bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Yzermanův první trejd. Měnil s Tampou, do Detroitu přivedl svého koně

15. srpna 2019, 15:30

Tomáš Zatloukal

Čekání je u konce, legendární Kanaďan Steve Yzerman má za sebou první výměnu v roli detroitského generálního manažera. Obchodní partner je příhodný, Yzerman přivedl slibného útočníka Adama Erneho z Tampa Bay. Právě u Lightning pracoval před návratem k Red Wings, během osmi let vybudoval na floridském pobřeží hokejovou baštu.

Yzerman natáhl diváky zpět do ochozů, dal Tampě vizuální identitu, klubu vštípil vítěznou image. A hlavně dlouhé roky chytře stavěl hráčský kádr. Stvořil každoročního kandidáta na zisk Stanley Cupu, finalistu z roku 2015.

Tampská éra pro něj skončila loni na podzim. Yzerman tehdy rezignoval na post generálního manažera Bolts, jeho roli převzal Julien BriseBois.

Právě s BriseBoisem se nyní dohodl na přestupu Erneho, který letos poprvé odehrál celou sezonu za hlavní mužstvo Lightning a blýskl se 20 body a 159 bodyčeky. Na oplátku za něj Yzerman poslal výběr ve čtvrtém kole příštího draftu.

BriseBois si nemohl čtyřiadvacetiletého Američana dovolit udržet kvůli potížím s platovým stropem a pustil ho coby chráněného volného hráče do Detroitu za Yzermanem.

Byl to "Stevie Y", kdo Erneho v roce 2013 jako celkovou třiatřicítku draftoval.  Dobře ví, co od téměř stokilového forvarda může očekávat. Okamžitě s ním podepsal roční smlouvu na 1,05 milionu dolarů.

Ne, nejde o žádný "trhák", ale o první vlaštovku. Kamínek do mozaiky.

Yzerman v minulosti ukázal, jak mazaně umí skládat mužstvo. Potřebuje jen čas. Zázraky na počkání neumí ani Stevie Wonder. Detroit Free Press přišel s trefnou poznámkou - práce trojnásobného vítěze Stanley Cupu bude opravdu znát nejdříve za rok. Fanoušci Rudých křídel by měli být trpěliví. 

Yzerman byl detroitským GM oficiálně jmenován v dubnu. Nahradil Kena Hollanda, u něhož se po ukončení aktivní kariéry učil funkcionářskému řemeslu.

Red Wings opakovaně nepostoupili do play off, v posledních letech slábli a slábli. Yzerman jim chce vrátit lesk a slávu. Přeje si, aby tradiční organizace z Original Six zase nabrala správný kurs a mířila za hokejovým grálem. A udělá pro to maximum.

Nehodlá sedět se založenýma rukama a čekat na výsledky.

Už v Tampě měl pověst workoholika, který nad hokejem přemýšlí 24/7. Ostatně ve sbírce má i trofej pro nejlepšího generálního manažera NHL. Lightning mu vděčí za mnohé. Možná i tento pomyslný dluh umožnil Erneho výměnu.

Yzerman jeho příchodem potvrdil, že se v Detroitu rád dá šanci svým starým známým. Další příklad? Jako volného hráče na začátku července přivedl finského mazáka Valterriho Filppulu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.