bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z Číny až do finále Stanley Cupu. Bostonu zbývají čtyři kroky

19. května 2019, 14:00

Jiří Lacina

Začalo to velkou čínskou misí, skončí to absolutním finále. Po dvou namáhavých sériích (sedm utkání s Torontem, šest s Columbusem) spláchli Bruins Carolinu Hurricanes hladce ve čtyřech zápasech a mohou vyhlížet posledního soupeře sezóny. Tím se stane buď San Jose nebo St. Louis, které čekají za stavu 2:2 ve finále Západní minimálně dva, možná tři další zápasy.

„Máme ještě rozdělenou práci, k tomu patří držet emoce pod kontrolou. Pořád jsou před námi ještě čtyři kroky,“ připomněl během radostného křepčení trenér Bruce Cassidy.

Po šesti letech

Bruins jsou ve finále Stanley Cupu poprvé od roku 2013. Po vítězství v roce 2011 došli o dva roky později znovu do finále, kde ovšem nestačili v šesti zápasech na Chicago. Kupodivu pak nepřišel významnější útlum.

V následujících pěti letech se Boston dvakrát nedostal do play off, třikrát ano. Odehrál dohromady pět sérií. Letos přidá další čtyři. Patrice Bergeron, Brad Marchand, Tuukka Rask, David Krejčí a 42letý kapitán Zdeno Chára jsou pamětníky osm let starého titulu.

Zdeno Chára se posledního duelu s Carolinou nezúčastnil kvůli zranění, které by nemělo být vážné. Po skončení série se objevil na ledě, aby si s protihráči potřásl rukou. Učinili tak všichni Medvědi. David Backes měl v očích slzy. Rukou si Chára potřásl také s viceprezidentem NHL Billem Dalym od kterého převzal Prince of Wales Trophy. Nikdo z vítězů se jí nedotkl.

„Jsem na kluky hrdý,“ řekl trenér Cassidy, jenž bude bojovat o svůj první Stanley Cup. „Vybojovali jsme si právo být tam, kde jsme.“

Boston zahájil sezónu dvěma zářijovými přípravnými duely s Calgary Flames v Číně, kde se NHL snaží zaujmout potenciální miliardové obecenstvo. Nešlo o první výlet Bruins do velké asijské země. Třeba David Pastrňák zde propagoval lední hokej za tři roky potřetí. Sezónou pak prošli Medvědi bez většího zakolísání. Nikdy neprohráli víc než tři utkání po sobě.

V play off je na úvod čekal loňský soupeř z Toronta. Tehdy vedli 3:1, Javorové listy se ale vrátily do série a rozhodnout musel sedmý duel. Letos tahali dlouho za kratší konec provazu Bruins. Prohrávali 0:1, 1:2 a 2:3. Přestože za tohoto stavu zvrátí vývoj série jen cca jeden tým z pěti, Bostonu se to povedlo. Ve druhém kole byli s Columbusem opět ve skluzu 1:2, třemi výhrami v řadě však katy Tampy Bay přehráli.

Proti Carolině dominoval Boston hlavně v přesilovkách. Využil jich sedm z patnácti, soupeř proměnil jen jednu ze čtrnácti možností. Ve čtvrtém duelu se probrala elitní řada Marchand – Bergeron – Pastrňák, která zařídila všechny čtyři góly. Celou sérii chytal skvěle Tuukka Rask. Hodně slyšet byli domácí fanoušci, kteří vytvářeli v PNC Areně skvělou atmosféru. Do jaké míry bude bouřlivé domácí prostředí výhodou, se uvidí, finále zahájí Boston doma.

„Jak stárnete, vážíte si takových momentů mnohem víc. Víte totiž, jak náročné je dostat se až sem,“ řekl po vítězství jeden z týmových matadorů Patrice Bergeron. „Samozřejmě jste za to vděční. Tenhle večer si to vychutnáme, ale pak zpátky do práce, ještě je leccos před námi.“

Čtyři výhry.

Tolik je potřeba ke konečné radosti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.