bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z odpadlíků opět favorité. Penguins jsou od změny trenéra jiným týmem

24. března 2016, 12:00

Radoslav Vavřina

Začátek letošního ročníku byl pro fanoušky Penguins jako procházka peklem. Crosbymu se nedařilo, Kessel nestřílel góly, obrana jako by zapomněla, od čeho vlastně na ledě je. Pod kanadským koučem Mikem Johnstonem se celku nedařilo a hrozilo, že se poprvé po dlouhé době nepodívá do play-off. Pak ale přišla změna.

Mike Johnston se ujal Penguins v době, kdy organizace procházela velkou obměnou celého realizačního týmu. Na postu nahradil Dana Bylsmu, který po úspěších ze začátku už nedokázal mužstvo připravit na úspěšné play-off.

Zkušený Johnston předtím strávil několik sezón na lavičce celku Portland Winterhawks z WHL, kde si vybudoval smíšenou reputaci. Zimní Jestřáby sice dostal jednou do Memorial Cupu a rok co rok s nimi sbíral úspěchy, také byl ale před třemi lety suspendován organizací sdružující kanadské juniorské ligy (CHL) za to, že potenciálním hráčům nabízel různé nepovolené výhody.

To mu určitě v očích hokejového boha nepřidalo, ale na druhou stranu nejspíš i díky tomu si v Portlandu pod Johnstonem zabojovalo několik nynějších hráčů NHL, jako například Seth Jones, Matt Dumba nebo Ryan Johansen.

Devětapadesátiletý rodák z kanadské provincie Nové Skotsko sice kdysi byl asistentem trenéra u Vancouver Canucks a Los Angeles Kings, ale do Pittsburghu si přinesl velice zastaralou a naivní filozofii. Jeho herní strategie zapadaly spíše do juniorského hokeje, což bylo jedním z hlavních kamenů úrazu. Zkrátka monotónním nahazováním plný potenciál Sidneyho Crosbyho ani Jevgenije Malkina nevyužijete.

Že chyba byla na straně Johnstona, dokazuje i rychlost, s jakou dokázal nynější kouč Mike Sullivan obměnit celé fungování celku. Hra Tučňáku nyní působí daleko kreativněji a právě v takovém prostředí superhvězdy Pittsburghu vynikají. Crosby se tak po tragickém startu sezóny vyhoupl parádní jízdou na třetí místo v bodování a daleko více se daří i Krisi Letangovi, jenž je najednou třetím nejproduktivnějším bekem ligy.

Sullivan, osmačtyřicetiletý rodák z předměstí Bostonu a bývalý hráč, který v NHL odehrál přes 700 zápasů, strávil šest sezon jako asistent Johna Tortorelly v Tampě, New Yorku i Vancouveru. Kontroverzní kouč Columbusu ho kdysi trénoval ve Phoenixu a očividně svého dlouholetého svěřence leccos naučil.

Hokej pod Sullivanem vypadá tak, jak by měl. Kolem Crosbyho s Malkinem jsou v útoku další schopní hráči jako Patric Hornqvist nebo Chris Kunitz, spodní šestku pak tvoří spíše charakteroví forvardi, kteří ale na svůj ice time přispívají bodově poměrně často.

Mezi nimi je tím nejúspěšnějším Bryan Rust, třiadvacetiletý křídelník původem z Detroitu. Po kariéře na univerzitě potřeboval rok na farmě, aby se stal jedním z klíčových mužů Pens. Ze své skromné role už dokázal nasbírat deset bodů, což je dobré tempo, vzhledem k tomu, že hrál jen v necelé polovině zápasů. Jinak by mohl útočit na třicet bodů v sezoně.

Skvěle si daří nejen typově podobní borci jako Conor Sheary a Scott Wilson, dalším úspěšným hráčem Tučňáků, o kterém jste před letoškem nikdy neslyšeli, je obránce Brian Dumoulin. Sice kdysi hrál na MS juniorů a v univerzitní lize patřil v dresu Boston College ke hvězdám, dosud však brázdil téměř výhradně kluziště farmářské AHL.

Poprvé si ho průměrný fanoušek NHL mohl všimnout loni na jaře v play-off, kde však neúspěšně bránil pittsburskou bránu ve třetí obranné dvojici. Tenhle zadák přes léto pořádně zabral a nyní, ačkoli si ještě nepřipsal jediný gól, patří ke klíčovým hráčům týmu. Šestnáct asistencí je jen polovinou výsledku jeho snahy, mimo to totiž výrazně usnadňuje práci strážcům svatyně Penguins.

A především jedničce, kterou je letos perfektní Marc-André Fleury. Ten je snad jedinou věcí, která se po rošádě na trenérském postu nezměnila. Svou skvělou formu má už téměř dva roky v kuse a pro Pittsburgh bude velmi důležité, aby mu vydržela ještě do konce sezony.

V základní části zbývá jen minimum zápasů a sice je pravda, že Tučňáci ještě nemají své místo v play-off pojištěné, pokud ale budou hrát nadále tak, jako v posledním měsíci, nejenže postoupí, ale ještě klidně několik soupeřů ve vyřazovacích bojích potrápí.

Kdyby se už tabulka neměnila, museli by čelit hned v prvním kole New York Rangers, kteří je nyní dvakrát za sebou vyřadili. S novým koučem může přijít změna i, co se této rivality týče, ale existuje šance, že by se Pittsburgh vrátil na vrchol a získal Stanley Cup?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.