bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Záblesk budoucnosti. Ottawu má jednou spasit Karlsson II.

18. března 2019, 13:00

Tomáš Zatloukal

Všichni jsou chytřejší. A lepší. To jsou jeho první dojmy z „velké ligy“. Devatenáctiletý Švéd Erik Brännström v pátek zažil premiéru v NHL a dodal fanouškům Ottawy naději v lepší zítřky. To on má časem velet obrannému valu Senátorů. A stát se kopií svého krajana a předchůdce. Potetovaného fantoma s mušketýrským knírkem.

Zatímco Erik Karlsson zůstává se zraněním třísel na marodce San Jose Sharks a teprve začíná bruslit, v Ottawě už stihli žasnout nad výkony jeho „epigona“.

„Reklamy nelhaly,“ dá se volně přeložit poklona pro Brännströma od Marca Crawforda, kouče Senators, po vítězství 2:0 nad St. Louis.

Plavovlasý borec se výrazně přičinil o otupění útočné vozby Blues, navrch byl na ledě u jedné z ottawských tref, s přehledem odehrál přes 17 minut. Právem si vysloužil příliv komplimentů.

V zámořském tisku se o něm píše jako o nové perle Senátorů, jeho debut dostal přívlastky jako slibný, nadějný, solidní. „Hraje s rozvahou. Výborně si kryje kotouč, v tom je hodně napřed. Něco takového běžně vidíte u pěta, šestadvacetiletých hráčů,“ chválil Brännströma Crawford.

Brännström krátce po zápase zamířil zpět do AHL, „nahoře“ byl jen jako záskok, na kratičkou výpomoc. Novinářům před cestou stihl povědět, že rychlost obou soutěží je srovnatelná. Klíčový rozdíl? „Všichni jsou chytřejší. Hrajete jednoduše proti lepším hokejistům, kteří zakládají akce úplně jinak než kluci na farmě.“

Blíží se chvíle, kdy už se rodák z Eksjö nikam stěhovat nebude. V budoucnu má na něm ottawská defenzíva stát. „Ten kluk je hvězda. Bude naším klíčovým obráncem,“  řekl Pierre Dorion, generální manažer Senators, už koncem února. Ve chvíli, kdy ho získal v početné výměně za Marka Stonea z Vegas.

Jistě si pamatujete na první draft v podání Golden Knights. V úvodní rundě brali krátce po sobě hned tři teenagery na hraně dospělosti, společně pak pózovali. Kanaďané Suzuki s Glassem a s nimi právě drobný švédský šikula.

Brännström.

Zprvu byl součástí velkých plánů Golden Knights, jenže nakonec se z Vegas poroučel ve jménu okamžitého úspěchu. GM George McPhee zkrátka ten naleštěný pohár lorda Stanleyho chce. Moc. A hned.

Senators se Brännströma rádi ujali. Po pár týdnech mu hned dali šanci. A šampion švédské ligy z roku 2017 (s HV71) zaujal. Natolik, že se vyrojila spousta srovnání s Karlssonem, jediným a dvojnásobným ottawským vítězem Norrisovy trofeje.

Těch podobností mezi ex-kapitánem Senators a Brännströmem je totiž přehršel.

Oba byli patnáctkami draftu. Debutovali v NHL v devatenácti. Pochází ze Švédska. Spojuje je křestní jméno. A blízcí jsou si i herním stylem, také Brännström je dynamický zadák, platný na obou koncích kluziště.

Jestli bude mít jeho kariéra stejný lesk a třpyt, nicméně ukáže až budoucnost. Byť se začala psát už v pátek .

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.