bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Werbik o působení v USHL: Nováčci to nemají lehké, jsem rád, že to mám za sebou

20. února 2017, 13:30

Matěj Mayer

Ve čtvrtém díle našeho seriálu si posvítíme na nejvěhlasnější juniorskou ligu v USA. Jak se žije českému hráči v United States Hockey League, která je podle některých odborníků nejlepší juniorskou soutěží na světě, povypráví pro NHL.cz Nicolas Werbik z týmu Youngstown Phantoms. Talentovaný zlínský odchovanec je z deseti Čechů, kteří brázdí ledy stále populárnější soutěže, ten nejproduktivnější. Loni si vyzkoušel také Canadian Hockey League (konkrétně QMJHL), takže není pro náš článek povolanějšího člověka.


» Systém amerických juniorských lig


O USHL, kterou hraje jen 17 týmů ze středozápadu Spojených států amerických, se u nás moc neví. Od založení ligy v roce 1947 ji okusilo jen 49 českých zástupců. Mezi nejúspěšnější patří Jiří Sekáč či Aleš Pařez, současný kondiční trenér extraligového Liberce. Mladí Američané přitom nesní o ničem jiném než probojovat se do této soutěže a zaujmout univerzity. „90 procent hráčů z USHL odchází na univerzity. U nás v Youngstownu jsou jen dva kluci, kteří nejsou přijati na jednu z nich. Moc jim přeju, aby se jim to do konce sezony povedlo,“ vypráví Nicolas Werbik, který hraje ve stejném týmu jako dříve Andrej Šustr.

Zlínský šikula se přitom sám do univerzitní NCAA probojovat nemůže, navzdory svým výborným výkonům. V prvním roce v zámoří totiž zamířil do Canadian Hockey League, čímž ztratil amatérský status, a o angažmá v univerzitní lize se tedy nemůže ucházet. „Ano, je to jedno z pravidel,“ potvrzuje, „po sezoně v Rimouski jsem vše probral s rodinou a agentem a rozhodl jsem se pro změnu. Youngstown o mě měl velký zájem a budoval dobrý tým na sezonu. Taky jsem chtěl poznat něco nového – nové lidi a spoluhráče. Teď jsem za to rozhodnutí moc rád,“ pokračuje 19letý centr.

„Každý tým pořádá před sezonou try-out, kde je kolem 150 hráčů. Postupně se vyřazuje a zbyde jich 25. Taková konkurence znamená, že jsou tréninky a zápasy na vysoké úrovni.“

V USHL se razí výrazně defenzivnější styl než v CHL, kde hráči sbírají klidně i dva body na utkání. Proto se říká, že vás americká soutěž lépe připraví na NHL. „Hokejově jsou obě ligy velmi podobné. Rozdíl je v tom, že v Americe jsou všechny zápasy hodně vyrovnané a většinou rozhoduje jeden gól. Tabulka je také vyrovnanější a každý může porazit každého,“ potvrzuje nadaný hokejista, který reprezentoval Českou republiku s výběrem U19 na předvánočním turnaji World Junior A Challenge.

Hodně trnitá je přitom pro Evropany samotná cesta do USHL. Nejdříve se koná draft, v němž si ale týmy vybírají v drtivé většině Američany, které znají. „Každý tým pořádá před sezonou try-out, kde je kolem 150 hráčů, kteří bojují o místo v týmu. Postupně se vyřazuje a zbyde 25 hráčů pro sezonu. Taková konkurence je hlavním důvodem toho, že jsou tréninky a zápasy na opravdu vysoké úrovni,“ vyzdvihuje Werbik. Uspět na takovém try-outu není snadné. Pokud vás nemá tým vyhlédnutého z dřívějška, šance je minimální. Jedna taková zkouška přitom stojí kolem 200 dolarů.

Stejně jako Kachyňa v předchozím článku, i Werbik vidí rozdíly v přístupu zámořských hráčů. „Kluci v Americe jsou hrozně soutěživí, nevypustí jediné cvičení ani souboj,“ přidává svou zkušenost. „V Kanadě i Americe je mnohem víc juniorských a dorosteneckých soutěží než v Česku. Kluci tady v zámoří jsou zvyklí na obrovskou konkurenci. Jediná chyba v důležitém zápase je může stát místo v týmu,“ porovnává rozdíly v mládežnickém hokeji. S protekcí se přitom v zámoří nesetkal. „Nic takového jsem nezažil,“ říká, „každý hráč si musí svoji pozici v týmu zasloužit.“

Také v USHL bydlí všichni hráči v rodině. „Bydlí se mnou tři spoluhráči a v naší rodině jsou ještě tři menší děti, jeden pes a dvě kočky, takže se nenudíme. Youngstown se mi líbí. Není to žádné velké město, ale vždycky se tady s klukama zabavíme,“ sděluje odchovanec Zlína. Na rozdíl od Canadian Hockey League se v USHL více dbá na školní povinnosti. „Klub dohlíží na to, aby všichni hráči studovali, než odejdou na univerzitu. V týmu máme pět hráčů, kteří ještě chodí na střední školu, ostatní kluci studují online. Já chodím dvakrát týdně na kurzy angličtiny,“ povídá Werbik.

