bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z brankáře chirurgem? Bývalý gólman Detroitu se vzdal hokejové kariéry a vystudoval medicínu!

3. července 2018, 18:00

Matyáš Krahulík

Jméno Jordan Pearce není fanouškům NHL příliš dobře známé. Tento americký gólman sice strávil v organizaci Red Wings kompletní čtyři sezóny, jenže během nich chytal pouze na farmách a v roce 2013 ukončil v pouhých šestadvaceti letech kariéru. Důvodem však nebylo žádné vážné zranění, ale touha vystudovat medicínu, což se mu o pět let později skutečně podařilo.

Pearce jako hokejista díru do světa rozhodně neudělal. Nikdy nebyl draftován a po podpisu smlouvy s Red Wings v roce 2009 již pouze pendloval mezi farmami v AHL a ECHL. V posledním roce své kariéry vyhrál s týmem Grand Rapids Calder Cup, ale sám měl na triumfu téměř nulový podíl, jelikož v play off vůbec nechytal. Jeho statistky také nikoho neoslnily, takže ke startu v NHL se ani nepřiblížil. 

I přesto svého rozhodnutí stát se profesionálním sportovcem nelituje. Hokej mu podle jeho slov dokonce pomohl při studiu.

„Zkušenosti, které jsem získal při hraní hokeje, se mi během studia medicíny hodily. Naučil jsem se, jak být profesionálem a zvládnout velká očekávání,“ řekl rodák z Aljašky.

„Mezi hraním hokeje na vysoké úrovni a operováním existuje velmi úzká spojitost. Jsou na vás kladeny vysoké nároky a vy musíte ten tlak zvládnout a získat si u ostatních důvěru,“ dodal.

Pearce promoval na Wake Forest University v Raileghu a nyní ho čeká ještě několik let praxe, než se bude moci stát plnohodnotným chirurgem. Jeho cesta však rozhodně nebyla jednoduchá. Na začátku stálo rozhodnutí opustit svět hokeje a plně se věnovat medicíně. 

„Promýšlel jsem si své možnosti a mojí touhou bylo studovat medicínu. Promluvil jsem si tedy se svou ženou a společně jsme se rozhodli, že se přesuneme do další fáze našich životů. Byl to ten správný čas opustit hokej,“ komentoval Pearce konec své brankářské kariéry. 

„Během hraní hokeje jsem si našetřil nějaké peníze, ale ty čtyři roky na škole byly přesto velmi náročné. Moje žena zůstala doma s dětmi a já jsem se soustředil na studium,“ vyprávěl otec dvou dětí v rozhovoru pro oficiální stránky Toleda Walleye (ECHL), kde odchytal přes 70 utkání.

Na jeden z nejrychlejších kolektivních sportů však Pearce rozhodně nezanevřel. Potom, co pověsil brusle na hřebík, ve volném čase trénoval mládežnické týmy a rád by svou lásku k hokeji přenesl i na své děti. Jeho jméno tak možná ještě v budoucnu uslyšíme.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.