bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

WHL se vrátí až po Novém roce. Covid rychle stopl soutěž v Quebecu

17. října 2020, 18:10

Martin Voltr

S komplikacemi, ale velkou radostí odstartovala začátkem října QMJHL jako první ze zámořských soutěží novou sezonu. Radost však většině klubů dlouho nevydržela.

Relativně příznivá epidemiologická situace pustila juniory na východě Kanady do hry mnohem dříve než většinu ostatních. Kompletní program se ale v QMJHL odehrál jen v úvodním týdnu. Klub z Blainville-Boisbrand následně oznámil 18 pozitivních testů na covid-19 napříč hráčským kádrem a relizačním týmem.

O den později přidali osm případů v Sherbrooku. Náhoda to nebyla, právě tyto týmy spolu sehrály dvojzápas. Okamžitě tak ukončily veškeré aktivity a zamířily do čtrnáctidenní karantény.

Po minulém víkendu sice žádný výskyt oficiálně nepřibyl, ale stopka teď čeká i většinu ostatních týmů. Šest z dvanácti klubů sídlících v provincii Quebec se totiž rázem ocitlo v červených zónách, kde jsou hromadné sportovní aktivity zakázány, a tak celá provincie zápasy odkládá.

Dál pokračuje jen pětice celků z pobřežní oblasti. Vedení soutěže znovu zhodnotí situaci 28. října a rozhodne o následujících krocích.

Kluby v Quebecu mezitím ale dostaly i mnohem lepší zprávu – každý z nich se může těšit na finanční injekci od vlády ve výši jednoho milionu kanadských dolarů! To je v přepočtu necelých 18 milionů českých korun.

Budoucnost v uplynulých dnech intezivně řešila i Western Hockey League. Původně chystaný prosincový start odložila na 8. ledna, úvodní buly tedy padne až po juniorském šampionátu. Podle slov komisionáře Rona Robinsona soutěž s tímto datem počítá napevno.

Vyvrcholit by měla 2. května, což podle zámořských novinářů umožní sehrát zhruba padesátku zápasů. Jejich přesný rozpis teprve vedení chystá, ale už je jisté, že týmy se budou utkávat pouze uvnitř čtyř divizí. Přípravné kempy jim odstartují těsně po Vánocích.

Zbývající z nejvyšších kanadských juniorských soutěží – Ontario Hockey League – zatím oficiálně nepřehodnotila měsíc staré plány. Ty směřovaly k začátku 1. prosince, nicméně po kroku WHL se toto datum nejeví úplně pravděpodobné.

To americká United States Hockey League naplno věří ve start 5. listopadu, základní část bude pro každý tým čítat 54 zápasů uvnitř dvou divizí. Do letošního ročníku nenastoupí dvojice mužstev – arénu Cedar Rapids totiž v srpnu výrazně poškodila bouře a Madison se odhlásil kvůli potížím s koronavirem.

Odlišný přístup k letošní sezoně zvolily dvě organizace zastřešující univerzitní sport na kontinentu. Zatímco NCAA stále počítá s tím, že ročník bude moci v okleštěné podobě rozběhnout, kanadská U SPORTS ho už definitivně škrtla. A to nejen pro hokej, ale i několik dalších sportů.

Co se týče novinek ze zámoří, jedna bude velmi zajímat i české fanoušky. Kanadská TSN na nejbližší pondělí anoncovala televizní představení očekávaných hvězd a programu zápasů na mistrovství světa do dvaceti let.

To by mělo podle některých zpráv začít o den dříve než tradičně, tedy 25. prosince, aby se všechna utkání stihla odehrát na jednom ledě v edmontonské „bublině“.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.