bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z pochybného hubeňoura legendou. Carey Price vyrovnal v počtu výher Jacquese Plantea

6. března 2019, 12:30

Jiří Lacina

Možná to dnes zní zvláštně, ale když Montreal v roce 2005 Careyho Price draftoval, mnohé to zaskočilo. Přestože jej někteří skauti stavěli vysoko, rozhodnutí Canadiens spojit své naděje s vyzáblým hubeňourem z Britské Kolumbie leckoho v ottawském hotelu Westin - dějišti draftu 2005 - šokovalo. Montreal na něj tehdy obětoval celkovou pátou volbu.

Odborník TSN Pierre McGuire toto rozhodnutí hlasitě kritizoval. Tehdy i teď. „Tahle organizace potřebovala hlavně urostlého útočníka nebo obránce,“ zavzpomínal nedávno. „K dispozici byli Anže Kopitar, který pak vyhrál Stanley Cup s Los Angeles, nebo Marc Staal, jenž došel s New York Rangers do finále. Tihle dva by podle mého názoru tehdy rozšířili soupisku Canadiens lépe.“

Stejný muž na druhou stranu uznal dobrou práci managamentu, který se dokázal zbavit brankáře Joseho Theodora, což v době začínající éry platových stropů nebylo nic snadného. Theodore odešel v průběhu sezóny 2005-06, krátce po draftu Price. Ten se pak prosadil do sestavy v roce 2007, ve svých dvaceti letech. Od té doby brankoviště Habs stojí a padá s jeho výkony.

Hezké, ale já zdaleka nekončím

V úterý jednatřicetiletý gólman Montrealu dostihl klubovou legendu. Jacques Plante nastupoval za Habs necelých osm let (1953-61) a vychytal pro ně v 556 utkáních 314 vítězství. Nejvíc v historii klubu. Nyní se na něj dotáhl Price. Za jedenáct a půl roku dosáhl v 611 zápasech stejného vítězného zápisu. Při výhře 3:1 nad Los Angeles Kings si připsal 26 úspěšných zákroků.

„Jsem velmi hrdý na dosavadní výkon, na druhou stranu necítím, že bych se blížil konci, určitě bych rád pokračoval a měl v téhle lize další úspěchy,“ řekl po utkání.

Dlouho přitom nebylo jasné, jestli bude Price do zápasu k dispozici. V pondělí vynechal trénink kvůli nemoci. Nakonec nastoupil a v utkání předvedl několik parádních zákroků. Ve druhé třetině si na něm v brejku vylámal zuby Jeff Carter. Ve stejném dějství vychytal betonem také Alexe Iafalla.

Ještě lepší kousky předváděl v závěrečném dějství, kdy třeba v přesilovce soupeře ve 44. minutě akrobaticky vytahoval puk poskakující po brankovišti. Čtyřiačtyřicátý shutout v kariéře si ale nakonec nepřipsal, v 53. minutě ho o něj střelou z mezikruží připravil Matt Luff. Pro jednadvacetiletého nováčka bylo zážitkem překonat brankáře svého oblíbenému klubu z mládí.

„Dát mu gól bylo fajn, ale vyměnil bych ho za výhru,“ řekl Luff.

Vítězství mělo pro Price víc než jen statistický význam. Montreal se bije o postupovou osmičku, kde aktuálně drží s Pittsburghem (oba 79 bodů) poslední dvě, tzv. divoké postupové karty. Columbus na ně z devátého místa nepříjemně dotírá.

Shea Weber se každopádně těší, až jeho parťák Plantea přeskočí a stane se co do výher nejlepším brankářem montrealské historie. Zatím však zůstává opatrný. „Je to úžasné a bude to ještě lepší, až ho pokoří,“ dodal třiatřicetiletý bek. „Jsem pověrčivý, tak o tom ale teď nechci moc mluvit, dokud tu další výhru nepřidá.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.