylo jen místo na farmě. Jenže, jak už bylo zmíněno, vyvolená dvojice zrovna dvakrát nepřesvědčila.

Je Mason skutečně tím pravým? 

Vylepšit jméno maskovaných mužů ve Winnipegu by proto měl Steve Mason. Ten moc dobře zná, jaké to je chytat v týmu, kde dlouhou dobu brankářům pšenka úplně nekvete. Často se Philadelphia označovala dysfemismem „pohřebiště brankářů“. Své by o tom mohl vyprávět třeba Ilja Bryzgalov. Mason, držitel Calderovi trofeje pro nejlepšího nováčka z roku 2009, v městu bratrské lásky obstál tak na půl.

Minulý ročník byl ze statistického hlediska pro Masona nejslabší, v 58 utkáních pouštěl průměrně 2,66 gólů na utkání a s úspěšností zákroků se dostal jen na 90,8 %. Na jeho obranu je potřeba připomenout, že v posledních třech měsících chytal víc než dobře. V průměru obdržených branek byl za toto období pátým nejlepším brankářem v lize (2,14), v úspěšnosti zákroků dokonce čtvrtý (92,6 %). I přesto je ale na místě si klást otázku, zda je právě devětadvacetiletý rodák z kanadského města Oakville právě tím pravým, kdo problémovou partii mužstva Jets vyřeší. Sám je však přesvědčen, že ano.

„Věřím, že můžu do týmu Jets přivést stabilitu na postu brankáře. Být pod tímto tlakem pro mě bude výzva, ale těším se na to. Nepochybuji o sobě, věřím, že můžu pomoct Jets vyhrát několik zápasů a dostat se do play off. Už teď, když se podívám na soupisku, musím říct, že je tu spousta skvělých hráčů s velkou budoucností. Jsem rád, že toho budu moct být součástí,“ pověděl Mason kanadské televizní stanici TSN poté, co si s Winnipegem plácl. Jeho smlouva potrvá dvě sezony, ročně mu zajistí 4,1 milionů dolarů.

Plán definitivně předat žezlo brankářské jedničky Connoru Helleybuckovi se tak na nějakou chvíli odkládá. Ano odkládá, ale ze stolu smeten rozhodně nebyl. Ve Winnipegu zřejmě věří, že se stále ještě velmi mladý gólman bude moci od zkušenějšího kolegy učit a že jeho přítomnost zvýší konkurenci, se kterou se bude muset poprat. Sám Hellebuyck to vidí podobně a z Masonova příchodu není vůbec zapšklý. I přesto, že tuší, že si pravděpodobně nezachytá tak často, jako tomu bylo loni.

„Dívám se na to jako na dobrou věc. Budu se od něj učit, je to zkušený brankář, který už si mnoha věcmi prošel. Vezmu si od něj tolik, kolik jen budu schopen. A víte co? Myslím si, že nás to oba bude hnát dopředu,“ svěřil se v rozhovoru pro Winnipeg Sun Hellebuyck. „Hodně jsem se toho v minulé sezoně naučil, ale vím, že je toho ve mně daleko víc, než co jsem předváděl. Musím ukázat, že sem patřím. Dlužím spoluhráčům své nejlepší výkony,“ doplnil gólman, který se bude stejně jako v uplynulém roce prát o novou smlouvu.

Zvládne Mason či Hellebuyck, nebo oba dohromady konečně pozvednout ve Winnipegu brankářský prapor? Své poslední slovo možná neřekl ani Hutchinson, který jistě udělá vše pro to, aby jednoho ze zmiňované dvojice vystrnadil. Jedno je ale jasné. Pokud se chtějí Tryskáči po dvouleté pauze znovu podívat do vyřazovací části, musí být na jejich gólmany spolehnutí. Určitě větší, než tomu bylo v minulé sezoně. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.