bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vystavil Kučerov stopku Karlssonovi? Ani náhodou, jednoduché to ale nebude

11. července 2018, 11:45

Šimon Rogner

Tampa Bay mohla ještě počkat. I Nikita Kučerov mohl ještě počkat. Lightning mají spoustu práce se snahou získat z Ottawy Erika Karlssona, ruský útočník mohl navázat na svoji první 100 bodovou sezónu v kariéře a zvýšit svoji hodnotu. Ani jedna ze stran ovšem nechtěla otálet a rok před vypršením současného výhodného kontraktu podepsaly nový, který bývá opět označovaný za další mistrovský kousek generálního manažera Steva Yzermana. Nezabrání však již zmiňovaným snahám Bolts získat Karlssona?

Až do 11. října 2016 trvalo, než se Tampa před dvěma lety dohodla s Kučerovem na tříleté smlouvě s průměrným ročním platem ve výši 4,7 miliónů dolarů. Tentokrát už Kučerov ani Yzerman nechtěli vyjednávání protahovat.

A tak, necelý rok před koncem kontraktu, který bývá označován za jeden z nejvýhodnějších v celé lize a po němž by se Kučerov mohl stát chráněným volným hráčem s právem na arbitráž, si Yzerman a Kučerovův agent Dan Milstein sedli ke stolu. Začali minulý čtvrtek a již poměrně brzy mohli ohlásit konec.

V neděli večer nový kontrakt dohodli a včera oficiálně představili veřejnosti. Konečná podoba? Osm let, průměrný plat 9,5 miliónů dolarů. Další Yzermanův majstrštyk? Určitě, bez pochyb.

Kdyby Kučerov přišel a řekl, že chce přes 10 miliónů, nikdo by mu nemohl říct ani ň. Vždyť v minulé sezóně patřil dlouho k favoritům na Art Ross, Hart i Maurice Richard Trophy a nakonec ji zakončil s 39 brankami a 100 body v 80 utkáních. Dalších 17 bodů přidal ve stejném počtu utkání play off.

„Proč čekat?“

Hráči ale ví, jak to chodí. Věděli to i Connor McDavid a John Tavares a při svých smlouvách si řekli o méně. Ano, 12,5 a 11 miliónů jsou pořád vysoké částky, ale kdyby chtěli více, dostali by je. Vždyť San Jose nabízelo Tavaresovi i přes 13 miliónů!

Kučerovovi samozřejmě hrály na rozdíl od dvou zmiňovaných hvězd do karet i příznivé daňové podmínky. V Tampě totiž platí pouze 38,81 % federální daň, takže z 9,5 miliónů mu zůstane zhruba stejně jako Tavaresovi v Torontu (52,92% provinciální daň).

Především se mu ale nechtělo čekat. Proto probíhala vyjednávání tak rychle a hladce. „Dvakrát jsem o tom nepřemýšlel,“ přiznal pětadvacetiletý Rus. „Proč čekat?“

„Má jeden a ten samý cíl – vyhrát v Tampě Stanley Cup. Tohle je jeho domov,“ doplnil hráče svého klienta Milstein.

Takže Karlsson padá?

Jistě, Tampa si sice jednu důležitou položku odškrtla, ale v jednoduché pozici není. Momentálně má pod platovým stropem něco málo nad 3,4 miliónů volného místa, byť pouhého jediného chráněného volného hráče – farmářského útočníka Adama Ernieho.

Nabízí se tak samozřejmě otázka: jak tam chce Yzerman sakra nacpat Karlssona s jeho 6,5 miliónovým platem a ještě počítat s tím, že s ním prodlouží smlouvu o osm let s průměrem minimálně 11 miliónů? (Alespoň na základě nového kontraktu Drewa Doughtyho a nepočítaje s tím, že by Karlsson slevil.)

No, zajímavá otázka. I přesto, že Kučerov ze svých potenciálních požadavků slevil, budou příští léto novou smlouvu potřebovat Yanni Gourde (momentálně 1 milión) a Brayden Point (687 tisíc) a další hráči jako Cedric Paquette, Andy Andreoff, Slater Koekkoek a Jake Dotchin.

Naštěstí ve stejné datum velice pravděpodobně opustí Tampu také Dan Girardi (3 milióny) a Braydon Coburn (3,7 miliónů), bez kontraktu bude také platný Anton Stralman (4,5 miliónů). To je však samo o sobě pořád málo na Kučerovův a případný Karlssonův kontrakt, jejichž celková hodnota se bude blížit 20 miliónům. Zapomenout nesmíme ani na to, že o 2,75 miliónů více dostane Ryan McDonagh a již zmiňovaní chránění volní hráči v čele s Pointem.

Takže jak, Steve? „Nemyslím si, že to je nemožné,“ řekl Yzerman při otázce na to, zda by mohl v rámci výměny získat dlouhodobý významný kontrakt. „Při pohledu na naše smlouvy bychom to však finančně museli vyřešit, abych tak řekl,“ naznačil GM Tampy a ještě předtím zdůraznil, že žádná bezprostřední výměna nehrozí a že spekulace o ní hovořící jsou nepřesné.

Jedním z možných řešení je výměna Ryana Callahana (5,8 miliónů) nebo Tylera Johnsona (5 miliónů). Podle Joea Smitha z The Athletic se klub ani jednoho z nich však ohledně jejich klauzulí o nevyměnitelnosti nezeptal – Johnson ji má neomezenou, Callahanova spočívá v seznamu 15 týmů, do kterých může být vyměněn bez svého souhlasu. Údajně na něm jsou jeho bývalí Rangers, kteří bývají zmiňováni jako třetí tým třísměrného trejdu s Ottawou a Tampou.

Yzerman bývá označován za jednoho z nejlepších manažerů v lize, ale čelí velmi těžkému úkolu. Nejprve musí přesvědčit Karlssona, že má smysl podepsat v Tampě, pak svého protějška v Ottawě Pierra Doriona, že má smysl nejlepšího hráče v historii Senators vyměnit k diviznímu rivalovi a mezitím přimět třetí tým, aby souhlasil s příchodem hráče, který bere více, než jaká je jeho hodnota na ledě.

„Nevím, jestli lze někdy být se situací pod platovým stropem úplně komfortní. Realita je taková, že Steven Stamkos, Victor Hedman, Ryan McDonagh a Nikita Kučerov jsou opravdu dobří hráči. Když se podíváte na jim podobné, nějaké částky prostě dostanou,“ vysvětluje Yzerman.

„Chceme si udržet tolik hráčů, jak jen to půjde. V určitém momentě ale nemůžete udržet každého. V určitý moment budeme muset učinit rozhodnutí spojená s platovým stropem,“ naznačuje šéf Lightning budoucí postup klubu.

O tom, že tato rozhodnutí se budou týkat hráčů jako Girardi, Coburn či Stralman se nedá pochybovat, ale zřejmě už nyní budou muset pryč Callahan nebo Johnson a po příští sezóně také například Gourde.

Vítěze Stanley Cupu tvoří hvězdní hráči obklopeni levnými mladíky a veterány. Přivést Karlssona a při tom obětovat hráče do třetí a čtvrté lajny dává smysl, teď ještě aby Yzerman vymyslel, jak to všechno zorganizovat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.