bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zadinovo střelecké strádání. Někdy chce dát gól až moc, všiml si Blashill

22. září 2019, 14:58

Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý český útočník Filip Zadina bojuje na probíhajícím tréninkovém kempu o šanci proniknout do hlavního týmu. Zatím ho ovšem provází střelecké strádání, které se s ním táhne už od turnaje prospektů. A vstup do hlavní přípravy zatím žádnou změnu nepřinesl.

Zadina má za sebou zatím během září na kontě šest odehraných zápasů. Čtyři z nich odehrál na turnaji prospektů v Traverse City, dva přidal v přípravném kempu. Detroit se ale zatím jeho branky nedočkal.

„Měl několik opravdu velkých gólových šancí,“ řekl k účinkování Zadiny v turnaji prospektů generální manažer Steve Yzerman. „Má skvělý instinkt, jak se uvolnit a z volných pozic poté vystřelit. Je mu teprve 19, loni mohl hrát juniorský hokej a odváděl velmi dobrou práci v AHL,“ vyhodnotil Zadinovy kvality.

Právě mládí je podle Yzermana u Zadiny zatím klíčovým faktorem, proč se mu nepodařilo ani v turnaji prospektů střelecky prosadit, byť má být výraznou ofenzivní silou do budoucna. O tom ostatně svědčí jeho 44 branek za Halifax v QMJHL v sezoně 2017/18, i 16 branek za Grand Rapids v AHL v sezoně minulé.

„Je to jen o přizpůsobení se profesionální hře. Bude pokračovat v nabírání síly a zkušeností, a s touto sílou a zkušenostmi si bude více zvykat na rychlost profesionálních zápasů,“ dodal Yzerman.

Další pohled na rodáka z Pardubic, který byl draftován na 6. místě v roce 2018, přidal trenér Detroitu Jeff Blashill. Ten si v přípravných zápasech všiml, že jeho svěřenec se možná až příliš tlačí do zakončení a v touze vstřelit branku to bere často sám na sebe.

„Filip chce někdy dát gól až tak moc, že se snaží všechno udělat sám. V téhle lize je ale ohromně těžké, aby si hráč vytvořil šanci zcela sám,“ řekl Blashill. „Je někým, kdo chce dosáhnout úspěchu. Po jeho draftování se objevila spousta očekávání, hrál jako hodně mladý hráč v AHL. Musí se hlavně uklidnit, pracovat na své hře a pochopit, že je to maratón, ne sprint,“ dodal trenér Red Wings.

V přípravě zatím Zadina odehrál zápasy proti Chicagu a New Yorku Islanders. Proti Chicagu hrál přes 22 minut a asistoval u jediné branky svého týmu. Proti New Yorku poté strávil na ledě téměř 17 minut a vyslal tři střely na branku. Kýženého gólu ovšem nedosáhl.

„Takový je hokejový život,“ říká sám Zadina. „Jsem docela mladý, několikrát už jsem si prošel tím, čím právě teď procházím,“ řekl k období, kdy se snaží dát branku, ale zatím bez většího úspěchu. A plně si uvědomuje i slova Blashilla o maratónu. „Musím být hlavně trpělivý, není to jen o gólech. Chci hrát hokej, bavit se na ledě a vyhrávat,“ dodal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.