bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z dvojky stálou jedničkou? Darling by mohl napodobit Talbota

28. března 2017, 15:00

David Jahoda

Jsou brankáři, kteří jsou po celou kariéru pouze náhradníky. Jsou však tací, kteří tuto roli přerostou. Cam Talbot si ve dvou sezonách v dresu NY Rangers řekl o to, že jen krýt někomu záda, je pro něj málo. Nyní spolehlivě chytá za Edmonton a je nejvytíženějším brankářem ligy. V jeho šlépějích by mohl jít Scott Darling ze Chicaga. Už tři roky se v NHL ukazuje v dobrém světle, v létě mu končí smlouva a vše nasvědčuje tomu, že po něm některý tým sáhne jako po nové jedničce.

Je víc než zřejmé, že budoucnost osmadvacetiletého Scotta Darlinga není v dresu Chicaga Blackhawks, se kterými se před dvěma lety radoval ze Stanley Cupu. Prvním gólmanem Jestřábů je Corey Crawford, jenž je v rámci celé NHL možná trochu nedoceněný, v Chicagu však vědí, že je kvalitním brankářem. Smlouva mu tam končí až na konci sezony 2019/20.

Po skončení aktuálního ročníku se s největší pravděpodobností bude několik celků shánět po brankáři. Dlouhodobě mají trable s maskovanými muži v Carolině nebo Dallasu. Kdo pak bude hledat brankáře určitě je nový člen NHL, tým Vegas Golden Knights. 

Nejmenovaný brankářský trenér ze Západní konference řekl webu televizní stanice ESPN, že je Scott Darling připraven udělat ve své kariéře další krok. Také dodal, že ne mnoho brankářů stejné výšky jako Darling (měří 198 cm) se dokáže v brankovišti pohybovat tak dobře jako on.

Někteří však jeho dovednosti tolik nevyzdvihují. Je totiž pravdou, že Chicago patří několik let k nejlépe bránícím mužstvům soutěže, což vždycky gólmanům usnadňuje život. Právě působení v mužstvech jako Hurricanes nebo Stars by pro Darlinga bylo zřejmě velmi důkladnou zatěžkávací zkouškou. 

Na druhou stranu své kvality už Darling mnohokrát potvrdil. V sezoně 2014/15, kdy pozici dvojky v Chicagu uzmul Finovi Antti Raantovi, se v 14 zápasech prezentoval parádními čísly – průměr inkasovaných branek měl 1,94, úspěšnost zákroků 93,6 %. Když bylo potřeba, skvěle si vedl i v následném play off. Letos a vloni to není o moc horší. V nynějším ročníku má za sebou už 31 utkání, během nichž pochytal celkem 92,4 % ze všech střel soupeřů.

Scott Darling by navíc pro potenciální zájemce nepředstavoval nijak velkou finanční zátěž. Oproti svým nynějším 587 tisícům dolarů za sezonu si polepší. A hodně. To je nad slunce jasné. Jako brankář, který však teprve musí potvrdil roli jedničky, ale taky nemůže čekat žádnou gigantickou sumu. Bude Darling pro nějaký tým takovou trefou do černého jako Cam Talbot pro Edmonton či Martin Jones pro San Jose? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.