bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Winnipeg konečně nakupuje, od Rangers získal Kevina Hayese

25. února 2019, 17:20

Šimon Rogner

Winnipeg Jets patřili mezi týmy, které byly v souvislosti s uzávěrkou přestupů zmiňovány nejčastěji. A není se co divit, Jets jsou nejlepším mužstvem Centrální divize a patří mezi favority na výhru Stanley Cupu. Dnes se už také konečně zapojili do reálných výměn, když z Rangers přivedli útočníka Kevina Hayese. Obětovat za něj museli volbu v prvním kole letošního draftu, prospekta Brendana Lemieuxe a podmíněnou volbu ve čtvrtém kole výběru nováčků v roce 2022.

Podobně jako loni, když před uzávěrkou přestupů přivedli ze St. Louis Paula Stastnyho (jenž se ukázal jako skvělá posila), tak i letos se generální manažer Kevin Cheveldayoff zaměřil na pozici centra. Mluvilo se o Marku Stoneovi a Mattu Ducheneovi, volba však nakonec padla na Kevina Hayese.

Šestadvacetiletý Američan byl původně draftovaný v prvním kole draftu v roce 2010 Chicagem, ale podepsal až o čtyři roky později s Jezdci. Ti jeho příchodu nikdy nelitovali, hned v první sezóně zaznamenal rodák z Bostonu v 79 utkáních 45 bodů a pomohl mužstvu k postupu do finále Východní konference.

Metu 40 bodů Hayes překonal v dalších sezónách ještě třikrát (včetně letošní). Pouze v ročníku 2015/16 nasbíral jen 36 bodů. Loni si s 25 brankami stanovil své střelecké kariérní maximum a letos pro změnu míří k překonání toho bodového. Na ledě tráví bezkonkurenčně nejvíce času od svého příchodu k Jezdcům (19:27 za zápas) a v 51 duelech má už 42 bodů.

O jeho možném odchodu z Manhattanu se spekulovalo de facto od začátku sezóny, jelikož loni v červenci se jakožto chráněný volný hráč (RFA) dohodl pouze na ročním kontraktu s platem ve výši 5,175 miliónů dolarů. Letos v červenci může poprvé zavítat na trh jako neomezený volný hráč (UFA).

Nyní však hokejista přichází do Manitoby a do týmu s nejvyššími ambicemi. Loni chyběly Jets k postupu do závěrečné série tři výhry, letos nebude cesta přes silnou Centrální divizi o nic jednodušší. Hayes patří mezi silové útočníky (196 cm a 98 kg) – Tryskáčům určitě pomůže na přesilovce –, letos má navíc výborné pokročilé statistiky (51,2% Corsi a 51,1% podíl startu vhazování v defenzivním pásmu).

Ve Winnipegu určitě doufají, že se pomůže rozjet v poslední době skomírajícímu Patriku Lainemu, podobně jako se to loni povedlo Stastnymu. Ten zaznamenal za Jets 13 bodů v 19 utkáních základní části a 15 bodů v 17 duelech play off. Jak se povede Hayesovi?

„Tušil jsem, že budu vyměněn. Když jsem přestal být nasazován do zápasů, bylo to už naprosto jasné. V New Yorku jsem strávil pět let. Vytvořil jsem si tu několik dobrých přátel. Jsem si ale jistý, že ve Winnipegu to bude také zábava. Jsem nadšený, že se připojím k jejich neskutečnému týmu," řekl Hayes ke své výměně.

Přestavba Rangers v plném proudu

Rangers mezitím pokračují v přestavbě. Tým se za poslední roky změnil téměř k nepoznání – odešli Keith Yandle, Derick Brassard, Derek Stepan, Dan Girardi, Ryan McDonagh, J.T. Miller, Rick Nash či naposledy již zraněný Mats Zuccarello. Nyní opouští tým i Hayes.

Na oplátku přišla do New Yorku cenná volba v prvním kole letošního draftu (pravděpodobně někde na konci), prospekt Brendan Lemieux a podmíněný výběr ve čtvrtém kole draftu 2022. Ten zamíří směr východ USA pouze v případě, že Blake Wheeler a spol. pozvednou v červnu nad hlavu Stanleyův pohár.

Lemieuxovi uteklo v roce 2014 první kolo jen o jeden výběr (31. místo), po výměně do Winnipegu zamířil na farmu do Manitoby, kde v ročníku 2015/16 odehrál tři zápasy. Více se dvaadvacetiletý útočník začal prosazovat až loni, když v 51 utkáních zaznamenal 43 bodů a zasáhl do devíti duelů i v prvním týmu. Letos už se usadil natrvalo – s průměrným časem 7 minut a 25 minutami na ledě pak stihl ve 44 zápasech nasbírat 11 bodů.

Rekapitulace výměny:

Útočník Kevin Hayes z New Yorku Rangers do Winnipegu Jets, výměnou za útočníka Brendana Lemieuxe, volbu v prvním kole draftu 2019 a podmíněnou volbu ve čtvrtém kole draftu 2022

Čtěte:

Vše k uzávěrce přestupů NHL 2019:

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.