bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z dvojky v AHL hrdinou finále Stanley Cupu. Binnington se zapsal do historie

14. června 2019, 7:15

Matěj Hodoval

Příběh St. Louis všichni velmi dobře známe. Cesta z posledního místa v lize až na samotný vrchol, který znamenal vůbec první zisk Stanley Cupu pro mužstvo Bluesmanů. Mezi největší strůjce této historické události bezesporu patří maskovaný fantom Jordan Binnington.

V příběhu rodáka z Richmond Hill hraje velkou roli trpělivost. Jordana Binningtona draftovalo St. Louis v roce 2011 ve třetím kole. Na svou premiéru si musel počkat až do sezony 2015/2016, kdy ale odchytal pouze jedno klání.

Pořádná šance přišla až letos a to i přes to, že začínal jako náhradník na farmě v AHL. Blues se trápili a hledali cestu ven z mizérie. Tu jim ukázal právě pětadvacetiletý kliďas, jenž po trejdu do té doby týmové dvojky Chada Johnsona dostal příležitost ukázat se v záři světel National Hockey League.

Kanaďan šanci chytil řádně za pačesy. Během krátkého období se stal týmovou jedničkou, v základní části stihl nastoupit do dvaatřiceti zápasů a zakončil ji s 92,7% úspěšností zákroků. Díky jeho famózní formě si Blues zajistili vstupenku do vyřazovacích bojů.

Před začátkem play-off se byl Binnington zvolen do finální trojice nominovaných na Calder Trophy, tedy ocenění pro nejlepšího nováčka sezony.

Ani v boji o stříbrný sen nezklamal. Po šestadvaceti představeních zapsal 91,4% úspěšnost zásahů a průměr 2,46 branek na zápas. St. Louis dokázal podržet v klíčových chvílích což sice tato čísla neukazují, ovšem všichni v organizaci i mimo ní jsou si toho velmi dobře vědomi.

Jeden z nejlepších výkonů v play-off si schoval pětadvacetiletý brankář na rozhodující bitvu. Utkání číslo sedm zkrátka patřilo jemu, Binnington doslova deptal střelce Bruins a mnohými, včetně samotnými hráči byl označován za rozdílového muže zápasu. Z třiatřiceti pokusů bostonských hokejistů pustil za svá záda jediný.

Binnington se díky výhře v sedmé finálové bitvě stal vůbec prvním nováčkem v historii nejlepší hokejové ligy světa, jenž dokázal vychytat šestnáct výher ve vyřazovací části. Takový kousek se před ním nikomu nepovedl a zopakovat ho bude téměř nadlidský úkol.

Do pamětí fanoušků se mimo fantastických výkonů zapsal také svým klidem. Jeho odpověď na otázku jednoho z reportérů na téma nervozita si okamžitě lidé na sociálních sítích oblíbili. „Vypadám nervózně?“ zareagoval tehdy s ledovým klidem v obličeji.

Po obrovských oslavách přijde na řadu jednání o budoucnosti nečekaného hrdiny Blues. Jordanu Binningtonovi vyprší roční kontrakt v hodnotě 660 tisíc dolarů. Je zřejmé, že v St. Louis svého gólmana patřičně odmění a Binnington si výrazně polepší.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.