bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z nechtěného prcka tisícovkařem. St. Louis se zařadil mezi legendy NHL

29. listopadu 2014, 10:00

Tomáš Zatloukal

V slušivém brodwayském kloboučku, který v kabině Jezdců tradičně nosí nejlepší hráč zápasu (zpravidla švédský gólman Henrik Lundqvist), předstoupil Martin St. Louis před zvídavé novináře. Tentokrát se kolem něj neshlukli kvůli návratu do Tampy Bay, kde se ve středu poprvé představil jako soupeř a dojatě sledoval na kostce nad ledem působivý sestřih výjimečných časů u Bolts, nýbrž přispěchali s gratulací k pokoření historického milníku. Malý velký muž se zařadil mezi tisícovkaře.

"Do NHL jsem vstupoval s tím, že si chci vybudovat nějaké jméno. Chtěl jsem lidem ukázat, že umím hrát hokej. Když jsem se prosadil a začal jsem pravidelně nastupovat, toužil jsem po mistrovských titulech. Díky výborným spoluhráčům jsem navíc získal individuální ocenění, pomohli mi ke slávě a uznání," vyznal se St. Louis, jemuž zpod klobouku vykukovaly šediny. Ano, v devětatřiceti letech nepatří k mladíkům, ba naopak. I onu pokořenou tisícovku kanadských bodů zdolávají hokejisté v nižším věku, kanadského veterána na cestě za miléniem zdržely předsudky, dlouhé sezóny strávené na farmě i dvě výluky. Výmluvná je následující statistika: 905 z 1000 bodových zápisů zaznamenal po 27. narozeninách.

Kolik z nich si připsal v newyorském dresu? Teprve sedmadvacet, ty poslední ovšem stály za to. Nejprve asistoval u trefy Dana Boylea, svého staronového spoluhráče, se kterým kdysi vyhrál Stanley Cup, poté sám skóroval. Pohotově dorazil střelu Dereka Stepana, zvedl ruce a začal jásat. Právě v tu chvíli se totiž jako 81. hráč v dějinách NHL dostal přes tisícovku. Jen měsíc po Mariánu Hossovi z Chicaga Blackhawks, za pár dnů či týdnů se do elitní společnosti přidá také Patrik Eliáš z New Jersey Devils. St. Louis si po vyhraném zápase nad Philadelphií Flyers pochvaloval, jak v New Yorku skvěle zapadl do talentovaného kádru. Vyvzdorovaný trejd mu zatím přinesl více důvodů k radosti než k smutku. Jen kdyby sympaticky rozjetá jízda za druhým prstenem neskončila krutou porážkou od LA Kings.

"Podpora, které se mi od Blueshirts dostalo od chvíle, co jsem přestoupil, je fantastická," těší St. Louise. Na Manhattan přišel v březnu, výměnou za tehdejšího kapitána Ryana Callahana. Trejd zažil vůbec poprvé ve své hokejové pouti, Tampě Bay Lightning se v roce 2000 upsal coby volný hráč. Právě tehdy se St. Louisova situace začala obracet k lepšímu, postupně si vybudoval status hvězdy a dvakrát dosáhl na Art Ross Trophy, jednou dokonce získal nejcennější individuální ocenění Hartovu trofej. To není špatné na subtilního chlapíka, který nikdy neprošel draftem, že? Jen pět dalších nedraftovaných borců nakupilo v NHL alespoň 1000 bodů. Patří mezi ně Wayne Gretzky, Adam Oates, Joe Mullen, Dino Cicarelli a Peter Šťastný. "Marty" mezi nimi tak trochu vyčnívá, nikoliv výškovými centimetry, ale silou napsaného příběhu.

Vždyť univerzitní star z Vermontu se ve své první sezóně zmohla pouze na dva body. Takový start měl potvrzovat, že St. Louis na NHL nemá. Jenže vyhlášený bojovník se nevzdal, makal na sobě jako málokdo (jeho stehna mu závidí nejeden cyklista) a vystoupal na absolutní vrchol. Stal se tak nekonečnou inspirací pro generace drobných hokejistů, dodal jim víru, že i menší hráči mohou uspět na nejvyšší úrovni. Za vzor ho uvádí třeba Johnny Gaudreau, jemuž se zatím mimořádně daří tam, kde pro St. Louise před patnácti lety neměli pochopení - v Calgary. Flames možná dodnes litují, že nedocenili mistra s šestadvacítkou na zádech. Dnes se zařadil po bok Jaromíra Jágra, Joea Thorntona, Jaromea Iginly a Hossy. Mezi aktivní tisícovkaře.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.