Hráči USHL jsou pro místní fanoušky ikonami, výjimkou nejsou ani hokejisté z 65tisícového městečka Youngstown. „V průběhu sezony organizujeme hodně akcí pro dětské i dospělé fanoušky. Všichni hráči se toho aktivně účastní. Například já a dva spoluhráči jsme jezdili na základní školu hrát s dětmi hokej a vysvětlovali jsme jim základní věci. Na většině takových akcí máme autogramiády,“ říká hokejista, který si zahrál za reprezentační šestnáctku i osmnáctku. „Američani jsou velmi přátelští lidé a vůbec se nestydí mluvit. Stalo se mi mnohokrát, že mě zastavili, podali ruku a popřáli štěstí. Vždycky mě to potěší,“ pochvaluje si.

Líbí se mu také velká fanouškovská podpora přímo na zápasech. Ta je s českými podmínkami nesrovnatelná. „Chodí na nás průměrně 3000 lidí, ale každý tým má jinou průměrnou návštěvnost. Ta naše nepatří k top v lize, ale máme jeden z nejhezčích stadionů. Všechny zápasy se dají taky sledovat na oficiální stránce USHL.com, v televizi se vysílají jen občas,“ vysvětluje urostlý forvard. „Na každý zápas chodí skauti z NHL a různých univerzit. My hráči nevíme o tom, kdo a kdy se dívá. Snažíme se hrát všechny zápasy naplno a ukazovat, co umíme, v každém střídání.“

O mladé hokejisty je výborně postaráno, i když nedostávají „kapesné“, jako hráči CHL. „Všechny věci nám hradí klub. Jenom když jdeme s klukama na dobrou večeři, platíme ze svého,“ říká. Hráči mají luxusní podmínky i co se týče hokejových záležitostí. „Největší rozdíl oproti Česku je v tom, že celý stadion je jen pro nás a na led můžeme kdykoliv chceme. Máme neomezený počet hokejek na sezonu. Náš sponzor je CCM, takže od něj máme celou výstroj, právě včetně hokejek. V týmu máme tři trenéry a každý má jiné úkoly. Máme taky týmového psychologa, který k nám chodí jednou týdně a povídá nám o věcech ze života,“ prozrazuje Nicolas Werbik.

„Nováčci sbírají puky, uklízí kabinu, vynáší odpadky, jídlo mají vždy až po starších hráčích… Další věci ani nemůžu prozrazovat. Upřímně jsem rád, že to mám za sebou.“

Na působení v zámoří ale našel i pár negativnějších věcí. „Rookies – tedy nováčci – to někdy nemají lehké. Musí sbírat puky, uklízet kabinu, vynášet odpadky, jídlo mají vždy až po starších hráčích… Další věci ani nemůžu prozrazovat. Upřímně jsem rád, že už to mám za sebou,“ oddychne si. Youngstown leží ve státě Ohio, což je na kraji USA. Cestování je tedy dlouhé a náročné. „Někdy jezdíme na venkovní zápasy i 15 hodin. Taky proto na ně nosíme týmové oblečení, na domácí zápasy musíme mít vždy oblek. Máme ale více pravidel a rituálů, které musíme dodržovat.“

Trofejí, o kterou mužstva celou sezonu bojují, je Clark Cup. Jeho prestiž je v zámoří obrovská, ale jediný Čech, kterému se dosud povedlo jej vybojovat, byl v roce 2015 Lukáš Buchta. Sledovanou akcí je také „USHL/NHL Top Prospects Game“, kam jsou každoročně nominováni nejtalentovanější hráči, kteří míří na draft. Právě Nicolas Werbik si v něm na začátku ledna zahrál jako jediný Čech! „Byl to ohromný zážitek a zkušenost. Hrát v jednom týmu s nejlepšími hráči v lize, proti kterým běžně nastupuju, a navíc před 8000 fanoušky. Moc jsem si to užil,“ uzavírá.

Poslední vítězové Clark Cupu

2016 – Tri-City Storm
2015 – Sioux Falls Stampede
2014 – Indiana Ice
2013 – Dubuque Fighting Saints
2012 – Green Bay Gamblers

Čeští vítězové Clark Cupu

2015 – Lukáš Buchta (Sioux Falls Stampede)

Nejlepší čeští hráči v historickém bodování USHL

Jiří Sekáč – 56 bodů (20+36)
Jiří Fronk – 50 bodů (29+21)
Richard Zehnal – 45 bodů (19+26)
Aleš Pařez – 43 bodů (14+29)
Jaroslav Český – 39 bodů (17+22)

Češi v letošní sezoně USHL (10)

Nicolas Werbik (Youngstown Phantoms)
Filip Suchý (Omaha Lancers)
Jáchym Kondelík (Muskegon Lumberjacks)
Adam Brízgala (Muskegon Lumberjacks)
Jakub Sirota (Cedar Rapids RoughRiders)
Tomáš Vochozka (Cedar Rapids RoughRiders)
Aleš Stezka (Chicago Steel)
Ondřej Kachyňa (Chicago Steel)
Josef Kořenář (Lincoln Stars)
Jan Růžička (Des Moines Buccaneers)

Seriál o juniorských ligách v zámoří

» 1. díl: Systém kanadských juniorských lig

» 2. díl: Systém amerických juniorských lig

» 3. díl: O CHL s Ondřejem Kachyňou

» 5. díl: O NCAA s Terezou Vanišovou

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.