bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z průměru k výšinám. Karlssonovi přesun k nováčkovi soutěže nadmíru prospěl

7. prosince 2017, 10:23

Martin Schwarz

Když Vegas Golden Knights v rámci rozšiřovacího draftu získali z Columbusu útočníka Williama Karlssona, švédská naděje pořádně nevěděla, do čeho jde. Stejně jako zbytek nově skládaného mužstva. Brzy se ale ukázalo, že stěhování z východu na západ čtyřiadvacetiletému snaživci prospělo výrazněji, než kdokoli očekával. Ve 27 zápasech za Zlaté rytíře nasázel skoro tolik gólů, kolik za celou dosavadní kariéru v NHL. Patří k hlavním důvodům, proč Vegas okupuje přední příčky Pacifické divize.

William Karlsson je ukázkovým příkladem, že přesun hokejisty z jednoho týmu do druhého někdy může dělat divy. V předchozím působišti, u Columbus Blue Jackets, sesbíral za tři ročníky 47 kanadských bodů, z toho osmnáctkrát skóroval. Nehrál vůbec špatně, ukazoval svůj potenciál, ale na posun mezi elitu mu něco chybělo. Nyní už je možná jasné, co přesně potřeboval. Zaprvé zmíněnou změnu dresu (Švéd předem netušil, že Golden Knights na rozšiřovacím draftu sáhnou právě po něm), zadruhé posun z pravého křídle do centru.

Přes dvacet minut na zápas

Manažer a trenéři původně s rodákem ze stockholmského předměstí Märsta počítali na pravé křídlo druhé nebo třetí útočné formace. První ofenzivní trio měli tvořit Vadim Šipačov (dnes už v organizaci nepůsobí), Reilly Smith a Jonathan Marchessault. Což dávalo smysl, poslední dva uvedení spolu předtím nastupovali na Floridě a věděli, co jeden od druhého očekávat. Jenže přišel 22. říjen a trenér Vegas Gerard Gallant dostal nápad. Na středního útočníka číslo jedna pasoval Williama Karlssona, vložil jej zrovna mezi Smitha s Marchessaultem.

Výsledek? Snad ani netřeba komentovat. Tihle tři od přelomu října a listopadu patří mezi nejnebezpečnější lajny v National Hockey League a soupeři se před nimi musí mít na pozoru. Karlsson, jenž v dresu Modrokabátníků investoval spoustu energie do každého gólu, nyní posílá jeden puk do sítě za druhým. V sedmadvaceti duelech stihl 14 branek, k nim přidal 11 asistencí. Kromě faktu, že je nejlepším snajprem Zlatých rytířů, vede společně s Marchessaultem kanadské bodování nováčka soutěže. A zatímco v Columbusu trávil mezi mantinely něco okolo 14 minut na zápas, ve Vegas už střádá i dvacetiminutové porce.

„U nás v domácí soutěži jsem býval hodně ofenzivní hráč,“ vzpomíná Karlsson na 37 kanadských bodů v 55 zápasech z ročníku 2013-14, kdy ještě brázdil švédská kluziště za tamní HV71. „Dobře vím, že v sobě mám velké útočné choutky, teď jen bylo potřeba, abych chytil novou šanci za pačesy,“ vykládá na webu nhl.com. Zůstává ale skromný a velkou část svého úspěchu připisuje spoluhráčům z formace, bez nichž by těžko velebil tak nadprůměrné statistiky.

Draftovaný Kačery

Další důležitá tvář Las Vegas, bývalý hokejista Nashvillu James Neal, přiznala, že ještě pár měsíců zpátky o Karlssonovi téměř nic netušila. „Je to každopádně kvalitní hokejista,“ nepochybuje Kanaďan. „Maká na sobě, což se pak projevuje na ledě. Činí dobrá rozhodnutí, kdykoli jen má puk na hokejce.“ Měli bychom připomenout, že snaživce s číslem 71 na zádech draftovali už v roce 2011 (jako číslo 53) Anaheim Ducks. V Kalifornii ovšem odsloužil pouhých 18 utkání, a ještě v rámci sezóny 2014-15 putoval do Ohia. 

„Samozřejmě jsme věděli o Williamových přednostech, ale nebylo nám jasné, kam až se může posunout,“ míní generální manažer Vegas Golden Knights George McPhee. „Podobně jako spousta dalších hráčů nově poskládané družiny, také on využil příležitost na maximum a řekl si o větší prostor.“ 

Potká stále dozrávajícího hokejistu v průběhu základní části výkonnostní propad, nebo zůstane konzistentní? Na Karlssonově formaci totiž z velké části závisí výsledky Las Vegas, s větší dávkou možností tak ruku v ruce přichází i větší tlak. Sympatický Švéd, snadno rozpoznatelný dle dlouhých vlasů, zatím nevypadá, že ho něco mohlo vyvést z míry.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.