bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Youppi! se dočkal. Maskot Canadiens vstoupil do Síně slávy

15. června 2020, 13:00

Patrik Czepiec

Není to opožděný aprílový vtip. V Severní Americe skutečně existuje Síň slávy sportovních maskotů. Jedním z posledních přírůstků do výběrové party chlupatých příšerek se stal i montrealský Youppi!

Inaugurace Youppiho! do Síně slávy je přitom historickou událostí. Zatím v ní totiž chyběl zástupce kanadského klubu. Oranžový tvor navíc v minulosti reprezentoval hned dvě organizace. I tím je výjimečný.

Maskot Habs byl od roku 1979 čtvrt století součástí baseballového týmu Expos, který sídlil v Montrealu. Za tu dobu předvedl i několik neobvyklých výstřelků, na které fanoušci MLB dodnes vzpomínají.

V roce 1989 se stal prvním maskotem v historii baseballu, který byl vykázán z utkání rozhodčím. Svými směšnými tanečky totiž vyprovokoval manažera Dodgers Tommyho Lasordu.

O dalších 15 let později se ale Expos z Montrealu přestěhovali do Washingtonu. Youppi! s nimi na cestu nevyrazil. Opuštěného maskota adoptovali Canadiens, kteří jeho služeb využívají od roku 2005.

„Youppi! zkrátka reprezentuje obyvatele Montrealu a celé provincie Quebec,” sdělil na adresu chlupaté koule tehdy její stvořitel Roger Landy. „Nikdo mu nedokáže dělat lepší rodiče než právě Canadiens,” řekl pro CBC.

Novou posilu mužstva si pochvalovala i velká legenda Habs Jean Béliveau, který již bohužel není mezi živými. „Byl jsem na mnoha dobročinných akcích s dětmi. Umíte si představit, co pro ně bude znamenat, když nyní kromě současných hráčů přivedu i Youppiho!?,” ptal se novinářů.

Zástupci Síně slávy zařadili Youppiho! mezi ostatní ikonické maskoty na základě rozsáhlého hlasování veřejnosti. Stalo se tak v neděli během slavnostní videokonference. Montrealský reprezentant dostal i prsten, který se nápadně podobá tomu za vítězství v bojích o Stanley Cup. A hráči kanadského klubu, co na stejný šperk čekají již více než 27 let, mohou jen závidět.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.