bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Za úspěchy Penguins hledejte Sullivana. A jeho recept? Golf, pivo a doutníky

12. září 2017, 16:00

Jiří Lacina

Ano, to mužstvo už léta táhnou Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, jenže ani oni nedokážou vyhrávat Stanley Cup každý rok. Nejvíc se jim zjevně daří pod vedením Mikea Sullivana. V prosinci 2015 převzal chřadnoucí Penguins a dotáhl je až na vrchol. Letos vše zopakoval. Přestože tým ničila zranění, vždycky bylo kam sáhnout. A právě tady hledejte další skrytý přínos geniálního stratéga.

Pittsburgh, Wilkes-Barre, Wheeling. Od NHL, přes farmu AHL až po ECHL, na všech frontách jeden hokejový jazyk, jedna koncepce. Pak samozřejmě není problém sáhnout v případě zranění do nižší soutěže a bleskově zapracovat hráče jako Matt Murray nebo Jake Guentzel, komety loňského, respektive letošního play off. Že se všechno tak daří, je především Sullivanova zásluha.

Murray, Sheary, Guentzel, Rust, Kühnhackl… Kdo bude další?

Loni i letos na konci srpna sezval tenhle chlapík každého trenéra v široké organizaci Penguins na venkov nedaleko Nemacolin Woodlands. Každé ráno probíhaly společné mítinky, v poledne společné obědy, odpoledne partička golfu. Večery, jak už to mezi muži chodí, třímala většina přítomných v jedné ruce plechovku piva, a kdo chtěl, měl ve druhé doutníček.

„Je to jediná skutečně pořádná možnost, jak se mohly trenérské štáby všech tří našich organizací sejít, abychom se trochu poznali,“ vysvětluje Sullivan. „Stanovili jsme společný slovník, bavili jsme se o nastavení stejné taktiky a cvičení, které nám zajistí vysokou míru podobnosti od týmu k týmu.“

Pittsburgh zapracoval v uplynulých letech do prvního mužstva málo vídanou řádku hráčů z nižších soutěží. Útočníci Jake Guentzel, Conor Sheary, Bryan Rust, Scott Wilson, Tom Kühnhackl, Carter Rowney, Josh Archibald, plus řada dalších, kteří teprve mohou dostat šanci. Obránci Brian Dumoulin nebo Chad Ruhwedel. Samozřejmě brankář Matt Murray.

Všichni dobře věděli, co se po nich bude u Penguins chtít. „Chceme hrát podobné styly s podobnou strategií,“ dodává Sullivan, jenž sám přišel do Pittsburghu z farmy v AHL. „Obrovsky věřím tomu, že bychom měli používat jeden slovník, jednu koncepci, podle které stanovíme strategii. Když jsou hráči povoláni nahoru, v adaptačním procesu je hodně synergie. Všem to pomohlo.“

Jen oficiální mítinky nestačí

Podle názoru trenéra Pittsburghu se o totéž snaží i jinde. „Hodně organizací se pokouší dělat to samé,“ myslí si Sullivan. Jen společné mítinky ale nemusí stačit. Jedna věc je scházet se na oficiální úrovni, druhá věc je neformálně pokecat kdesi na venkově. Nejlepší konverzace probíhají podle Sullivanova pevného přesvědčení často právě s pivem a doutníkem v ruce.

„Trávíme společně tři dny. Bavíme se o hokeji, pomáháme si, sledujeme ostatní týmy, díváme se samozřejmě i na náš tým. Snažíme se najít způsoby, jak bychom se mohli zlepšit,“ poodkrývá pozadí klubové spolupráce dvětačtyřicetiletý lodivod Pens.

Zřejmě není náhoda, že i farmy Tučňáků mají solidní výsledky. Wheeling se, pravda, letos nedostal do play off, o rok dřív ale bojoval o Kelly Cup. Teprve ve finále podlehl Allenu 2:4. Wilkes-Barre/Scranton má za sebou patnáct účastí v play off, což je nejdelší aktuální šňůra v AHL. Nynější trenér Wilkes-Barre/Scranton Clark Donatelli přišel do mužstva právě z Wheelingu.

„Když jdou chlapi nahoru, přechod je hladký,“ přikyvuje. „Terminologie, způsob jakým napadáme, jak hrajeme ve středním pásmu, jak bráníme a jak si rozebíráme hráče, všechno to odpovídá tomu, jak to hrají v Pittsburghu. Tohle všechno pak chlapům při cestě nahoru pomáhá. ‚Sully‘ naše trenéry vzdělává a stará se o to, abychom byli všichni na jedné lodi,“ potvrzuje Donatelli.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.