bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Washington není jen Ovečkin a Bäckström. Tým táhnou i Vrána s Kuzněcovem

20. prosince 2017, 14:30

Jiří Lacina

Draftován byl jako David Pastrňák před třemi lety, dokonce o dvanáct míst dřív. V NHL však debutoval teprve loni, kdy v 21 zápasech nasbíral 6 bodů (3+3). Letos je v sestavě Washingtonu zase o něco víc prostoru, a tak o Jakubu Vránovi slýcháme mnohem víc. Také proto zámořským novinářům záleží na tom, aby jeho jméno vyslovovali správně. Vrána si z toho hlavu nedělá. Nevadí mu americký „Jakob“, i když je Jakub. Eventuálně může být „Jake“.

„Cokoli z toho,“ smál se při jednom z nedávných rozhovorů.

Nové dynamické duo

Jelikož je v NHL pořád považován za nováčka, chová se v kabině Capitals spíš zdrženlivě. Spoluhráči mu obvykle říkají prostě „V“ (vyslovuje se „ví“). Obrovsky mu prospělo spojení do jednoho útoku s Jevgenijem Kuzněcovem. Především díky šikovnému Rusovi proniká i český mladík víc do statistik a američtí komentátoři jsou motivováni učit se správně vyslovovat jeho jméno.

Pokud se řekne Washington, každému se nejspíš vybaví dvojice Ovečkin – Bäckström. Tihle dva spolu sice nehrají pořád, trenéři se ale k jejich spojení rádi vrací. První obvykle zakončuje, druhý nahrává. Letos nemusí Capitals spoléhat jen na rusko-švédskou dvojku. Ve druhé lajně má trenér k dispozici další „dynamické duo“ Vrána – Kuzněcov.

Od chvíle, kdy je dal trenér před dvanácti zápasy dohromady, vyprodukovali společně devět branek. Vránův gól z minulého čtvrtku proti Bostonu byl jeho desátým zásahem v sezóně. Něco takového předvedl nováček v barvách Caps naposledy v sezóně 2014-15. Byl to Jevgenij Kuzněcov.

„Když si navzájem rozumíte, jste aspoň trochu kamarádi, potom vám to v jednom útoku může docela dobře jít,“ tuší trenér Barry Trotz. „Jeden druhému se snaží pomoct.“

Pětadvacetiletý mentor

Vrána si nemohl přát lepšího parťáka. Kuzněcov je nyní považován za možná nejtvořivějšího hráče Washingtonu. Předloni se 77 body (20+57) dokonce vyhrál týmovou produktivitu. Hodně mu pomohl Pavel Dacjuk, s nímž mu v klubu vyjednali konzultaci. On teď pomáhá mladému Čechovi. O hokeji spolu sice moc nemluví, přesto Rusova konverzační ochota Vránovi prospívá.

„Mým úkolem je hlavně snažit se být sám sebou,“ říká o čtyři roky starší mentor. „O hokeji se vůbec nebavíme. Nepotřebuje to. Máme trenéry a další lidi. Když se nám někdy hra nedaří, moc o tom přemýšlí, to je pak práce pro mě. Rozveselit ho nebo tak něco. Strachuje-li se, aby neudělal chybu, říkám mu, že to bude v pořádku…“

„Věčně se něčemu hihňají, o tom není sporu,“ přikyvuje Trotz.

Vrána si přitom také letos prošel nepříjemným obdobím, kdy se mu střelecky nedařilo. Ještě loni by to byl signál k návratu na farmu do AHL. Teď už s ním trenér zachází opatrněji. V listopadu z něj na jeden večer udělal zdravého náhradníka. Od návratu do sestavy nasbíral ve čtrnácti duelech 8 bodů (6+2). Pokud vydrží, je reálné, že by se mohl v sezóně dostat na nějakých 25 branek.

„Nepropadám trudomyslnosti,“ řekl rodák z Prahy k obdobím, kdy mu to zrovna nejde. „Snažím se pracovat na svém sebevědomí.“

Neboj se útočit, zaskočím za tebe

Vrána s Kuzněcovem patří k nejrychlejším bruslařům Capitals, což je jeden z důvodů, proč se tak dobře doplňují. Zmiňována je ale také Rusova zlepšená defenziva. Proto si Kuzněcov může dovolit českého spoluhráče pobídnout, aby hlouběji napadal nebo se cpal do brejků; je si totiž jistý, že v případě kontru ho v obranné činnosti přikryje.

„Samozřejmě, ‚V‘ je hodně rychlý a umí to využít při útočení,“ říká brankář Braden Holtby. „Kuzy dobře ovládá puk. Přestože je pořád mladý, je už dost zkušený, aby mu vzadu pomohl, zpomalil hru nebo vymetl puk z obranného pásma. Když uděláme chybu, umí se rychle vrátit. Bere to jako výzvu a při vedení Jakuba Vrány odvádí fantastickou práci, umožňuje mu využívat jeho přednosti.“

„Když se nebudete na ledě snažit, nic se nenaučíte,“ říká Kuzněcov. „Právě tak si teď buduje sebevědomí. Bylo by snadné vyvinout na něj velký tlak, těžší je mu pomoci. Musíte najít cestu, jak s ním mluvit, a pak jen sledovat výsledky.“

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.