bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z nosiče Gretzkyho holí vítězem Stanley Cupu aneb pět věcí, které z Whitneyho dělají legendu

25. ledna 2015, 13:00

Tomáš Zatloukal

Jak jsme vás již informovali, Ray Whitney tento týden ukončil profesionální kariéru a vydal se do hokejové penze. Drobný útočník pro své milimetrové pasy přezdívaný Wizard po sobě v NHL zanechal opravdu výrazný otisk, během 17 sezón nakupil přes 1000 kanadských bodů a odehrál na 1300 zápasů. Oba počiny jej řadí mezi zásadní postavy historie světového hokeje. Co z něj ovšem činí, alespoň v našich očích, opravdovou legendu?

1, Stanley Cup

Vyryté jméno na Stanley Cupu. To je pocta, po které sní snad každý začínající hokejista. Wizard se dočkal v roce 2006 a nutno podotknout, že na historicky prvním triumfu Caroliny Hurricanes měl lví podíl. Blýskl se rovnou devíti góly, přidal šest nahrávek. Pro Whitneyho bylo speciální především finále, ve kterém stanul proti Edmontonu, kde pracoval jeho otec jako ochranka na stadionu Oilers. Na finálovou sérii dostal Whitney starší kvůli synovi volno.

2, Hollywoodský příběh

Jako malému klukovi z Alberty posednutému hokejem se mu dostalo parádní brigády. U edmontonských Olejářů chystal hokejistům pití a nosil hokejky. Whitney nejraději vzpomíná na to, jak si s ním bez ustání povídal Paul Coffey a jak dostal od Waynea Gretzkyho šek na sto dolarů. Stejnou práci zastával také Ryan Smyth. Je pozoruhodné, jak daleko to pak sami v NHL dotáhli. V prostředí zlaté generace Edmontonu Oilers se asi nešlo neinspirovat.

3, Captain Canada

Převzít po Smythovi kapitánské céčko skutečně nemohl jen tak někdo. Této cti se na světovém šampionátu 2010 dostalo právě Whitneymu. Wizard se činil, dal dva góly a zaznamenal šest asistencí, na cenný kov to ovšem nestačilo. Jistou útěchou mu bylo vyhlášení jedním ze tří nejlepších hráčů Kanady. Málokdo ví, že rodák z Fort Saskatchewanu plnil roli lídra také v NHL, v ročníku 2002-03 vedl Columbus. Modrokabátnici si po jeho odchodu do Detroitu Red Wings zvolili Lukea Richardsona.  

4, Showmanství 

Říká se o něm, že byl průkopníkem takzvaného "photo-bombingu" v NHL. Věčný vtipálek se jako by náhodou nachomýtal do televizních záběrů z předzápasových rozhovorů a různými gesty zkoušel rozhodit mluvícího reportéra, zpovídaného spoluhráče nebo trpělivého kameramana. Fanoušci se dokonce začali bavit svéráznou hrou zvanou "Kde je Whitney?". I díky podobným kouskům Wizard proslul jako skvělý týmový hráč.

5, Dlouhověkost

V ročníku 2013-14, svém posledním, byl čtvrtým nejstarším mužem NHL. Dva dny jej dělily dokonce od třetí příčky legendárního gólmana Martina Brodeura. Z bruslařů zaostal Whitney jen za nesmrtelnými evropany Teemu Selännem a Jaromírem Jágrem, se kterým si mimochodem o sezónu dříve zahrál v Dallasu. Není divu, že Hvězdy byly přezdívány domovem důchodců (vznikla i zábavná varianta jejich loga - k nahlédnutí zde).

Wizardova dlouhověkost nicméně zaslouží obdiv, nikoliv přezíravý smích. Šikovný forvard zrál jako kvalitní sýr, s každým rokem byl lepší a lepší, vždyť svou životní základní část vystřihl ve 34 letech. V NHL naposledy nastoupil 13 dní před 42. narozeninami (!), 25. dubna 2014 se představil na ledě Honda Center proti Anaheimu Ducks v pátém mači prvního kola play-off (2:6). Stál proti němu i téměř o dva roky starší Selänne.

Ve výčtu bychom mohli pokračovat ještě nějakou chvíli, zmiňme ještě alespoň to, že se Whitney dvakrát představil v All-Star Game (tu si nikdy nezahrál třeba Mike Ricci, Petr Nedvěd nebo Claude Lemieux) a že si během své kariéry vydělal kolem 45 milionů dolarů. Oba údaje jedině podtrhují hokejovou velikost mazaného nahrávače, který podobně jako další geniální centr Ron Francis patří k nejméně doceněným hráčům všech dob.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.