bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vysuší Wennberg přes léto svůj střelný prach?

17. srpna 2019, 13:15

Josef Potůček

Kdeže jsou ty doby, kdy byl Alexander Wennberg považován za rostoucí superstar NHL? Namísto opěvované hvězdy se stal solidním hráčem na oslabení, který ovšem během posledních dvou sezón vstřelil pouhých deset branek. V uplynulém ročníku rozvlnil síť dokonce jen dvakrát, jednou při přesilovce, podruhé v početním znevýhodnění. Po čas hry pět na pět neskóroval!

Konkrétně tomu bylo po sezóně 2016-17, kdy Wennberg ve dvaadvaceti letech zaznamenal 59 bodů (13+46) v 80 zápasech, načež s ním Blue Jackets podepsali dlouhodobý kontrakt, v domnění, že dospěje v klíčového centra do prvního útoku a naplní tak potenciál, který v něm byl viděn, když si jej jako celkovou čtrnáctku přivlastnili na vstupním draftu 2013.

Tehdy Modrokabátníci při výměně s Chicagem získali Artěmije Panarina a od jeho spojení s Wennbergem si slibovali vzdušné zámky. Zatímco však ruský bohatýr zklamal snad pouze svým odchodem z Columbusu, rodák ze švédského Stockholmu, nebýt slušné obranné činnosti, selhal na celé čáře.

Již v průběhu ročníku 2017-18 byl sympatický blonďák kritizován za slabou produktivitu. Charismatický kouč John Tortorella s ním vedl hned několik tvrdých pohovorů. Nabádal jej k vyšší útočné aktivitě a veřejně hloubal nad tím, jak je možné, že hráč s tak kvalitní střelou, jakou se prezentuje při trénincích, se tak málo tlačí do střeleckých pozic.

Avšak jeho slova na úrodnou půdu zjevně nepadla. V uplynulé sezóně vyslal Wennberg na soupeřovu branku nuzných 64 projektilů. Poměr se 75 střetnutími, do kterých zasáhl, znamenal, že nedosáhl ani průměru jedné střely na zápas. Ve čtyřech odehraných utkáních playoff nevystřelil dokonce ani jednou.

Z pozice avizovaného centra číslo jedna propadal postupně sestavou, což se nejvíc projevilo právě ve zmiňovaných letošních bojích o Stanley Cup, kdy ho náročný Torts posadil opakovaně na tribunu. Obdobnou zkušenost mu ostatně připravil již na konci února, kdy se nevešel do sestavy v pěti mačích.

Generální manažer Jarmo Kekäläinen má ve svém svěřenci přesto důvěru: „Myslím si, že k tomu, aby se Wenny stal opět hráčem, který v sezóně zaznamená 60 bodů, potřebuje více zarputilosti. Nepochybujeme o jeho hokejových dovednostech. Problém je spíše v míře bojovnosti.“ Holohlavý stratég vyzdvihoval též jeho přednosti při bránění: „Nestřílelo mu to, přesto pro nás byl, třeba při oslabeních, velice platným hráčem.“

Jeho slova podtrhují čísla - s Wennbergem při hře v oslabení Blue Jackets inkasovali pouze šest branek. Při nerovnovážném rozložení hráčů přitom na ledě strávil bezmála 95 minut. Naopak byl u čtyř gólů, které Columbus v oslabení vstřelil. Jeden vsítil on sám.

Zámořský server Scout, který ve svých každoročních prognózách odhaduje bodový zisk hráčů v nadcházející sezóně, předpovídá Wennbergovi až 124 pozici mezi středními útočníky, když by se s nějakými 46 body měl vměstnat na roveň kupříkladu takového Nicka Cousinse či Tylera Pitlicka. Tak černé by to s hráčem, jehož plat ukrajuje z klubového rozpočtu takřka pět milionů dolarů, však být nemuselo. Vždyť na letošním Mistrovství světa v dresu Tre kronor zapsal deset bodů v šesti zápasech. Vstřelil tři branky z devíti střel!

V centrálním Ohiu mají víru, že to může být předzvěst zvratu v jeho povadající, stále ještě příliš krátké kariéře. Místo v první formaci bude zřejmě obsazeno Pierrem-Lucem Duboisem, ale post druhého centra třeba mezi křídly Alexandrem Texierem a Oliverem Bjorkstrandem je k dispozici. Wennberg si jej ovšem bude muset vystřílet.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.