bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Williamsům návrat na místo činu. Přišel čas lézt po žebříku vzhůru, říká

7. července 2017, 18:00

Martin Schwarz

Jedenáct let nazpět sebral Edmontonu poslední kapky naděje, když chvíli před koncem sedmého finále poslal puk do odkryté klece a jeho Carolina Hurricanes i díky této trefě dosáhli na zatím jediný Stanley Cup v historii klubu. Justin Williams se teď po delší pauze vrací zpět do Raleighu a věří, že tým Hurikánů v příštích měsících nebude jen otloukánkem do počtu.

Šťastlivec, hrdina, muž sedmých zápasů. Říkejte mu, jak uznáte za vhodné. Justin Williams nepatří mezi největší hvězdy National Hockey League, přesto o něm hokejový fanoušek dobře ví, zejména ve vyřazovacích bojích. Však si stačí vzpomenout na jeho rozhodující branky ze sedmých utkání, hlavně když ještě působil u Los Angeles Kings. Od Králů, s nimiž vybojoval dva Stanleyovy poháry, balil kufry k Washington Capitals. Tam sehrál zdařilé dva ročníky, leč putuje o dům dál. Zpátky do Caroliny.

„Jsem z nadšený z možnosti vrátit se na místo činu,“ nezastírá pětatřicetiletý útočník v rozhovoru pro oficiální klubový web. „Je to emotivní a těžko popsatelné. Čím více jsme se s Hurricanes blížili dohodě, tím častěji se mi objevoval úsměv na rtech, stejně jako mojí manželce. Je super, že budu moci spolupracovat s realizačním týmem, se kterým mám moc dobré vztahy.“ Williamsovi ve Washingtonu skončil kontrakt a 1. července zamířil na trh volných hráčů, odkud Carolina staronovou posilu ulovila. S ostříleným forvardem upekla dvouletou smlouvu za devět milionů dolarů.

„Nadále ukazuje, že dokáže střílet branky, takže očekáváme, že nám v tomto směru pomůže,“ komentuje Williamsův příchod generální manažer Hurikánů Ron Francis. „Vždyť má na kontě tři Stanley Cupy. Několikrát předvedl, že v nejdůležitějších zápasech umí vyšponovat svůj výkon natolik, aby dosáhl úspěchu. Našemu mladému týmu bude ukazovat, co je potřeba obětovat a jak některé záležitost dělat správně.“

Zdravý jako řípa

Pro pozici „táty vychovatele“ je rodák z Cobourgu ideální personou. V nejlepší lize světa zvládl už 1080 utkání, během nichž sesbíral 682 bodů za 273 gólů a 409 asistencí. V dresu Capitals minulou sezónu nastřílel čtyřiadvacet branek. Co je pro Canes možná úplně nejdůležitější, jejich posile zatím drží zdraví. Williams za poslední dva roky chyběl při utkáních základní části jen ve dvou případech, jinak hlásil stoprocentní připravenost.

Jak už je výše v textu zmíněno, výtečně ladí formu na duely vyřazovací části, ve 140 utkáních play-off vydřel fantastických 94 bodů. Co víc, před třemi lety zcela zaslouženě převzal Conn Smythe Trophy, tedy ocenění pro nejužitečnějšího hráče play-off. Aby však Carolina těchto útočníkových předností využila, musí se nejprve procpat mezi nejlepší osmičku Východní konference, což pro ni často byl tvrdý oříšek.

„Znám spoustu hokejistů, kteří chtějí vyrůst v klíčového hráče sedmých zápasů, ale je pro ně velmi těžké se na tuhle úroveň dostat,“ pokračuje Francis. „Ovšem tenhle kluk to zvládl více než jednou. Justin u nás dříve působil, takže ho známe i jako člověka. Má výborný charakter a schopnosti lídra.“ Hurricanes potichoučku a polehoučku vylepšují stávající soupisku. Nejprve do branky z Chicaga získali Scotta Darlinga, aby pak vyztužili obranu. Podpisem Williamse a také Marcuse Krügera následně učinili lepším také útočný val.

Otázkou zůstává, jestli současná posílení budou Carolině stačit alespoň k návratu do play-off. „Musíte projít těžkými momenty a neúspěchy, než se dostanete k cíli,“ nepochybuje Williams. „Nezdarů klub prožil požehnaně, teď nastal čas vylézt po žebříku nahoru a dostat se do podvědomí ostatních.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.