bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z Mikko Rantanena je pan asistence. Překonal hranici svého potenciálu, neskrývá nadšení kouč Avs Bednar

21. října 2018, 12:15

David Panuška

Jedním z hlavních cílů Jareda Bednara, kouče Avs, bylo udělat z Mikko Rantanena rozdílového hráče. Po osmi zápasech je finský mladík nejlepším nahrávačem NHL s dvanácti přihrávkami, hned osm asistencí navíc bylo primárních! Na kontě má čtrnáct bodů a ukazuje, že čtyřiaosmdesátýbodový nášup z posledního roku nebyla náhoda.

„Je to dříč. Myslím si, že překonal hranici svého potenciálu,“ uvedl na adresu šikovného útočník trenér Colorada Jared Bednar. „Je stále mladým hráčem. Jak věkově, tak i zkušenostmi. Je vysoce inteligentní, je veliký a silný. Pouze nebe je jeho limit,“ dodal šestačtyřicetiletý kouč.

Brzy dvaadvacetiletý rodák z finského Nousiainena zaregistroval alespoň bod v prvních sedmi zápasech nové sezóny. Hned čtyři zaznamenal třeba v utkání proti New Jersey, Colorado i díky němu zvítězilo 5:3.

Rantanen nakoukl do sezóny již na konci ročníku 2015/16. Tehdy odehrál devět bezbodových duelů, na ledě průměrně strávil necelých devět minut. Hrával spíše na farmě v San Antoniu, kde nasbíral šedesát bodů a vstřelil čtyřiadvacet branek. Jasný signál, že je připraven na nejlepší soutěž světa.

Obávaná lajna Rantanen – Landeskog – MacKinnon vyrostla již v ročníku 2016/17, ale Coloradu se vůbec nedařilo a celek z Denveru vyhrál pouhých 22 duelů a vytvořil negativní rekord NHL. Rantanen i přesto nasbíral v první sezóně 38 bodů.

„Nebylo to jednoduché. První kompletní rok v NHL pro mladého kluka a my vyhrajeme pouhých dvaadvacet duelů, takže to bylo těžké,“ pronesl Mikko Rantanen. „Každopádně si myslím, že to je těžší pro starší kluky, pro mladíky je to něco nového. Navštěvuješ nové stadiony, poprvé hraješ na tripech a užíváš si to, ačkoliv není dobré prohrávat,“ dodal stále jednadvacetiletý útočník.

V poslední sezóně se ale první lajna Avs ukázala v plné síle. Nathan MacKinnon nasbíral 97 bodů a dostal se až do finálové nominace na nejužitečnějšího hráče sezóny (nakonec triumfoval Taylor Hall). Rantanen nasbíral 84 bodů a Landeskogovi se podruhé v kariéře povedlo atakovat metu pětadvaceti branek. Colorado po naprosto špatné sezóně postoupilo do play-off a šokovalo nejednoho fanouška a experta v NHL.

„Náš útok byl velký klíč k úspěchu, začali jsme náramně,“ ohlížel se za posledním ročníkem Rantanen. „Celou sezónu jsme hráli společně, souhra se pak zlepšuje, když se vám takhle daří a hrajete společně tak dlouho. Já osobně byl lépe připraven, po prvním ročníku jsem věděl, co mohu očekávat,“ dodával finský mladík, jenž byl draftován na desátém místě v roce 2015.

Vynachválit si jej nemůže ani Nathan MacKinnon, jedna z největších hvězd kanadského hokeje, která i díky Rantanenovi hraje v úžasné formě v posledních dvou sezónách. „Je obrovský a skvěle předvídá,“ chválil finského mladíka MacKinnon. „Je skvělý nahrávač a vytváří pro mě hodně šancí. Kontroluje kotouč a dokáže hrát i v obraně. Mám štěstí, že mohu hrát s ním,“ dodává autor dvaačtyřiceti branek z minulé sezóny.

Mikko Rantanen i celé Avalanche má před sebou parádní vyhlídky. Kam až to mohou Laviny dotáhnout? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.