bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Začátky zvládl, nyní je Landeskog kapitánem a nejpilnějším střelcem Colorada

23. prosince 2014, 17:13

Jan Prošek

Gabriel Landeskog i přes svůj nízký věk dokazuje, že se dokáže vyrovnat těm nejlepším. V rámci kanadského bodování týmu Colorado Avalanche mu patří páté místo. V letošním ročníku vstřelil sedm branek a na třináct přihrál. Již v osmnácti letech měl trvalou pozici v hlavním týmu organizace Lavin. V sezóně 2014-2015 se dostal ke 106 střeleckým pokusům, což je vůbec nejvyšší počet v rámci týmu.

Jeho přínos pro tým je nesporný. Díky dobrému čtení hry a předvídavosti umí šance zakončit, ale také vypracovat pro své spoluhráče. Někdo by možná měl rozklepané ruce, kdyby byl na ledě v přítomnosti zkušeného Daniela Brierea, on ale ne. „Jasně, ze začátku jsem měl problém některým hvězdám týmu tykat, ale časem se to zlepšilo. Ono mi ani nic jiného nezbývalo, než se nervozity zbavit, protože jinak by to mezi námi na ledě nefungovalo,“ nechalo se slyšet levé křídlo druhé formace Colorada. Také prožil období, kdy se mu nedařilo, neskóroval 25 zápasů v řadě. Pak mu někdo ze spoluhráčů nalil do přilby vodu, přišlo mu to vtipné. Jakoby právě voda smyla gólovou smůlu. V následujícím utkání se zapsal do listiny střelců.

Vzhledem k tomu, že se ze Švédska vypravil na zámořskou misi v poměrně mladém věku, musel se osamostatnit. V mnoha ohledech se mu to podařilo celkem bez problémů, s některými záludnostmi však statečně bojuje. „Myslím, že odchod do OHL mi hodně pomohl, musel jsem se osamostatnit. V čím jsem měl problém, bylo vaření. Něco jsem doma okoukal, ale moc mi to nejde. Umím uvařit lososa s chřestem a brokolicí. To je všechno,“ řekl se smíchem.

Hokejisté během svého života hodně cestují, v NHL to platí dvojnásob. Při venkovních tripech sdílí hotelový pokoj s Erikem Johnsonem. Tento obránce je o dva roky starší než Landeskog, a tak má podle nepsaného práva nárok na obsluhování televizního ovládače, tedy rozhoduje o výběru programů. „Vycházíme spolu parádně. On vybírá dobré pořady, nikdy jsem s tím neměl problém. Poslední dobou se spíše díváme na seriály v noteboocích,“ přiblížil majitel Calder Trophy 2012.

Gabriel Landeskog je dalším příkladem toho, že ve Švédsku se o hokejovou mládež starají velmi dobře. Ostatně, díky propracovanému systému péče o malé hokejisty patří „Tři Korunky“ společně s Finskem k nejlepším v Evropě, co se mládežnického hokeje týká.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.