bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z posledního místa až do play-off. St. Louis prožívá jízdu, kterou nikdo nečekal

30. března 2019, 15:35

Šimon Rogner

Rok plný překvapení, obratů a nakonec částečného úspěchu za sebou mají hokejisté St. Louis Blues. V létě hojně nakupovali a byli mnohými považováni za favority na vítěze Centrální divize. Začátek sezóny ale nezvládli, a ještě na začátku ledna byli poslední v celé lize. A nyní, pět zápasů před koncem základní části, si zajistili účast v bojích o Stanley Cup. Bude jejich famózní cesta pokračovat i v play-off?

Čas od času se to stane. Mužstvo se dá dohromady a předvede jízdu, za kterou by byli rádi i jezdci Formule 1. Colorado a New Jersey takto podobně zvládli v loňské sezóně poslední týdny základní části, a nakonec se překvapivě probojovali do vyřazovacích bojů. Avalanche se to mimochodem povedlo právě na úkor Blues, s nimiž si to o postup rozdali v úplně posledním zápase.

Letos to s Blues vypadalo v jednu chvíli ještě hůř. Vždyť prohráli osm z prvních jedenácti utkáních, v listopadu se zbavili trenéra Mikea Yea a v prosinci se dokonce na tréninku porvali frustrovaní Robert Bortuzzo a Zach Sanford.

S pozicí v tabulkách to také nevypadalo zrovna růžově. Během zmíněné potyčky na tréninku byli Blues předposlední v Centrální divizi. 2. ledna jim pak patřila se 34 body v 37 utkáních poslední příčka v lize.

Nový rok, nový tým

Uplynuly téměř tři měsíce a v Missouri panuje zcela jiná nálada. St. Louis sice v nočním utkání prohrálo 2:4 na ledě Rangers, ale díky porážce Arizony v Coloradu si zajistilo účast v play-off. A to nemusí být všechno. Díky vyrovnanosti Centrální divize ztrácí Blues na první Winnipeg a na druhý Nashville pouhé čtyři body.

Tak jak k tomuto všemu vůbec došlo? Od Nového roku mají svěřenci, stále prozatímního trenéra, Craiga Berubeho třetí nejvyšší počet bodů (56) a druhý nejvyšší počet výher (26). Celkově jejich bilance ve 40 utkáních čítá 26 vítězství, 10 porážek a 4 prohry po prodloužení nebo nájezdech.

V únoru zapsali Pietrangelo a spol. bilanci 12-1-1, čímž jednak vyrovnali klubový rekord pro počet výher v jednom měsíci, tak měli i společně s Tampou nejvíce výher v celé lize. Od 23. ledna do 19. února zapsali Blues 11 výher v řadě, což je opět jednak nový klubový rekord, tak i nejdelší vítězná šňůra v této sezóně.

Zachránce z farmy

Zapomenout nesmíme na „spásu St. Louis, senzaci NHL“, jak ho na začátku března v podrobnějším článku nazval kolega Jiří Lacina. Jordan Binnington zapsal svůj první start v nejlepší lize světa až 7. ledna, tím, co od tohoto data dokázal, se však zapsal do ligové historie.

V prvním utkání proti Philadelphii debutoval čistým kontem – to se mu podařilo jako 35. brankáři v historii –, ale u toho se nezastavil. Do 23. března už měl na kontě 20 výher, to všechno ve 25 utkáních, a stal se šestým gólmanem, jemuž se podařilo na tuto metu dosáhnout tak brzo od začátku kariéry.

Mezitím stihl stanovit pár dalších klubových rekordů – mimo jiné díky devíti výhrám v řadě či ziskem pěti čistých kont. Dnes činí jeho bilance 21 výher, 5 porážek a 1 prohru v prodloužení, ovšem nejcennější pro něj je vybojovaný postup do druhé fáze sezóny.

Co bude dál?

Jak už bylo řečeno, Blues mají stále více než teoretickou šanci na vítězství v Centrální divizi, případně alespoň na zisk druhého fleku. Ovšem byť už mají jistý postup, na záda jim pořád dýchají Dallas (88 bodů) a Colorado (85 bodů) a hrozba propadu na jednu z divokých karet.

Program příštích dnů Blues poměrně vyhovuje. Čekají je zápasy proti New Jersey, Chicagu, Philadelphii a Vancouveru, tedy proti týmům, které už mají nulovou, případně téměř nulovou šanci na postup. Zbývající duel sehrají proti Coloradu, jež dnes výhrou proti Coyotes St. Louis pomohlo k postupu.

Do play-off, pokud se nestane něco neočekávaného, budou Blues tak či onak vstupovat s větrem v zádech. Zda jim pomůže i v boji o nejcennější hokejovou trofej, je zatím ve hvězdách. Je ale jisté, že na přelomu roku vládlo v St. Louis bezvětří. Bezvětří, jehož změnu předpovídal jen málokdo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.