bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Wideman krosčekem poslal sudího do nemocnice. Neviděl jsem ho, tvrdí obránce Calgary

29. ledna 2016, 8:00

Michal Sobotka

Běží druhá třetina utkání Calgary s Nashvillem, když otřesený bek Flames Dennis Wideman míří na střídačku a krosčekuje čárového rozhodčího Dona Hendersona. Ten po zápase končí v nemocnici. Úmysl nebo ne? O tom rozhodne disciplinární komise. „Viděl jsem ho na poslední chvíli, už se nešlo vyhnout,“ tvrdí zkušený obránce.

Celý incident se odehrál po souboji, ve kterém nashvillský útočník Miikka Salömaki poslal Widemana v souboji na mantinel. Domácí bek se těžce sbírá z ledu a míří na střídačku. Cestou nasadí krosček do zad nic netušícího Dona Hendersona, který okamžitě končí na ledě. Vše se odehrálo bez vyloučení, oba dva zápas dokončili, až po utkání zamířil čárový rozhodčí do nemocnice. Stěžoval si na bolest krku a nevolnost.

„Chtěl jsem se dostat z ledu, když jsem ho na poslední chvíli zahlédl. Už se nešlo vyhnout, neměl jsem kudy,“ líčil souboj ze svého úhlu pohledu obránce Wideman. Jeho zákrok pochopitelně vzbudil emoce především mezi fanoušky. Pokud hráč napadne sudího, měl by dostat podle regulí minimálně desetizápasový trest, pokud se prokáže úmysl, tak dvojnásobně dlouhý.

„Během své kariéry jsem k rozhodčím choval velký respekt a nikdy bych se cíleně nepokusil žádného zranit.“

„V první chvíli jsem si myslel, že to byl cílený atak na rozhodčího. Z opakovaných záběrů už si tak jistý nejsem,“ řekl po duelu bývalý rozhodčí Kerry Fraser. „Možná má Wideman pravdu a opravdu ho neviděl,“ přiznává. O tom, zda bude dvaatřicetiletý bek potrestán, rozhodne disciplinární komise. Ta se zákrokem kanadského zadáka bude zabývat až v úterý, do té doby má Wideman činnost pozastavenou.

K Widemanově cti slouží, že se po zákroku Hendersonovi omluvil, což by mohlo naznačit, že jeho zákrok opravdu nebyl cílený. „Během své kariéry jsem k rozhodčím choval velký respekt a nikdy bych se cíleně nepokusil žádného zranit,“ uvedl dále po utkání rodák z Kitcheneru.

Nejdelší trest v minulosti za napadení rozhodčího dostal útočník Chicaga Tom Lysiak. Ten obdržel automatický dvacetizápasový trest za podražení rozhodčího při utkání s Hartfordem v roce 1983. Tento postih zůstává zároveň jedním z nejdelších v historii ligy. Poslední incident mezi hráčem a sudím se v NHL udál před dvěma lety, kdy se během utkání play-off mezi Rangers a Canadiens strkal forvard New Yorku Daniel Carcillo s čárovým rozhodčím Seanem Driscollem, jenž se snažil dostat forvarda Jezdců na trestnou lavici. Carcillo posléze dostal trest na deset utkání.

Zákrok Dennise Widemana na čárového rozhodčího Dona Hendersona si můžete prohlédnout v následujícím videu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.