bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Washington? Úžasná výzva, libuje si Haš. Zatím zůstane věrný Finsku

31. července 2019, 17:34

Václav Jáchim

Poměrně hektické léto prožívá Martin Hugo Haš. Talentovaný obránce se nejprve prosadil v draftu NHL, kde si ho ze 153. pozice zamluvil Washington, pak jeho jméno zaznělo v juniorském CHL Import Draftu. Zadák finského týmu Tappara Tampere už má také za sebou první zápasovou akci nové reprezentační dvacítky.

Výběr trenéra Václava Varadi v minulých dnech ladil formu na severu Evropy. Haš dostal šanci a snažil se zaujmout. „V prosinci bude u nás mistrovství světa juniorů, což je pro každého z nás hráčů ohromná motivace. Všichni se tam chceme dostat," připomíná odchovanec pražské Sparty.

Haš se o turnaj rval už loni, tehdy neúspěšně. Účastník dvou šampionátů osmnáctiletých postupně hokejově zraje a výkonnostně stoupá vzhůru. Potvrzuje to také zájem z NHL. Jméno šikovného beka zaznělo na červnovém draftu NHL, kde si ho zamluvil Washington. „Bylo to úžasné, veliká výzva! Měl jsem radost. Musím říci, že jsme si užil celý draft. Člověk měl možnost vidět hráče, které kluby braly z vyšších pozic. Moc se mi to líbilo," potvrzuje.

V odhadech draftu ho někteří odborníci viděli na třetí kolo, nakonec se Haš dočkal jako 153. v pořadí. „O tomhle jsem dopředu nijak nepřemýšlel. Jsem šťastný, že to vyšlo. Všichni mají stejnou šanci. Věřím, že na pořadí výběru až tolik záležet nemusí," reaguje. Jakmile uslyšel své jméno v souvislosti s Capitals, hned mu blesklo hlavou, že se jedná o loňské vítěze Stanley Cupu. „V klubu jsou vynikající hokejisté včetně Čechů. Radka Gudase, Michala Kempného ani Jakuba Vránu ale osobně neznám," dodává.

Po akci ve Vancouveru odletěl Haš na kemp nadějí do Washingtonu, aby ochutnal zázemí a úroveň klubu NHL. „Všechno vynikající, prostředí je tam perfektní," rozplývá se. „Trénovali jsme, také proběhl turnaj tři na tři. Moc jsem si to užíval. Byl to první kontakt s Capitals, mladého hráče něco podobného hrozně povzbudí." Z opor týmu narazil jen na T. J. Oshieho. „Popřál nám hodně štěstí, jiní kluci z prvního týmu tam nebyli. Ale měl jsem možnost mluvit s hlavním koučem Toddem Reierdenem i s dalšími lidmi z vedení klubu. Bylo to fajn," kvituje.

Krátký pobyt v klubu z hlavního města Spojených států je pro Haše inspirací do budoucna. Ví, že když vydrží a bude dřít, sen jménem NHL by se mu mohl u Capitals splnit. „Lidé z klubu vědí, že hraju ve Finsku. Budou mě nadále sledovat," uvědomuje si zadák Tappary Tampere, který se chce letos prosadit v dospělém hokeji. „Je tu šance hrát za první tým SM-Liigu, případně bych nastupoval za farmu. Uvidíme."

Na severu Evropy je Martin Hugo jako doma, do Tampere poprvé vyrazil před dvěma lety a rychle zdomácněl. „Prostředí finského hokeje je kvalitní, určitě mi ten přesun pomohl. Hodně jsem na sobě pracoval, v týmu se nám mladým věnují." Po draftu mohl teoreticky odejít do zámoří, v CHL si jeho práva zamluvil tým z North Bay. Ale v případě Haše zůstává všechno při starém. „Počítám s tím, že zůstanu v Tampere. S týmem se připravuju na sezonu, která pro mě bude hodně důležitá."

Vedle klubových plánů a snahy potvrdit zástupcům Washingtonu, že na draftu udělali dobře, má Martin Hugo před sebou ještě jednu výzvu – zmíněné mistrovství světa dvacetiletých v Ostravě a Třinci. Česká reprezentace už absolvovala první přípravnou akci. „Ve Finsku bylo trošku znát, že se hrálo na konci července. Nikdo z nás předtím nebyl pořádně na ledě, je začátek sezony," hlásí.

V duelech s domácími Finy a Švýcary šlo o výsledky i o to, zda čeští mladíci získají u trenérů plusové body směrem k vrcholu sezony. „Všichni víme, že to je veliké lákadlo. Konkurence je veliká, pro nikoho z nás to nebude jednoduché. Já do toho dám všechno, a pak se uvidí, jak pan Varaďa mužstvo složí," doplňuje závěrem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.